Korona pandemian aikaiset matkustushaasteet ja ikävä Espanjaan synnyttivät ajatuksen omasta premium-vermutista, jossa yhdistyvät Espanjan perinteet höystettynä suomalaisin raaka-ainein. Klassikko-juoman salainen resepti syntyi espanjalaisen Raúlin ja suomalaisen Antin ystävyyden pohjalta.
Joillekin Vermutti on juoma, jota mummo siemaii silloin tällöin - monille se on trendikäs juoma, jonka katkera maku on hurmannut Madridin trendikkäissä Vermutti-baareissa.
Vermutti on väkevöity viini, joka on yleensä maustettu yrttien, mausteiden ja muiden kasvien uutteilla. Juoma on erityisen suosittua Välimeren alueella. Nimi juontaa saksan kielen koiruohoa tarkoittavasta wermut-sanasta. Koiruoho on mausteena myös suomalaisvermutissa tehden siitä ”oikean" vermutin.
Vermutti Original Formulan resepti on salainen, mutta se noudattaa tämän perinteisen jalon juoman käsityöläisperinnettä. Luonnon kasveja maseroidaan suomalaisessa tislatussa alkoholijuomassa. Vermutti Original Formula ei ole suodatettu vaan kirkastus tapahtuu luonnollisesti painovoiman avulla. Uute sekoitetaan valkoviiniin, joka tulee Espanjasta Castilla-La Manchan alueelta. Väri- ja makeutusaineena käytetään paahdettua sokeria.
Vermutti toimii seurustelujuomana ja aperitiivina – pidennä tilkalla soodavettä ja nauti jäiden kanssa.
Vermutti Original Formulan maussa erottuvat muun muassa sitrukset, mausteet kuten kaneli, lakritsi ja kahvi sekä suomalaisen metsän kuusenkerkkä ja koivu. Maku on vahvasti espanjalaisen vermutin perinnettä yhdistettynä Suomen metsien makuihin ja tuoksuihin. Näin syntyi jotain ainutlaatuista. On vermutin aika – Es la hora del Vermutti
Tämä ensimmäinen kotimainen vermutti voitti heinäkuussa 2023 pronssia IWSC (International Wine and Spirits Competition) -kilpailussa Lontoossa nostaen suomalaisen vermutin maailmankartalle.
Raúl Partida ja Antti Pitkänen
Vermutti On-the-rocks
Nauti Vermutti Original Formula aperitiivina jäiden kanssa ja koristele appelsiinin kuorella:
8 cl Vermutti Original Formula
Soodavettä
Siivu appelsiinin kuorta
Jääpaloja
Laita jääpaloja lasiin ja kaada vermutti.
Lisää tilkka sooda- tai kivennäisvettä.
Koristele appelsiinin kuorella.