Gratiot-Pillière - klassisen herkullisia samppanjoita Marnen jokilaaksosta

Tutustu Viinilehden Vuoden 2022 samppanjana palkitun Gratiot-Pillièren samppanjatalon filosofiaan.

samppanjalasi

Jos haet Ranskan kartalta Champagne Gratiot-Pillièren kotikylän Charly-sur-Marnen, huomaat sen sijaitsevan lähempänä Pariisia kuin Reimsiä. Täällä Champagnen alueen läntisimmässä kolkassa viihtyy etenkin Meunier-rypäle, joka on hallitseva lajike Gratiot-Pillièren tarhoilla.

Kansainvälisissä viinimittelöissä useita palkintoja viime vuosina pokanneen perhetilan historia alkaa jo vuodesta 1657. – Tai todennäköisesti vieläkin kauempaa, sanoo Gratiot-Pillièren vientipäällikkö Christelle Gratiot eli toisen tilaa pyörittävän Gratiot’n veljeksen, Olivierin, vaimo. Olivier ja Sébastien Gratiot ottivat perhetilan ohjakset käsiinsä vuonna 1991. – Tänä vuonna on siis poikien 30-vuotisjuhlan aika! Christelle nauraa ja kertoo, että Olivierin ja Sébastienin isoisä Daniel oli ensimmäinen suvussa, joka alkoi tehdä omaa samppanjaa. 1960-luvulle saakka Gratiot’t olivat Champagnen alueelle tyypilliseen tapaan myyneet satonsa isoille samppanjataloille. Brändinimen ”Gratiot-Pillière” rekisteröivät vuonna 1969 Danielin poika Jean-Claude ja hänen vaimonsa Françoise Pillière. – Ja meitä Gratiot-nimisiä sitten riittää Charly-sur-Marnessa! Ei ihme, kun suku on ollut täällä jo 11 polven ajan, Christelle kertoo.

Hallitseva samppanjan rypälelajike on täyteläinen Meunier

Gratiot-Pillièren 18 hehtaarin tarhat levittäytyvät Marnen jokilaaksossa 15 kilometrin alueelle, joka ulottuu Charly-sur-Marnen kylästä Château-Thierryn kaupunkiin. Palstoja on 58.

Viisi sukuun kuuluvaa perhettä asuu tarhojen keskellä

– Hallitseva lajike, kuten muidenkin tilojen tarhoilla täällä Marnen laakson länsipäässä, on Meunier, josta syntyy herkullisen hedelmäisiä ja täyteläisiä samppanjoita, Christelle kuvailee. – Valmistamme viinit terästankeissa, koska haluamme Meunier-rypäleen raikkaan hedelmäisyyden loistavan samppanjoissamme. Meunier-vetoisista non-vintage-samppanjoistamme löytyy tyypillisesti persikan, omenan ja päärynän aromeja. Vain Héritage, parhaina satovuosina vanhojen köynnösten rypäleistä valmistettava vintage-samppanjamme, käy ja kypsyy tammitynnyreissä. Gratiot-Pillièren non-vintage-samppanjat tunnetaan myös tasalaatuisuudestaan. Laatu turvataan aiempien satovuosien reserviviineillä, joita sekoitetaan kunkin uuden satovuoden viiniin.

samppanjan viinitarhaa

– Champagnen sääolot ovat sen verran oikukkaat, että varmistamme tyylillisen jatkuvuuden taitavalla sekoittamisella. Etenkin kasvukausi 2021 on ollut todella haasteellinen, joten reserveille on tämän syksyn sadonkorjuun jälkeen käyttöä. Myös dosage (samppanjoiden makeutus) pidetään Gratiot’lla suunnilleen samana vuodesta toiseen. Christellen mukaan ”asiakkaat pitävät siitä”, eikä perheelläkään ole tarvetta muuttaa esimerkiksi suositun Brut Tradition-samppanjansa makeutusta (11 grammaa sokeria litrassa).

Gratiot-Pillière tuottaa seitsemää eri samppanjaa, joista viittä saa Alkosta. Vuosituotanto on noin 150 000 pulloa.

– Vuosikertasamppanjoistamme löytyy upean hedelmäisyyden ohella kompleksisuutta ja syvyyttä. Ne sopivat loistavasti hieman tuhdimmillekin pääruoille. Ja vaikka seutumme on Meunier-aluetta, on Blanc de Blancs -vuosikertasamppanjamme puhdas chardonnay. Talon tarhoista 15 prosentille on istutettu Chardonnayta ja 5 prosentille Pinot Noiria. Loput 80 prosenttia kasvaa Meunieria. – Yli 5 vuotta hiivasakan päällä kypsynyt Extra-Brut Tradition on suora otos tarhoistamme, sillä 80 prosenttia sen blendistä on Meunieria. Siinä missä Meunier viihtyy ylä- ja keskirinteiden kalkki-savimaassa, Chardonnay sopii alavammille maille, kertoo Christelle.

Herkullisen hedelmäistä roseesamppanjaa

Gratiot-Pillière tekee myös Brut Rosé -samppanjaa assemblage- eli sekoittamismenetelmällä: Meunier ja Chardonnay -rypäleistä valmistettuun vaaleaan viiniin sekoitetaan vajaa 20 prosenttia Meunier-pohjaista kuohumatonta punaviiniä (coteaux champenois). – Viinilliset ja monesti hieman tanniinisen oloiset saignée-roseet ovat toki mielenkiintoisia, mutta vain murto-osa Champagnen roseesamppanjoista on niitä. Me Gratiot-Pillièrellä haluamme tehdä moneen makuun ja tilanteeseen sopivaa, herkullisen hedelmäistä ja hienostunutta mutta helposti lähestyttävää roseeta – sellaista, jota on kiva nauttia milloin vain, Christelle luonnehtii ja jatkaa: – Ainakin minä rakastan juoda roseesamppanjaa läpi päivän!