Allegrini Palazzo della Torre – punaviini jonka valmistuksessa yhdistyvät perinteet ja innovaatio

Tutustu Italian Veneton viinialueen arvostetuimpiin viinintuottajiin kuuluvan Allegrini-viinitalon filosofiaan ja huippuviini Palazzo della Torren valmistukseen.

Allegrini_viinitarha

Allegrini on Italian Veneton viinialueen arvostetuimpia viinintuottajia – ja monen mielestä Amaronen kiistaton benchmark-tuottaja, jonka viinit palkitaan jatkuvasti huippupistein. Omistaja Marilisa Allegrini on viinialueen maailmanlaajuinen suurlähettiläs, jota pidetään kansainvälisesti "Amaronen äänenä".

Allegrini-perintö rakentuu kuuden sukupolven viininviljelyn asiantuntemukselle, vuosisatoja vanhoille yhteyksille Valpolicellan maaperään sekä viininviljelyn ja viininvalmistuksen kulttuurille, joka on periytynyt sukupolvien ajan ja jota on pyritty uudistamaan siinä missä perhe on katsonut sen aiheelliseksi.

Allegrini sukupolvi

Marilisa (oik.) sekä hänen sisarusten lapset Silvia ja Francesco johtavat nykyisin Allegrinin viinitaloa

Nykyään Allegrini-viinit tunnetaan ympäri maailmaa italialaisen laadukkaan viininvalmistuksen edelläkävijänä. Etenkin perheen Palazzo della Torre -viini on saanut tunnustusta ainutlaatuisesta valmistusmenetelmästään, jossa yhdistyvät perinteet ja innovaatio.

Maailman arvostetuin viinialan julkaisu Wine Spectator on valinnut Palazzo della Torre -viinin The Most Awarded in The World TOP 100 -listalle (punaviinit alle 25 $)

Innovatiivisten tekniikoiden lisäksi Allegrinin perhe on sitoutunut kestäviin ja ympäristöystävällisiin käytäntöihin. He ovat toteuttaneet useita aloitteita vähentääkseen hiilijalanjälkeään, mukaan lukien aurinkopaneelien asentaminen uusiutuvan energian tuottamiseen sekä luonnonmukaiset ja biodynaamiset viljelymenetelmät. Yrityksellä on Equalitas-kestävän kehityksen sertifikaatti – muun muassa Palazzo della Torre -viini on todellinen osoitus perheen intohimosta viininvalmistukseen ja halusta uudistua.

Näin valmistetaan palkittu Allegrini Palazzo della Torre

Valpolicella Classico -viinialueella Fumanen kylässä sijaitsee upea renessanssipalatsi Villa della Torre. Sen ympärillä on Allegrinin perheen omistama tila, josta kiehtova veronalainen punaviini Palazzo della Torre on peräisin.

Tämä palkittu viini on juuri se, joka teki Allegrinista maailmankuulun ja nosti talon kansainväliseen arvostukseen tuoden yhteen perinteisen rypäleiden kuivatuksen ”Appassimenton” sekä modernin viininvalmistustekniikan. Allegrini Palazzo della Torren valmistus on täydellinen esimerkki siitä, kuinka perinteitä ja innovaatioita voidaan yhdistää ainutlaatuiseksi viiniksi.

Corvina- ja Rondinella-rypäleiden sekoitus sekä ripaus Sangiovesea antavat viinille ainutlaatuisen makuprofiilin. Kun rypäleet on kerätty viinitarhoilta, vain osa niistä jätetään kuivumaan. Kuivatusprosessi on nimeltään "Appassimento". Tämä perinteinen rypäleiden kuivausmenetelmä tiivistää rypäleen sokereita ja makuja, jolloin viinistä tulee intensiivisempi ja monimuotoisempi. Kuivatut rypäleet puristetaan huolellisesti, rypäletertun varret poistetaan ja rypälemehu lisätään terässäiliöihin, joissa tuoreista rypäleistä valmistettu viini jo lepää. Tämä tuoreiden ja kuivattujen rypäleiden yhdistelmä saa aikaan toisen hitaan käymisen, mikä antaa viinille makua ja rakennetta, muttei hapettuneisuutta. Viini ei ole Ripasso-viini koska Ripasso-menetelmässä viini käy läpi toisen käymisen Amarone-viinin käymisjäännösten kanssa. Tässä modernissa menetelmässä viini on usein raikkaampi ja eloisampi.

Viiniä kypsytetään kerran käytetyissä ranskalaisissa tammitynnyreissä vähintään 15 kuukautta, mikä lisää hienovaraisesti tammen aromeja ja mausteisuutta viinin makuprofiiliin. Lopputuloksena on tumman rubiininpunainen viini, jossa on rikas ja erityisen aromaattinen tuoksu. Palazzo della Torre on täyteläinen punaviini rakenteikkaalla suutuntumalla, joka varmasti miellyttää vaativampaakin viinintuntijaa.

Allegrini on erittäin arvostettu ja pitkäaikainen toimija Valpolicella Classico -alueella, ja se nauttii maineesta yhtenä Italian huipputuottajista. Talon historia juontaa juurensa 1500-luvulle, ja he ovat omistaneet tarhoja Valpolicella Classico -alueella vuosisatojen ajan. Nykyään he omistavat noin 120 hehtaaria tarhoja tällä historiallisella alueella.

Palazzo della Torre -viinin ainutlaatuinen valmistusprosessi ja makuprofiili tekevät siitä todellisen taideteoksen viinimaailmassa. On hienoa nähdä, kuinka Allegrini on säilyttänyt perinteensä samalla kun se omaksuu moderneja tekniikoita ja kestävää ajattelua. Tämä tekee heistä paitsi arvostetun Valpolicella Classico -alueen toimijan myös maailmanlaajuisesti tunnetun viinintuottajan.

Teksti: Viiniasiantuntija Nina Witikka

17.11.2023