Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen uusin ruokakirja sisältää yksien kansien väliin pakatun kompaktin paketin tavallisista kotiruoista sekä lisäksi nerokkaita joka kotiin sopivia vinkkejä ilmastotekoihin.
Heräsin ilmastokriittiseksi muutamia vuosia sitten. Uteliaana ja tiedonjanoisena halusin tietää enemmän, mitä voisin tehdä kaupassa, kotona ja käyttämieni raaka-aineiden suhteen ilmaston hyväksi. Kirja syntyi tarpeesta kertoa nämä tärkeät asiat yksin kansien välissä, ja antaa samalla konkreettisia ruokavinkkejä miten toteuttaa ilmastoviisasta kotikokkausta käytännössä. Mitä enemmän olen tätä tietoa saanut, sitä enemmän olen halunnut jakaa sitä myös eteenpäin. Eli ei vain reseptejä, vaan myös tietoa ja käytännön niksejä kauppaan ja kotiin.
Kaikille jotka miettivät, miten vähentäisi lihan syömistä kuitenkaan luopumatta siitä kokonaan. Sekä sellaisille, jotka haluavat lisätä kotimaisia kasvisproteiininlähteitä ruokavalioonsa ja jättää ulkomaalaista herneproteiinia pääasiassa sisältävät ”härkikset ja nyhtikset” pois ruokavaliosta.
Kirja on sellaisille kotikokeille, jotka eivät halua käyttää prosessoituja kasviproteiinituotteita vaan syödä puhdasta kotimaista ruokaa, jonka alkuperä on tiedossa.
Kirjassa on paljon kasvisruokaa, riistaa, vinkkejä luonnonlaidunlihan ostamiseen sekä kotimaisen villikalaruokien valmistukseen helposti ja maistuvasti. Kirja kuuluu jokaisen suomalaisen kotikokin keittiöön, joka haluaa voida hyvin ja tarjota rakkailleen puhtaita ja maukkaita kotiruokia.
Rakastan härkäpapuja. Olen jäänyt koukkuun niiden herkulliseen makuun. Kotimainen härkäpapu on loistava proteiininlähde sekasyöjän ravintoon. Kun ostat kotimaista härkäpapua, tiedät mistä ruokasi tulee. Sinun ei tarvitse miettiä onko sen keräämiseen esimerkiksi käytetty lapsityövoimaa tai onko viljelyksessä jotain epäeettistä. Voit olla varma mitä syöt.
Kaikki härkäpapuohjeet ovat suosikkejani. Lisäksi tykkään erityisesti kirjan kalaohjeista. Hauki ja villikalasäilykkeistä tehdyt ruoat ovat herkullisia ja helppoja. Suosin kotimaista villikalaa aina kun sitä on saatavilla.
Vuoden 2019 lifestyle toimittajana palkitun pitkän linjan ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen ensimmäinen keittokirja ilmestyi 20 vuotta sitten. Sanna rakastaa hyvää ruokaa ja ruoanlaittoa sekä etsii täydellisiä makupareja ruoasta ja viinistä. Peruna - parhaat reseptit (Readme) valittiin Vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi vuonna 2019. Kiitos! Helppoja arkiruokia ja ilmastotekoja (Otava) ilmestyi maaliskuussa 2021.
Suositko kasvisruokavaliota? Nappaa viinivalmentaja Mikael Karttusen kolme viinivinkkiä erilaisille kasvisruoille.
Lue lisääEettisesti ja ekologisesti tuotetut viinit kasvattavat suosiotaan Alkon valikoimassa. Mutta minkälainen viini oikeastaan on hiilijalanjäljen kannalta paras valinta ja valitako luomua, biodynaamista vai Reilua kauppaa?
Lue lisääLuonnonmukaisesti valmistetut viinit tunnistat Luomu-merkistä Alkon hyllyllä. Mutta mitä ovat sulfiitittomat viinit? Tutustu viinisuosituksiimme.
Lue lisää