Katso 3 kokeilemisen arvoista luomuviiniä

Luonnonmukaisesti valmistetut viinit tunnistat Luomu-merkistä Alkon hyllyllä. Mutta mitä ovat sulfiitittomat, bio- tai alkuviinit? Katso suosituksemme puna-, valko- ja roseeviinin ystävälle.
john wine punaviini

Luonnonmukainen viininviljely ja siitä kertova luomusertifiointi tarkoittaa mm. sitä ettei viinitarhalla käytetä synteettisiä kemikaaleja ja että maaperän käsittely ylläpitää sen luonnollista elämää. Luonnolliset torjunta-aineet ovat kuitenkin sallittuja.

Luomuviinien valmistuksessa sallitaan pienempi määrä sulfiitteja eli rikkiyhdisteitä, joita käytetään viinien säilöntäaineena. Joihinkin luomuviineihin niitä ei ole lisätty lainkaan. Kaikissa viineissä sulfiitteja kuitenkin esiintyy luonnostaan.

John Wine - punaviini, johon ei ole lisätty sulfiitteja

Biodynaamisesti viljellyistä rypäleistä valmistettuun mehevän keskitäyteläiseen luomuviiniin ei ole lisätty sulfiitteja eli se sisältää ainoastaan luonnonsulfiitteja.

Etelä-Ranskasta tuleva punaviini on keskitäyteläinen ja lempeätanniininen. Se on erinomainen erilaisille liharuoille, tapaksille ja antipastille.

Löydät John Winen valikoiduista Alkon myymälöistä. Tarkista lähi-Alkosi saatavuus tai osta Alkon verkkokaupasta. 

Cazes-viinitalo on biodynaamisen viininviljelyn uranuurtajia. Lue lisää biodynaamisesta viininviljelystä.

Matua Marlborough Organic Sauvignon Blanc - uusiseelantilainen luomuvalkoviini

Tämä klassinen Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc tuo veden kielelle. Sen maku on täynnä trooppista hedelmää, aromaattista vihreää ananasta ja mustaherukkaa.

Luomurypäleet tulevat Wairaun laaksosta, joka on yksi arvostetun Marlborough’n viinialueen parhaista ala-alueista.

Vinkki! Laita Matua Sauvignon Blanc jäähtymään jääkaappiin tai jäiden joukkoon. Kun etiketissä oleva Chill-merkki muuttuu siniseksi, on viini sopivan viileää nautittajaksi. Tarjoile joko aperitiivina tai salaattien, vaalean kalan ja pikkusuolaisten kanssa.

Cazes Cap au Sud Rosé - alkuviini Ranskasta

Rosee ei ole pelkkä kesäviini! Tämä tyylikäs biodynaamisesti viljelty kuiva luomuroseeviini on maultaan runsaan marjaisa ja sopiikin hyvin myös syksyn runsaampien kana- ja kasvisruokien seuraan. Tai nautiskele sellaisenaan.

Löydät Cap au Sud Rosén valikoiduista Alkon myymälöistä. Tarkista lähi-Alkosi saatavuus tai osta Alkon verkkokaupasta.

Alkuviinien valmistuksessa ei ole käytetty synteettisiä tai kemiallisia valmisteita eikä viinejä yleensä suodateta tai kirkasteta. Tämän takia pullonpohjalla voi joskus olla pientä sakkaa. Lue mitä alku- eli natuviinit oikein ovat.

Ennen kuin lähdet ostoksille Alkoon

Kaikkia viinejä ei ole välttämättä saatavilla jokaisesta Alkon myymälästä. Muista tarkistaa viinin saatavuus lähi-Alkosta tai osta se helposti Alkon verkkokaupasta. Voit myös toivoa lempiviinejä lähimyymäläsi valikoimaan alkotoive.fi -palvelussa.