Micken kesäkalavinkit

Ahvenanmaalainen keittiömestari, ravintoloitsija ja tv-persoona Michael Björklund tykkää kesäisin savustaa kalaa. Lue Micken vinkit kalan savustukseen.

Michael Björklund

Mitä kalaa ja millä tavalla valmistat Micke mieluiten kesäisin? 

Kesällä tykkään usein valmistaa savustettua kalaa, erityisesti kampelaa, ahventa ja siikaa. Savustetun kalan valmistus ja syöminen muistuttaa hieman rapujen syöntiä, kun kalan ”näpertely” on osa ruokailua. Savustus on mielestäni hauska tapa valmistaa ruokaa, sillä siinä saa olla ulkona ja nauttia samalla kesästä. Lisäksi valmistan kesäisin myös haukea, jonka paistan sipulin, tillin ja kerman kanssa.  

Mitä kalan savustuksessa kannattaa ottaa huomioon?

Savustus on monipuolista ruoanlaittoa ja aina riittää uutta kokeiltavaa. Ensinnäkin on useita eri savustuslastuja ja -paloja, joita kokeilla ja säätää. Pidän savustuksesta savustuskanavan kautta. Se voidaan kokea hieman haastavammaksi, mutta esimerkiksi lämpötilan säätäminen on helpompaa. Yleensä käytän vähän miedompaa lämpötilaa, vaikka kalan valmistus kestää hiukan pidempään.  

Tärkeintä on, että savustusta ei saa tehdä liian korkealla lämpötilalla, joten kannattaa käyttää savustuksessa apuna lämpömittaria esimerkiksi tavallista paistomittaria. Kun kala on yli 50 asteista, se on ehdottomasti valmista. Jos haluat mehevämmän koostumuksen, kala on hyvä siirtää pois savusta noin 43 asteisena. Kokeile paistomittarin avulla mikä lämpötila on juuri sinun makuusi sopiva.

Kun kala on yli 50 asteista, se on ehdottomasti valmista.

Savustuksen jännittävyys piilee siinä, että on vaikea sanoa tasan kuinka pitäisi toimia. Säällä ja sijainnillakin on merkitystä, esim. ilman lämpötila. Savustuksessa voi jatkuvasti kehittyä ja kaikista tulee oman kotipihansa olosuhteiden mestareita kunhan jaksaa kokeilla eri tapoja. Ruoanlaitosta ei tule yksitoikkoista!  

Miksi kannattaa lähteä minilomalle kotikonnuillesi Ahvenanmaalle?

Varsinkin nykyisen maailmantilanteen takia Ahvenanmaa on ihanan lähellä manner-Suomea ja meillä tapahtuu kesän aikana vaikka kuinka paljon. Omiin suosikkeihini kuuluu luonnollisesti Smakbyn, joka ei ole pelkkä ravintola, vaan tarjolla on myös muita upeita kokemuksia. Smakbyssa valmistetaan kaikkea makeisista ilmakuivattuun lihaan ja juustoihin. Meillä on myös ruoanlaittokursseja, joten koettavaa riittää.

Ahvenanmaalla on myös todella rikas luonto ja hienoja nähtävyyksiä, esim. Kastelholmin linna ja Jan Karlsgård. Lisäksi golfkenttäkin löytyy läheltä. Tekemistä riittää koko perheelle ja suosittelenkin Ahvenanmaata perhekohteena kun aktiviteetteja on niin paljon. Täällä riittää upeita tuotteita ja herkullista ruokaa kaikkien makuun!

Michael Björklund

Haastattelussa Michael Björklund

Ahvenanmaalainen keittiömestari, kirjailija ja tv-persoona muistetaan erityisesti rakastetusta Strömsö-tv-sarjasta. Micke pyörittää vaimonsa Jennyn kanssa idyllistä Smakbyn ravintolaa ja tislaamoa Ahvenanmaalla Kastelholman linnan kupeessa. Hän on myös juuri avannut BBQ Royale -ravintolan Helsingin Stockmann-tavaratalon yhteyteen. Seuraa Mickeä Facebookissa ja Instagramissa @michaelbjorklundchef sekä Youtubessa: Michael Björklund Chef

Lue lisää Smakbyn-ravintolasta>