Mikä tekee Riesling-viineistä niin suosittuja?

Onko sinun valkoviinisuosikkisi raikas Riesling? Anoran viiniasiantuntija Markus Hannula avaa Riesling-rypälelajikkeen suosiota ja antaa vinkit hyvästä Rieslingistä.

Zinck Riesling valkoviini

Riesling-rypäleestä valmistetaan monipuolisia ruoka- ja seurusteluviinejä eri puolilla maailmaa. Saksasta kotoisin oleva Riesling on edelleen synnyinmaansa viljellyin valkoinen rypälelajike, mutta sitä kasvatetaan myös mm. Ranskan Alsacessa, Luoteis-Yhdysvaltojen Washingtonin viinialueella ja Chilen viileillä rannikkoalueilla.

Kaikkia näitä viinialueita yhdistää ilmaston suhteellinen viileys, sillä Riesling ei viihdy kovin kuumassa ilmanalassa. 

Viinintekijän termein Rieslingin salaisuus kätkeytyy sen erinomaiseen kykyyn peilata kasvualueensa erityispiirteitä eli ilmastoa, maaperää ja viinintekijänsä tyyliä.

Riesling-viinit sopivat seurusteluun sekä ruoan kanssa

– Erityiset nuoret Riesling-viinit ovat maultaan raikkaita ja mukavan hapokkaita sekä helposti lähestyttäviä, kertoo viiniasiantuntija Markus Hannula – Riesling taipuu moneen suuntaan eli siitä valmistetaan niin kuivia kuin puolimakeita viinejä. Rieslingejä löytyy monissa eri hintaluokissa aina edullisista – mutta kuitenkin laadukkaista – viineistä aina viinimaailman huippuihin saakka.

– Ilahduttavasti yhä useammin Riesling-viiniä valmistetaan luonnonmukaisin menetelmin.

Katso viinisuosituksemme 3+1 Rieslingiä eri tilanteisiin ja ruoille.

Rieslingin aromimaailma sopii hyvin seurusteluviiniksi eli se ei välttämättä tarvitse ruokaa rinnalleen. Raikkaus ja tasapainoinen maku ei tuki makuhermoja, vaan nostaa ruokahalua. Riesling sopii mainosti alkumaljaksi kuohuviinin sijaan, jos ei halua kuplia juomaansa.

Puolikuivat Rieslingit ovat parhaimmillaan mausteisten aasialaisten ruokien kanssa

– Ruokaviininä Riesling vasta pääseekin loistamaan ja sen monipuolisuus korostuu kaikista valkoviineistä, Markus jatkaa.

– Rieslingin aromimaailma on runsas, mutta ei liian voimakas, jolloin se ei jyrää hentojakaan ruokia kuten vaaleita kalaruokia tai parsaa. Rieslingin sopivan napakka hapokkuus leikkaa hyvin ruoan rasvaisuutta ja sopiikin hyvin esimerkiksi blineille.

Puolikuivat Rieslingit ovat parhaimmillaan aasialaisten ruokien kanssa, sillä viinin pieni makeus toimii ruoan mausteisuuden kanssa. Riesling on myös suosittu Sushi-viini. 

Riesling sopii hyvin myös yleisviiniksi joulupöytään, jossa on hyvin monipuolisia makuja aina kinkusta graavikaloihin ja rosolliin.

– Jos on epävarma viini- ja ruokamätsin suhteen, Riesling on useimmiten takuuvarma valinta ellei puhuta tuhdeista liharuoista, Markus kertoo.

markus_hannula

Haastattelussa viiniasiantuntija Markus Hannula

Markus Hannula vastaa Anoralla muunmuassa uusien viinien hankinnasta eri puolilta maailmaa ja uusien viinibrändien kehittämisestä. WSET Diploman suorittanut Markus on työskennellyt viinialalla jo yli 20 vuotta. "Suosikkejani Riesling-comboista on tandoorikana runsaalla chilillä + puolikuiva Kungfu Girl Riesling"

kuohuviinilaseja

Kolme cavaa kuohuviinilasiisi


Suosittu cava on perinteisellä kuohuviinin valmistusmenetelmällä tehty espanjalainen kuohuviini, jota valmistetaan pääasiallisesti Kataloniassa, Koillis-Espanjassa. Ota selvää cavasta ja katso viinivinkit!

Lue lisää »