Raikasta, värikästä ja vastuullista – juomatrendit 2020

Tämän vuoden juomatrendeissä korostuvat raikkaus, helppous, maustekasveista tehdyt juomat, uudet pakkausmuodot sekä vastuullisuus – niin elintavoissa kuin juomiin liittyvissä tuotanto-, pakkaus- ja ympäristökuormituksissa.

lasit

Trendit ja niiden vaikutus suomalaisten kuluttajien juomatottumuksiin ovat olennainen osa Altian tuotekehitys- ja innovaatioprojekteissa mukana olevien tutkimuspäällikkö Milla Sorsakiven, viiniasiantuntija Markus Hannulan sekä huippubaarimestari Mikael Karttusen työtä.  

– Helppous ja raikkaus tarkoittavat alkoholijuomissa nyt myös värikkyyttä ja iloisuutta. Vastuullisuus näkyy kiinnostuksena matala-alkoholisempiin ja luonnollisista raaka-aineista valmistettuihin juomiin. Gini-maailmasta tuttu maustekasvien käyttö laajenee myös muihin kategorioihin kuten vodkiin ja rommeihin, Mikael Karttunen kertoo.  

Karttusen mukaan laadukkaasti tehdyt juomat ja aidot maut ovat tulleet jäädäkseen. – Vastuullisuus juontaa juurensa kahteen megatrendiin, joista toinen on huoli ympäristöstä ja toinen on terveystietoisuus. Kiinnostus maustekasvien hyödyntämiseen vastaa aitouden sekä uusien vaihtoehtojen kokeilemisen tarpeeseen.

Laadukkaasti tehdyt juomat ja aidot maut ovat tulleet jäädäkseen.

Baarimestari Mikael Karttunen

Viineissä kiinnostusta herättävät uudet pakkausmuodot kuten esimerkiksi tölkit.

– Viineissä kuluttajat ovat entistä enemmän kiinnostuneita kokonaisvaltaisesta kokemuksesta eli viinin maun tai käyttöyhteyden lisäksi myös pakkauksen ulkoasu, käytännöllisyys ja tarina ovat entistä tärkeämmässä roolissa.

Vastuulliset valinnat näkyvät myös viineissä: luomu, erityisesti vegaaniset viinit ja tuotannon eettisyys ovat entistä tärkeämmässä roolissa, Markus Hannula toteaa. 

Kepeys, hauskuus ja kokeilukulttuuri kasvussa 

Milla Sorsakiven mukaan alkoholijuomissa on pitkään hifistelty aika vakavillakin teemoilla. Nyt vastatrendinä on nähtävissä paljon kepeitä ja hauskojakin tuotteita.

– Makukokemus on aivan keskeinen asia, ja kokeilukulttuurin voimakas nousu näkyy myös juomissa. Ruokatuotteiden puolelta kuluttajille jo tutumpi vastuullisuusajattelu siirtyy kattamaan myös juomakategoriat, Sorsakivi kertoo.  

Viineissä kokeilukulttuuri ja uutuudenviehätys näkyvät kasvavana kiinnostuksena eksoottisia viinimaita kohtaan. Esimerkiksi Unkarissa, Kroatiassa ja Georgiassa viinituotanto on kaikessa hiljaisuudessa kehittynyt korkealle tasolle.

Väkevissä alkoholijuomissa rommi kasvattaa kiinnostusta sekä keveyden että premiumisaation ansiosta, lisäksi nk. ’botanical rum’ on myös tulossa kovaa vauhtia. 

Miten ilmastonmuutos ja huoli ympäristön tilasta näkyvät alkoholialalla? 

Altian asiantuntijoiden mukaan tuotannon läpinäkyvyys ja esimerkiksi hiilijalanjäljestä kertominen alkavat nyt olla relevantteja valintakriteereitä yhä suuremmalle joukolle kuluttajia myös juomatuotteita valittaessa. Kulutusvalintojen vaikutuksia pohtivien joukko kasvaa, mutta alkoholijuomissa vastuullisuus kiinnittyy vielä suurimmaksi osaksi hyvinvointiin liittyviin teemoihin. 

– Matala-alkoholisuus ja vähäsokerisuus sekä luonnollisuus ja läpinäkyvyys raaka-aineiden suhteen, Sorsakivi luettelee. 

Markus Hannulan mukaan viinintuottajat kehittävät jatkuvasti tapoja viljellä mahdollisimman luonnonmukaisesti, säästää vettä, käyttää kasviperäisiä tuotteita viinien kirkastukseen ja hyödyntää esimerkiksi uusiutuvaa energiaa. – Näistä halutaan myös viestiä avoimemmin kuin ennen, koska tuottajat ovat ymmärtäneet läpinäkyvyyden olevan myös heille hyödyksi. 

Nollahävikki on kuumin trendi  

Kuluttajan valinnoilla on merkitystä. Mikael Karttunen nostaa esimerkiksi pakkaukset. – Pakkaus on tuotteen yksi suurimmista hiilijalanjäljen aiheuttajista, joten kevyen pakkausmuodon valitsemisella on suuri vaikutus. Kierrätettävien pakkausten suosiminen kannattaa, sillä esimerksi PET-muovipullojen ja viinipussien hiilijalanjäljet ovat pakkauksista pienimpiä. 

Myös kertakäyttöasenteen muuttaminen uusiokäyttöasenteeksi on tärkeää. – Maailmanlaajuisesti kasvava trendi on niin sanottu up-cycling, joka on tiedostavimpien kuluttajien keskuudessa saavuttamassa ’uuden luksuksen’ aseman. Juoma-alalla zero waste eli nollahävikki -ajattelu on nousemassa laatutrendiksi.

Tätä voi toteuttaa myös kotona, eli jos haluaa tarjota tämän hetken trendikkäimmän ja laadukkaimman elämyksen vierailleen, kannattaa hyödyntää kotimaisia lähituotteita ja villiyrttejä myös kotibaarissa.