Suomen paras sommelier 2018 on Kirsi Seppänen Tampereelta

Tamperelaisen Deli 1909 & Wine Barin sommeliere Kirsi Seppänen voitti Suomen parhaimman sommelierin tittelin 21. toukokuuta käydyssä jännittävässä finaalissa.

Suomen paras sommelier 2018 on Kirsi Seppänen Tampereelta

Hotel Havenissa Helsingissä käydyssä tasaväkisessä, mutta vaativassa Trophee Laroche The Best Sommelier of Finland -finaalissa Kirsi Seppänen voitti kanssakilpailijansa, toiseksi sijoittuneen Taneli Lehtosen ja kolmanneksi sijoittuneen Saara Alanderin ravintola Murusta Helsingistä.

Kirsi valittiin vuoden nuoreksi sommelieriksi kolmatta kertaa aiemmin tänä vuonna. Nyt hän saavutti ensimmäistä kertaa Suomen parhaimman sommelierin tittelin. Vuonna 2017 parhaana palkittiin Taneli Lehtonen Kirsin sijoittuessa toiseksi.

Seuraavaksi Kirsi kisaa Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Oslossa syyskuussa ja sen jälkeen Meksikossa nuorten sommelierien maailmanmestaruuskilpailussa.

Tiukka finaali oli jännittävä

Finaalissa kolmikko suoritti viisi erilaista tehtävää tiukassa aikarajassa. Kisa alkoi klassisella tehtävällä, jossa dekantoitiin asiakkaiden edessä punaviini sakan poistamiseksi. Aikaa pullon avaamiseen, viinin maistamiseen, dekantointiin ja asiakkaille tarjoiluun oli viisi minuuttia.

Toinen tehtävä oli kenties haastavin eli yhden valko- ja yhden punaviinin tunnistaminen sokkona. Tehtävässä kilpailijat kuvailivat viinin värin, tuoksun ja maun sekä yrittivät selvittää näiden perusteella mahdollisimman tarkkaan viinin tarkan alkuperän, laadun ja hinnan sekä kuvailivat, millaisen ruoan kanssa suosittelisivat sitä juotavaksi. Aikaa suoritukseen oli yhteensä vain kolme minuuttia.

Sommelierin työhön kuuluu hallita myös väkevät juomat. Kolmas tehtävä oli tunnistaa sokkona viisi juomaa ja niiden alkuperät. Tämän jälkeen he suunnittelivat kuudessa minuutissa tarkat viinisuositukset perusteluineen viiden ruokalajin vegaanimenulle, jossa sai olla mukana vain valkoviinejä ja mahdollisimman laajasti eri puolilta maailmaa.

Finaali huipentui tyylikkääseen aperitiivien kaatamiseen, jossa kilpailijat avasivat ja kaatoivat Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudevey magnumin tasaisesti 12 lasiin kolmessa minuutissa. Laseja ei saanut palata täyttämään enää ensimmäisen kaadon jälkeen.

Finaalikolmikko
Keskellä Trophee Laroche The Best Sommelier of Finland -voittaja Kirsi Seppänen, oikealla toiseksi tullut Taneli Lehtonen ja vasemmalla kolmas Saara Alander.

Chablis-tuottaja Laroche arvostaa sommelierien työtä

Suomen Sommelier -kilpailun pääyhteistyökumppani Domaine Laroche on ollut Chablis’n viinintuotannon merkittävimpiä vaikuttajia jo vuodesta 1850 lähtien. Larochen menestyksen takeena on kautta aikojen ollut modernin ja ekologisen teknologian käyttö, edelläkävijänä toimiminen sekä parhaiden mahdollisten viinitarhojen löytäminen ja niiden ainutlaatuisesta maaperästä huolehtiminen sekä ympäristön kunnioittaminen.

Larochen viinintekofilosofia kiteytyy viinitalon logossa, johon on kuvattu silmä, nenä ja suu – kolme viinin arvioinnin ja nauttimisen tärkeintä aistia. Larochen viinitalo sijaitsee Chablis’n kylän keskustassa l'Obédiencerie-nimisessä entisessä luostarissa, jossa paikalliset munkit olivat viljelleet viiniköynnöksiä ja tuottaneet upeita viinejä jo 900-luvulla.