Tyylikäs rhônelainen punaviini joulun odotuksen ruoille

"Yksi kaikkien aikojen parhaista hanapakkauksista!" Millaisen ruoan kanssa ranskalainen Ogier Artesis Rouge -hanaviini sopii?

Ogier Artesis Rouge

Ogier Artesis Rouge on makumaailmaltaan runsas, mutta ei poikkeuksellisen räikeä ja hyvä niin. Juuri se tekee siitä keskivertoa monipuolisemman ruokaviinin.

Keskitäyteläisen punaviinin ryhdikäs mutta sopivan hillitty tanniinirakenne ja raikkaan marjaisa puraisu tekevät siitä oivan parin niin liha- kuin kasvisruoillekin.

Yksi kaikkien aikojen parhaista hanapakkauksista!

Ilkka Sirén, Me Naiset -lehti, 13.6.2019

Löydät Ogier Artesis -viinin parhaiten Alkon verkkokaupasta sekä valikoiduista myymälöistä. Voit tilata näppärästi viinin omaan lähi-Alkoosi ilman toimitusmaksua.

Yrttinen joulupaisti

Laadukas Côtes du Rhône on klassinen pari mehevien liharuokien seuraan. Yrteillä maustettu mehukas naudanpaisti on herkullinen kinkun korvike ja sopii täydellisesti aromikkaan punaviinin seuraan.

Ogier Artesis Rouge ei ole mahdoton yhdistelmä joulukinkulle varsinkin jos sinapissa on hieman särmää, mutta erityisen hyvin viini sopii kuitenkin naudanlihan kyytipojaksi. Valmista paistin kaveriksi täyteläinen punaviinikastike, joka kruunaa vivahteikkaan makuparin.

Kermainen tomaatti-kanapasta

Kermainen tomaatti-kanapasta ja kulauteltava Côtes du Rhône herauttaa veden kielelle. Punaviinin eloisa hapokkuus pelaa hyvin yrttisen tomaatti-kermakastikkeen kanssa, eikä viinin tanniinit varasta showta. Yhdistelmä on maultaan runsas mutta sopivan raikas. Älä ujostele parmesaanijuuston kanssa. Sama pätee viiniin.

Pikkujoulujen sähäkät choripánit

Chorizo-tuoremakkaralla täytetyt hotdog-sämpylät tuovat rentoihin illanistujaisiin särmää.

Hennon mausteinen punaviini pelaa yhteen mausteisen chorizon makumaailman kanssa ja samalla tasapainottaa makkaran rasvaisuutta. Chimichurri-kastikkeella viimeistelty choripán antaa kivaa potkua yhdistelmään, joka on kaikkea muuta kuin tylsä.

Millaisia viinejä tulee Ranskan Rhônen viinialueelta?

Rhônen laakso on kiistatta yksi maailman hienoimmista viinialueista. Muista Ranskan klassisista punaviinialueista poiketen Rhônen laakson viineissä on jo hieman lämpimän Välimeren tuntua, mikä antaa viinille mehevän suutuntuman sekä pirteän marjaisan ja hennon yrttisen makumaailman.

Ogier Artesis Rouge pysyy uskollisena Côtes du Rhônen punaviineille, jotka tunnetaan viehättävinä ja helposti lähestyttävinä ruokaviineinä.

Viiniä Rhônessa on valmistettu iät ja ajat. Ei siis kumma, että paikalliset kylät tuottavatkin toinen toistaan hienompia viinejä. Rhône pitää sisällään kourallisen hyvin omaleimaisia ja erittäin tunnettuja ala-alueita kuten Hermitage, Châteauneuf-du-Pape ja Côte-Rôtie.

Tunnetuin Rhônen ala-alueista on kuitenkin hintalapultaan huomattavasti maltillisempi Côtes du Rhône, joka kattaa yli puolet koko laakson viinin tuotannosta. Côtes du Rhônen punaviinit tunnetaan ruokaystävällisinä ja matalan kynnyksen nautiskeluviineinä.

Paikalliset rypälelajikkeet kuten Grenache, Syrah ja Mourvèdre kulkevat täällä käsi kädessä niin viinitarhoilla kuin viinipullossa. Rypäleiden sekoittamista on hiottu laakson rinteillä vuosisatoja ja siinä piileekin alueen herkullinen salaisuus.