Näin kokoat joulun kalapöydän ja valitset laadukkaan valkoviinin

Monenlaisia makuja sisältävä kalapöytä vie kielen mennessään, mutta haastaa viinivalinnassa. Poimi herkulliset reseptit kalapöytään ja lue asiantuntijan vinkit sopivan viinin valitsemiseen.

laroche luomu chablis

Kata kalapöytään erilaisia makuja

Jouluaterian alkupalaksi katetaan perinteisesti kylmistä ja raikkaista kala- ja äyriäisruoista koostuva kalapöytä. Klassikkoresepteistä ja uusista mauista syntyy herkullinen kokonaisuus, kun tarjolle valitsee erilaisia graavattuja, etikkaisia ja kermaisen täyteläisiä kaloja ja äyriäisiä.

Juhlava graavisiika on tärkeä osa joulupöytää. Perinteinen graavisiika maustetaan roseepippurilla ja tillillä. Arvokas kala ei juuri muuta kaipaa. Valmista raikkaan siian seuralaiseksi täyteläistä skagenröraa, eli katkaraputahnaa sekä kielenvievää mätimoussea.

Monikäyttöinen katkaraputahna
Monikäyttöinen katkaraputahna sopii täydellisesti saaristolaisleivän tai paahtoleivän ylle tai osaksi joulun alkupalapöytää

Kata pöytään lisäksi makean maltaista saaristolaisleipää ja höyryäviä keitettyjä perunoita. Tämä saaristolaisleipä saa makunsa piimästä ja on parhaimmillaan, kun sen antaa tekeytyä muutaman päivän ennen tarjoilua.

Näin valitset viinin joulun kalapöytään

– Sopivan viinin valitseminen joulupöytään on hieman haastavaa, sillä ruoat sisältävät monia rasvaisia ja hapokkaita elementtejä, kertoo helsinkiläisen ravintola Murun sommelier ja kolmesti Suomen parhaana sommelierina vuonna palkittu Taneli Lehtonen.

Lehtosen mukaan sellaisen viinin löytäminen on mahdotonta, joka sopisi täydellisesti jokaiselle joulupöydän ruokalajille. Hän opastaakin lähtemään viinin valinnassa omista mieltymyksistä. 

– Joulupöydässä on niin paljon erilaisia makuja, että ei kannata huolestua, vaikka viini ei olisi täydellinen kumppani jokaiselle ruokalajille. Kannattaa siis valita sellainen viini, josta itse tykkää ja jota haluaa tarjota vieraille.   

Hapot tasapainottavat etikkaisuutta ja rasvaisuutta 

Lehtosen mukaan joulun kalaviiniksi sopii parhaiten viini, jolla on hyvä happorakenne. Sopiva hapokkuus tasapainottaa ja leikkaa kalapöydän etikkaisia ja rasvaisia makuja.

Joulun viiniviemisiksi kalapöytään sopii laadukas Laroche Chablis L -valkoviini.

Hyvässä joulun kalaviinissä on myös sopivasti alkoholia tai jäännössokeria tuomassa täyteläisyyttä. Se varmistaa, ettei viini latistu ja jää ruokien täyteläisten makujen alle.

Joulun parhaat kalaviinit – 3 viinivinkkiä 

Kylmien kalaruokien kanssa maistuu laadukas ja mineraalisen hedelmäinen ranskalainen Laroche-valkoviini.

Laroche Chardonnay L – monikäyttöinen viini täyteläisille kalaruoille

Laroche Chardonnay on monikäyttöinen viini, joka sopii erityisesti täyteläisempien kalaruokien, kuten toast skagenin pariksi. Hedelmäisen ja raikkaan tuoksuisessa viinissä on hyvälle kalaviinille ominaisia makuja, kuten hapokkuutta, sitruksisuutta ja mineraalisuutta.

Laroche tulee melko lämpimältä viljelysalueelta Etelä-Ranskasta. Lämpimän ilmaston ansiosta rypäleet kerätään melko myöhään, ja viini saa kypsien hedelmien makua.

Laroche Petit Chablis – mineraalinen viini graavikalan kaveriksi

Laroche Petit Chablis -viini tulee Ranskasta Chablis’n viinialueelta, joka on entistä merenpohjaa. Chablis’n viiniköynnösten juuret ulottuvat syvälle maaperään, josta viini saa merellisiä vaikutteita. Viinissä onkin aistittavissa kalkkia, mineraalisuutta ja suolaisia vivahteita, jotka tekevät siitä erinomaisen kalaviinin.

Raikas, sitruksinen ja pirteän hapokas viini sopii erityisesti kevyempien kalaruokien, kuten graavisiian ja äyriäisten seuralaiseksi. Esimerkiksi graavisiian suolaisuus korostaa hienosti viinin hedelmäisyyttä.

Laroche Petit Chablis sopii erinomaisesti myös sellaisenaan nautittavaksi tai esimerkiksi aperitiiviksi vaikkapa jouluaterialle.

Laroche Chablis L – kalapöydän kruununjalokivi

Laroche Chablis L on paras vaihtoehto, kun haluat valita kalapöydälle arvoisensa viinin esimerkiksi mätien kumppaniksi.

Laroche Chablis on Petit Chablista hieman kompleksisempi, eli tuoksuiltaan ja mauiltaan monipuolisempi viini. Tuoksusta voi erottaa sitrusta ja mineraalisuutta. Makumaailma on kevyen kermainen ja mausteinen, mutta raikas. Viinissä on selkeitä merellisiä ja kivisen mineraalisia elementtejä, jotka tekevät siitä erinomaisen kalaviinin. 

Viinin happorakenne on runsaan lempeä ja viini sopiikin tasapainottamaan joulun kalapöydän runsaita makuja. Monipuolisessa viinissä on myös aromaattisuutta, minkä ansiosta se ei jää varjoon silloinkaan, kun kalapöydässä on myös lämpimiä juureksia, rosollia tai keitettyjä perunoita.