Skagenröra eli katkaraputahna
Monikäyttöinen katkaraputahna sopii täydellisesti saaristolaisleivän tai paahtoleivän ylle. Kokeile sitä myös uuniperunoiden tai blinien täytteenä. Nauti raikkaan Laroche-valkoviinin kanssa.
Katso resepti »Maltaisen makea saaristolaisleipä ei tarvitse ylleen kuin sipaisun voita, mutta loistoon se pääsee kalaruokien kumppanina. Valmista keralle esimerkiksi skagenröraa eli katkaraputahnaa tai graavattua siikaa.
Vinkki! Halutessasi voit maustaa taikinan esimerkiksi appelsiininkuorella, fenkolin- tai aniksensiemenillä. Lisää mausteita koko taikinamäärään ruokalusikallisen verran. Voit myös jakaa taikinan osiin ja maustaa vain osan taikinasta.
1 litra piimää
75 g hiivaa
2 tl suolaa
2,5 dl tummaa siirappia
4 dl kaljamaltaita
2 dl ruishiutaleita
1 dl ruisrouhetta
3 dl ruisjauhoja
1 litra vehnäjauhoja
voiteluun: 0,5 dl vettä ja 0,5 dl siirappia
Murenna hiiva kädenlämpöisen piimän joukkoon. Sekoita kunnes hiiva oli liuennut. Lisää suola, siirappi, kaljamaltaat, ruishiutaleet ja -rouheet sekä jauhot. Sekoita tasaiseksi.
Vuoraa 2–3 leipävuokaa (yhteisvetoisuus noin 4 litraa) leivinpaperilla. Jaa taikina vuokiin ja kohota leipiä liinalla peitettynä noin1,5 tuntia.
Paista leipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla 1,5 tuntia.
Sekoita leipien voitelemista varten vesi ja siirappi keskenään ja voitele leipiä paistamisen loppuvaiheessa seoksella 2–3 kertaa.
Jos leivät uhkaavat tummua paistamisen aikana liikaa, peitä ne leivinpaperilla. Leivät ovat parhaimmillaan pari päivää paistamisen jälkeen. Leivät säilyvät muoviin pakattuna huoneenlämmössä, mutta voit myös pakastaa ne.
Monikäyttöinen katkaraputahna sopii täydellisesti saaristolaisleivän tai paahtoleivän ylle. Kokeile sitä myös uuniperunoiden tai blinien täytteenä. Nauti raikkaan Laroche-valkoviinin kanssa.
Katso resepti »Klassista graavikalaa nautitaan ympäri vuoden. Raikkaan hapokas Laroche-valkoviini tasapainottaa raakakypsennetyn kalan makua. Katso vinkit graavaamiseen ja viinivalintaan!
Lue lisää »Kokoa juhliin ryhdikkään Pongracz-roseekuohuviinin makumaailmaan sopiva lämminsavulohesta, saaristolaisleivästä ja hedelmistä koottu napostelutarjotin. Tee itse pikapikkelöidyt kurkut ja viimeistele pikantilla sriracha-majoneesillä.
Katso resepti »Poromousse maistuu herkulta joko valmiina ostetun tai itsevalmistetun saaristolaisleivän päällä. Katso moussen sekä saaristolaisleivän ohje.
Katso resepti »