Saaristolaisleipä

Maltaisen makea saaristolaisleipä ei tarvitse ylleen kuin sipaisun voita, mutta loistoon se pääsee kalaruokien kumppanina. Valmista keralle esimerkiksi skagenröraa eli katkaraputahnaa tai graavattua siikaa.
Saaristolaisleipä
8+ HLÖ
+ 60 MIN
Saaristolaisleipä (2–3 valmista leipää)
1 litra piimää
75 g hiivaa
2 tl suolaa
2,5 dl tummaa siirappia
4 dl kaljamaltaita
2 dl ruishiutaleita
1 dl ruisrouhetta
3 dl ruisjauhoja
1 litra vehnäjauhoja
voiteluun: 0,5 dl vettä ja 0,5 dl siirappia
Valmistusohjeet:
1 Murenna hiiva kädenlämpöisen piimän joukkoon. Sekoita kunnes hiiva oli liuennut. Lisää suola, siirappi, kaljamaltaat, ruishiutaleet ja -rouheet sekä jauhot. Sekoita tasaiseksi.
2 Vuoraa 2–3 leipävuokaa (yhteisvetoisuus noin 4 litraa) leivinpaperilla. Jaa taikina vuokiin ja kohota leipiä liinalla peitettynä noin1,5 tuntia.
3 Paista leipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla 1,5 tuntia.
4 Sekoita leipien voitelemista varten vesi ja siirappi keskenään ja voitele leipiä paistamisen loppuvaiheessa seoksella 2–3 kertaa.
5 Jos leivät uhkaavat tummua paistamisen aikana liikaa, peitä ne leivinpaperilla. Leivät ovat parhaimmillaan pari päivää paistamisen jälkeen. Leivät säilyvät muoviin pakattuna huoneenlämmössä, mutta voit myös pakastaa ne.

Vinkki! Halutessasi voit maustaa taikinan esimerkiksi appelsiininkuorella, fenkolin- tai aniksensiemenillä. Lisää mausteita koko taikinamäärään ruokalusikallisen verran. Voit myös jakaa taikinan osiin ja maustaa vain osan taikinasta.

Valmistusohjeet:
1 Murenna hiiva kädenlämpöisen piimän joukkoon. Sekoita kunnes hiiva oli liuennut. Lisää suola, siirappi, kaljamaltaat, ruishiutaleet ja -rouheet sekä jauhot. Sekoita tasaiseksi.
2 Vuoraa 2–3 leipävuokaa (yhteisvetoisuus noin 4 litraa) leivinpaperilla. Jaa taikina vuokiin ja kohota leipiä liinalla peitettynä noin1,5 tuntia.
3 Paista leipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla 1,5 tuntia.
4 Sekoita leipien voitelemista varten vesi ja siirappi keskenään ja voitele leipiä paistamisen loppuvaiheessa seoksella 2–3 kertaa.
5 Jos leivät uhkaavat tummua paistamisen aikana liikaa, peitä ne leivinpaperilla. Leivät ovat parhaimmillaan pari päivää paistamisen jälkeen. Leivät säilyvät muoviin pakattuna huoneenlämmössä, mutta voit myös pakastaa ne.

Vinkki! Halutessasi voit maustaa taikinan esimerkiksi appelsiininkuorella, fenkolin- tai aniksensiemenillä. Lisää mausteita koko taikinamäärään ruokalusikallisen verran. Voit myös jakaa taikinan osiin ja maustaa vain osan taikinasta.

Saaristolaisleipä (2–3 valmista leipää)
1 litra piimää
75 g hiivaa
2 tl suolaa
2,5 dl tummaa siirappia
4 dl kaljamaltaita
2 dl ruishiutaleita
1 dl ruisrouhetta
3 dl ruisjauhoja
1 litra vehnäjauhoja
voiteluun: 0,5 dl vettä ja 0,5 dl siirappia
Lisää muistilistaan
  • Skagenröra eli katkaraputahna

    Monikäyttöinen katkaraputahna sopii täydellisesti saaristolaisleivän tai paahtoleivän ylle. Kokeile sitä myös uuniperunoiden tai blinien täytteenä. Nauti raikkaan Laroche-valkoviinin kanssa.