Poromousse maistuu herkulta joko valmiina ostetun tai itsevalmistetun saaristolaisleivän päällä. Katso moussen sekä saaristolaisleivän ohje.
Sekoita moussen ainekset tehosekoittimessa tahnaksi.
Lusikoi täyte pursotinpussiin.
Leikkaa saaristolaisleivästä pieniä pyöreitä tai neliöitä paloja ja pursota täytettä leiville.
Koristele karpaloilla tai puolukoilla sekä timjamilla.
Tarjoile punaviinin, laadukkaan cavan tai glögin kanssa.
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon murennettu hiiva ja suola.
Sekoita joukkoon siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinan alla.
Voitele kaksi kahden litran vetoista, pitkänmallista ja korkeareunaista leipä- tai kakkuvuokaa. Jaa taikina vuokiin.
Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa noin 2 tuntia. Lämpoä voi vähentää puolivälissä 150-160 asteeseen, jos pinta tummuu liikaa (tai laittaa folion päälle)
Anna leipien jäähtyä vuoissaan ennen kumoamista.
Voit valmistaa leivät jo hyvissä ajoin, sillä ne säilyvät parisen viikkoa jääkaapissa.
Voimakas peuranliha vaatii rinnalleen tanniinisen täyteläisen punaviinin. Katso myös maukas karpalo-punaviinikastikkeen ohje ja viinisuositus.
Katso reseptiTätä juhlaruokaa, mehevää poron sisäpaistia, täydentää litistetty ja voissa paistettu puikulaperuna. Murean lihan kruunaa maukas Tarapacá Gran Reserva -punaviini.
Katso reseptiMonikäyttöinen skagenröra sopii täydellisesti saaristolaisleivän tai paahtoleivän päälle. Kokeile sitä myös uuniperunoiden tai blinien täytteenä. Nauti raikkaan Laroche-valkoviinin kanssa.
Katso reseptiMätimoussella sipaistu leipä sopii moneen tilanteeseen. Laita pehmeän samettista mätimoussea pienten cocktailpalojen päälle tai tarjoa höyryävän kuumien perunoiden kanssa tai saaristolaisleivän päällä.
Katso resepti