Poromoussea ja saaristolaisleipää

Poromousse maistuu herkulta joko valmiina ostetun tai itsevalmistetun saaristolaisleivän päällä. Katso moussen sekä saaristolaisleivän ohje.

Poromoussea ja saaristolaisleipää
Poromoussea ja saaristolaisleipää
logo

8+ HLÖ

logo

0 h 15 min

POROMOUSSE

AINEKSET

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa

  • 1 dl kermaa

  • 100 g pororouhetta

  • suolaa

  • mustapippuria

  • 1 rkl hienonnettua timjamia

  • 1 rkl kurkkupikkelssiä

VALMISTUSOHJEET

    1. Sekoita moussen ainekset tehosekoittimessa tahnaksi.

    2. Lusikoi täyte pursotinpussiin.

    3. Leikkaa saaristolaisleivästä pieniä pyöreitä tai neliöitä paloja ja pursota täytettä leiville.

KORISTELUUN

AINEKSET

  • puolukoita tai karpaloita

  • timjamia

VALMISTUSOHJEET

    1. Koristele karpaloilla tai puolukoilla sekä timjamilla.

    2. Tarjoile punaviinin, laadukkaan cavan tai glögin kanssa.

SAARISTOLAISLEIPÄ

AINEKSET

  • 1 l piimää

  • 75 g hiivaa

  • 3 dl siirappia

  • 3 dl kaljamaltaita

  • 3 dl vehnäleseitä

  • 3 dl ruisjauhoja

  • 1 rkl suolaa

  • 10 dl vehnäjauhoja

  • 2 rkl voita vuokien voiteluun

VALMISTUSOHJEET

    1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon murennettu hiiva ja suola.

    2. Sekoita joukkoon siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinan alla.

    3. Voitele kaksi kahden litran vetoista, pitkänmallista ja korkeareunaista leipä- tai kakkuvuokaa. Jaa taikina vuokiin.

    4. Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa noin 2 tuntia. Lämpoä voi vähentää puolivälissä 150-160 asteeseen, jos pinta tummuu liikaa (tai laittaa folion päälle)

    5. Anna leipien jäähtyä vuoissaan ennen kumoamista.

Vinkki!

Voit valmistaa leivät jo hyvissä ajoin, sillä ne säilyvät parisen viikkoa jääkaapissa.