Suomen paras sommelier 2019 on Taneli Lehtonen Helsingistä

Ravintola Murun sommelier Taneli Lehtonen voitti Suomen parhaimman sommelierin tittelin 13. toukokuuta käydyssä jännittävässä finaalissa.

taneli lehtonen

Taneli Lehtonen voitti Trophée Laroche The Best Sommelier of Finland 2019 -kilpailun maanantaina 13. toukokuuta Helsingin Wanhassa Satamassa. Monipuolista käytännön osaamista ja teoreettista tietoa vaatineessa finaalissa toiseksi sijoittui Markku Niemi Ravintola Pastiksesta Helsingistä ja Juulia Eloranta Ravintola C:stä Tampereelta.

Tanelin Suomen mestaruus oli järjestyksessään kolmas. Hän on voittanut kisan aiemmin vuosina 2017 ja 2016. Viime vuonna hän sijoittui toiseksi.

Kilpailutehtäviin kuuluivat muun muassa viinien ja muiden erilaisten alkoholijuomien tunnistaminen, Dry Martini -cocktailin valmistaminen ja tarjoilu, juustolaatujen tunnistaminen ja niille sopivien juomien valinta sekä viinikulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen.

Finaali huipentui tyylikkääseen aperitiivien kaatamiseen, jossa kilpailijat avasivat ja kaatoivat Domaine Laroche Premier Cru Chablis -viinin tasaisesti 10 lasiin. Laseja ei saanut palata täyttämään enää ensimmäisen kaadon jälkeen.

sommelier2019-2212
Finaali huipentui viinipullon kaatamiseen kerralla mahdollisimman tasaisesti 10 lasiin.

Voittaja oli tyytyväinen kilpailusuoritukseensa. – Finaali sujui mielestäni kaikkien tehtävien osalta oikein hyvin. Tiukassa semifinaalissa oli enemmän haasteellisia kohtia, Taneli kertoo. Hän lähtee palkintomatkalleen Larochen viinitalolle Chablisiin innokkain mielin. – Odotan, että pääsen pureutumaan viineihin astetta syvemmälle matkan aikana.

Taneli Lehtonen edustaa Suomea syksyllä sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Tukholmassa. Valmistautuminen kilpailuun käynnistyy hyvissä ajoin ja Taneli aikoo käyttää runsaasti aikaa treenaamiseen.

Chablis-tuottaja Laroche arvostaa sommelierien työtä

Suomen Sommelier -kilpailun pääyhteistyökumppani Domaine Laroche on ollut Chablis’n viinintuotannon merkittävimpiä vaikuttajia jo vuodesta 1850 lähtien. Larochen menestyksen takeena on kautta aikojen ollut modernin ja ekologisen teknologian käyttö, edelläkävijänä toimiminen sekä parhaiden mahdollisten viinitarhojen löytäminen ja niiden ainutlaatuisesta maaperästä huolehtiminen sekä ympäristön kunnioittaminen.

Larochen viinintekofilosofia kiteytyy viinitalon logossa, johon on kuvattu silmä, nenä ja suu – kolme viinin arvioinnin ja nauttimisen tärkeintä aistia. Larochen viinitalo sijaitsee Chablis’n kylän keskustassa l'Obédiencerie-nimisessä entisessä luostarissa, jossa paikalliset munkit olivat viljelleet viiniköynnöksiä ja tuottaneet upeita viinejä jo 900-luvulla.