Näin hyödynnät ravintolan sommelieria eli viiniasiantuntijaa

Hyvin tehdyn ja kauniisti tarjoillun ruoan lisäksi ruokajuomilla on tärkeä osa ravintolaelämystä. Tutustu, miten ravintola Nokan sommeliere Inari Mattsson valitsee viinit, ja mitä ravintolan henkilökunnalta kannattaa kysyä viinistä.

Ravintola Nokka

Miten teillä Nokassa suunnitellaan uusi menukokonaisuus ruokineen ja viineineen?

- Uuden menun inspiraatio lähtee usein keittiöpäällikkö Ari Ruoholta, joka on innokas metsästäjä ja lähiruoan kannattaja. Tottakai sesonki ja ajankohtaisuus ovat kaiken a ja o sekä asiakkaidemme toiveet ja odotukset. Arin ideoiden perusteella lähden miettimään, minkä tyyliset viinit täydentäisivät parhaiten kokonaisuutta. Pyrin sisältämään mukaan jotain tuttua, mutta mutta myös jotain yllättävää.

Kaikki ruoka-annoksen osat, ja erityisesti kastike, vaikuttavat viinin lopulliseen valintaan.

- Testiannoksia maistamassa meillä on koko henkilökunta eli itsemme ja ravintolapäällikkö Terhi Vitikan lisäksi kokit sekä salihenkilökunta. Yhdessä testaamme millaisilla lisukkeilla ja kastikkeella pääraaka-aine pääsee loistoonsa ja että viini täydentää kokonaisuutta tasapainoisesti. Kaikki ruoka-annoksen osat, ja erityisesti kastike, vaikuttavat viinin lopulliseen valintaan.

Mitä tapahtuu sitten kun uusi menu on saatu suunniteltua?

- Meille kaikista tärkeintä on tietenkin asiakkaan elämys ravintolassa. Jotta siitä tulee mahdollisimman muistorikas, henkilökunnan tulee antaa parhaansa niin palvelun kuin ruoan ja juoman osalta. Maistamme vielä yhdessä lopulliset menun annokset viinisuosituksineen ja kerromme taustat niin ruoan raaka-aineista ja alkuperästä kuin viinin valmistuksesta ja viinitalon taustoista, jolloin henkilökuntamme osaa kertoa saman myös asiakkaille. 

Mitä kaikkea asiakkaat kysyvät viineistä ja mitä ylipäätään voi kysyä?

- Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia ruoan ja viinin toimivuudesta eli he haluavat ruoalle mahdollisimman hyvin omaan makuunsa sopivan viinin. Usein seurueissa kysytään, mikä viinipullollinen toimisi kaikkien heidän valitsemiensa eri ruoka-annosten kanssa.

- Asiakkaat saattavat kysyä myös muistakin viinin liittyvistä asioista kuten viinin säilyttämisestä kotona. Kannustan hyödyntämään sommelierin osaamista kaikissa askarruttavissa viiniasioissa, huonoja tai tyhmiä kysymyksiä ei ole!

Ravintola Nokka

Tutustu ravintola Nokkaan

Ravintola Nokka Helsingin Katajanokalla on kaupungin klassikkoravintoloita, jossa viihtyvät niin pariskunnat, perheet ja yritysasiakkaat.

Kanavaranta 7 F 00160 Helsinki

www.nokkahelsinki.fi>