Suomineito käsivarresta kantapäähän – nämä 5 retkikohdetta sinunkin pitäisi kokea!

Lapin tunturit ja kairat, Kainuun korpimaisemat, Pohjanmaan lakeudet, Saaristomeri, kymmenet kansallispuistot ja tuhannet järvet ovat vertaansa vailla. Upeiden maisemien lisäksi onnistunut retkihetki syntyy hyvästä ruoasta ja juomasta.

metsämaisema

Ikimuistoisimpiin reissuihin liittyy usein itsensä ylittäminen ja uuden oppiminen. Metsässä yöpyminen ensimmäistä kertaa, itsekseen vaeltaminen, joen yli kahlaaminen tai kiikkerälle riippusillalle uskaltaminen ovat kokemuksia, jotka jättävät taatusti jäljen jokaiseen meistä. Luonto kutsuu retkeilemään tänäkin kesänä, joten listasimme viisi loistokohdetta, jotka saavat kokeneenkin kotimaanmatkailijan haukkomaan henkeään.

Ensimmäistä kertaa retkeilevän kannattaa valita merkitty reitti tai hyödyntää opaspalveluita. Jos kuitenkin liikut luonnossa yksin tai kaverin kanssa, muista aina kertoa jollekin, mihin olet menossa ja milloin palaamassa.

1. Patikoi Teijon kansallispuistossa ja tutustu Mathildedalin ruukkikylään

Lounais-Suomessa, Salon seudulla sijaitseva Teijon kansallispuisto on persoonallinen retkikohde, jonne ehtii päiväseltään pääkaupunkiseudultakin.

Monimuotoinen 34 hehtaarin kansallispuisto on kuin Suomi pienoiskoossa: merenrantaa, erämaista suomaisemaa, kosteikkoja, metsää, järviä ja komeita kallioita. Tervehdi idyllisessä Mathildedalin ruukkimiljöössä käyskenteleviä alpakoita, syö hyvin paikallisessa ravintolassa ja maistele kyläpanimon tuotteita. Myös luonto tarjoilee kulinaristisia elämyksiä, sillä sieniaikaan kansallispuistosta löytyvät täydelliset tattiapajat.

Teijon luontokeskus, Matildanjärventie 84, 25660 Mathildedal (Salo)

2. Yövy riippumatossa Porkkalassa

Kirkkonummelta, Porkkalan luonnonsuojelualueelta löytyy vanhojen luonnonmetsien ja lehtojen lisäksi karuja kallioita sekä huikeita merimaisemia. Porkkalanniemi on myös lintutarkkailijoiden suosiossa, sillä monen linnun muuttoreitti kulkee alueen ylitse, siksi taukopaikatkin on nimetty lintujen mukaan.

linnea vihonen
Luontoretkellä kannattaa pysähtyä myös itsetehdyn hyvän ruoan ääreen. Katso jutun lopusta kokki Linnea Vihosen trangiaruokaohjeita.

Viritä riippumatto rantakallioiden kupeeseen, ihaile meren voimaa ja nukahda lintujen lauluun ainutlaatuisessa ympäristössä.

Porkkalan luonnonsuojelualue, Tullandintie 185, 02480 Kirkkonummi

3. Lähde vesille kanootilla tai kajakilla

Itäinen Suomenlahti on rauhallisempi ja hiljaisempi kuin läntinen naapurinsa. Sipoon virkistyssaarissa on useita tulipaikkoja, jotka ovat retkeilijöiden vapaassa käytössä. Hyppää siis yhteysveneeseen tai vuokraa kajakki ja ihaile merimaisemia uudesta näkövinkkelistä.

Kallaveden sokkeloisessa saariston kalliorannat ja ruuhkattomat reitit tekevät vaikutuksen kokeneeseenkin vesilläliikkujaan. Vuokraa kajakki Kuopion matkustajasatamasta ja nauti pienten saarten ja lukuisten luotojen lomassa liikkumisesta. Pysähdy laavulle tai nuotiopaikalle, nauti eväistä ja jatka matkaasi ainutlaatuisessa sisävesisaaristossa.

Kokeneen melojan valinta on Ivalojoki, yksi Suomen hienoimmista melontareiteistä. Jylhät maisemat, kiehtovat kanjonit ja kuohuvat kosket tarjoavat elämyksiä, joita ei muualta löydy. Luonnon lisäksi Ivalojoella pääsee tutustumaan kullankaivuun historiaan ja nykypäivään.

4. Pallaksella aika pysähtyy ja kiire unohtuu

Korkealle kohoavat Muonion Pallastunturit ovat täydellinen retkikohde kaikentasoisille retkeilijöille. Kansallismaiseman pyöreäotsaiset järkäleet rakkamaisemineen ovat mykistävän kauniita, ja hyvin merkittyjä reittejä löytyy niin päiväretkeläisille kuin pidempää patikointia kaipaaville.

Reiteistä kolme on esteettömiä. Kiipeä Taivaskeron laelle 809 metrin korkeuteen, ihaile tunturiluontoa ja etsi Helsingin olympialaisten muistolaatta. Vuoden 1952 kotikisojen olympiatuli sytytettiin keskiyön auringon aikaan ja kuljetettiin juosten aina stadionille saakka. Sesonkiaikana Kolarista ja Muoniosta on bussiyhteys Pallakselle, joten tunturiin pääsee myös ilman autoa.

Pallastunturin Luontokeskus: Pallastunturintie 557, 99330 Pallastunturi

5. Kolmen valtakunnan rajalla – eksoottinen Kilpisjärvi

Kilpisjärvi sijaitsee käsivarressa, mahtavan Saanatunturin syleilyssä. Avonaiset tunturien laet, maiseman avaruus ja vieressä kohoavat käsittämättömän komeat Ruotsin ja Norjan tunturit tekevät Kilpisjärvestä eksoottisen kohteen, jonne kannattaa matkustaa kauempaakin. Vaella kolmen valtakunnan rajapyykille, patikoi Mallan luonnonpuistossa ja kapua Saanatunturin huipulle yli kilometrin korkeuteen. Autoton pääsee käsivarteen hyppäämällä yöjunaan ja jatkamalla matkaa bussilla Rovaniemeltä suoraan Kilpisjärvelle.

Kilpisjärven Retkeilykeskus, Käsivarrentie 14663, 99490 Kilpisjärvi

Minttu Heimovirta

Vinkkaaja Minttu Heimovirta

Kohteista vinkkasi biologi, toimittaja ja eräopas Minttu Heimovirta. Hän nauttii elämästä Lapissa tuntureiden keskellä luonnon tarinoita kuunnellen. Puolisonsa Joona Kivisen kanssa Ylläkselle perustama Pihka Outdoors -yritys järjestää vaelluksia ja päiväretkiä eri välinein pienissä ryhmissä ja ympäri vuoden ekologisesti ja luontoa kunnioittaen. Myös varustevuokraus ja erilaiset retkeilykurssit kuuluvat palveluihin. Teksti: Pia Alapeteri