Värikäs viinimatka Argentiinaan

Argentiinasta tulevat ensimmäisenä mieleen tulinen tango, suuret pihvit ja maailmankuulut Malbec-viinit. Kaada siis lasiin lempiviiniäsi ja lähde ykkösluokan nojatuolimatkalle trendikkäistä laatuviineistään tunnetun Las Morasin Argentiinaan. Kerää samalla

Värikäs viinimatka Argentiinaan

Rotevan voimakas Buenos Aires

On kuin olisit Espanjassa tai Ranskassa tai ehkä sittenkin vähän kuin Italiassa. Buenos Aires on 1800-luvulla maahan muuttaneiden miljoonien eurooppalaisten siirtolaisten ansiosta sekoitus maiden arkkitehtuurisia piirteitä eteläamerikkalaisin maustein lisättynä. Buenos Airesia voikin luonnehtia kuin Las Morasin uutuusviini Barrel Selectiä. Rotevan voimakas, mutta trendikäs, rohkea ja omaleimainen.

Kaupunkiin tutustuu parhaiten esimerkiksi perinteisellä nähtävyyskierroksella, jolloin saa kätevästi haltuun Latinalaisen Amerikan toiseksi suurimman kaupungin tärkeimmät nähtävyydet.

Näe nämä: ‘Don’t cry for me Argentina’ – muistatko sinä musikaalista tutun Eva 'Evita' Peronin? Historiallisia nähtävyyksistä kauneimpia on kuuluisa Recoletan hautausmaa, jonne on haudattu argentiinalaisten merkkihenkilöiden lisäksi Argentiinan entisen presidentin Juan Perónin nuorena kuollut vaimo Evita – josta tuli aikoinaan palvottu kansansankari hänen mm. naisten oikeuksien parantamiseksi tekemänsä työn ansiosta. Jälkimaailma muistaa hänet Andrew Lloyd Webberin musikaalista ja Madonnan tähdittämästä elokuvasta.

Evita Peronin hautamuistomerkki
Evita Peronin hautamuistomerkki Recoletan hautausmaalla on yksi Buenos Airesin kuuluisimmista nähtävyyksistä.

Jalkapalloseurastaan kuuluisan Bocan kaupunginosa eli barrio on tänä päivänä yksi suosituimmista turistikohteista värikkään historiansa takia. Alueen keskus on kapea katu ’Caminito’ jonka varrella sijaitsevat nyt museoidut entisten italialaissiirtolaisten talot ja asunnot. Värikkäät talot ovat kuin Peppi Pitkätossun Huvikumpu kertaa kymmenen. Nopeasti kasvaneen alueen asukkaille tuli pula rakennusmateriaaleista, joten he käyttivät telakoilta ja satamasta ylijääneitä metallinpalasia, puuta ja maalia. Maalit eivät usein kuitenkaan riittäneet koko talon maalaamiseen kokonaan, joten osa seinää sai yhden värin, toinen toisen ja ikkunanpielet vielä kolmannen!

Bongaa: Taloja ihastellessa voit törmätä ’kuuluisuuksiin’, kuten esimerkiksi Boca Juniorsin kasvattiin ’Maradonaan’, jonka kanssa voit ottaa ihailijakuvan ja pallotella hetken!

Koe nämä: Moderni argentiinalainen tango-show ja San Telmon trendikkään boheemi kaupunginosa. Bocan viereistä kaupunginosaa San Telmoa pidetään tangon varsinaisena syntypaikkana. Nykyään hipahtava ja erittäin boheemi San Telmo on antiikkiliikkeiden, hipster-henkisten baarien ja putiikkien kaupunginosa, johon on parasta tutustua vuokraamalla pyörä ja ajella pitkin persoonallisten talojen reunustamia mukulakivikatuja. Kun kerta Argentiinassa ollaan – niin ilta päättyy tietysti tangoon. Mutta suomalaiseen tangoon verrattuna argentiinalainen tango on tulista kuin kolmen chilin kastike, nopearytmistä ja sormenpäitä myöten hyvin latautunut tanssi miehen ja naisen välillä. 

Nauti nämä: Kun haluat syödä oikein kunnon pihvin, valitse Puerto Maderon kaupunginosassa joenvarren entisöidyssä varastorakennuksessa sijaitseva Cabaña Las Lilas, jossa pääset loistavan ruoan lisäksi nauttimaan tyylikkäästä (ja todella kalliista) pilvenpiirtäjänäkymästä vastapäisellä rannalla. Entinen hylätty joutomaa on muuttunut muutamassa vuosikymmenessä kaupungein kalleimmiksi asuinneliöiksi!

argentiinalainen tango
Buenos Airesin perinteisissä kaupunginosissa Bocassa ja San Telmossa voi törmätä tangoa tanssiviin pareihin.

Nauti asadosta San Telmossa

Haluatko kokea perinteisen argentiinalaisen asadon rennossa seurassa ja ympäristössä? Valitse siinä tapauksessa trendikkäässä 'hipster-kaupunginosassa' San Telmossa sijaitseva legendaarinen Club Social, joka on popantiikista innostuneen satumaa. Sokkeloinen ravintola on lattiasta kattoon asti täynnä mitä hauskimpia ja yllättävimpiä esineitä ja vanhoja mainostauluja, vanhoja kodinkoneita ja 80-luvun elektroniikkaa.

Sisäpihalla on suuri tulisija, josta leijailee palavien hiilien tuoksu ja naudan eri osista leikattujen lihojen tuoksu. Tarjolle on katettu tuoreita vihanneksia ja kasviksia sekä kastikkeita. Argentiinalainen grillijuhla eli asado perustuu yksinkertaisesti raikkaaseen salaattiin, hyvään kastikkeeseen ja hiilien päällä kypsennettyyn lihaan, tosin halutessa voi tarjoilla myös joko ranskalaisia tai makeahkoa perunamuusia.

Vinkki: Voit tehdä sovelletun version asadosta vaikka sinulla ei olisikaan hiiligrilliä käytössä. Hanki lihakauppiaaltasi esimerkiksi T-luupihvejä, kyljyksiä tai ribsejä sekä esimerkiksi chorizo-makkaraa. Laita salaatin ainekset kulhoihin sellaisenaan ja valmista sekä salsa että chimichurri-kastike, jonka valmistusohjeen löydät helposti netistä. Tunnelmaa kohottamaan  valitse soittolistalle joko argentiinalaisia moderneja tangoja tai uudempaa latinalaista pop-musiikkia, ruoan jälkeen antakaa rytmien viedä – vaikka aamuun asti.

Grillatun pihvin kanssa sopii nautittavaksi esimerkiksi Barrel Select Tannat Cabernet Sauvignon Petit Verdot tai rotevan voimakas Las Moras Black Label Malbec.

hiiligrilli Club Social
Hiiligrilli San Telmossa sijaitsevan Club Social -ravintolan sisäpihalla. Asado on rento grillijuhla, jossa nautitaan erilaisia lihoja ja runsaasti kasviksia ja vihanneksia.

Malbecin ystävän tie vie San Juaniin

Viininystävä menee sinne missä hänen lempiviininsä kasvaa ja siksi onkin suunnattava suurkaupungin sykkeestä ihan toisenlaiseen maailmaan – upeisiin vuoristomaisemiin. Argentiinan viinintuotantoalueet sijaitsevat maan länsilaidalla Andien vuorijonon kupeessa.

Finca Las Morasin viinitarhat sijaitsevat ideaalisella viininviljelysalueella Andien kupeessa, San Juanin kaupungin läheisyydessä sijaitsevassa Tulum-laaksossa. Noin 600 metrin korkeudessa sijaitsevan alueen maaperä sekä kuuma ilmasto yhdessä runsaan auringon valon ja vuorilta tulevan kosteuden kanssa luovat suotuisat olosuhteet laadukkaiden ja hedelmäisten viinien valmistukseen. Näihin ’annettuihin tekijöihin’ palkittu viinitalo on onnistunut yhdistämään menestyksekkäästi perinteisen viininviljelyn ja uusimman viininvalmistuksen teknologian.

Viinitarhojen loistava sijainti, ympäristön kunnioitus sekä intohimoinen suhtautuminen viininvalmistukseen näkyvät viinien korkeassa laadussa. Esimerkiksi Las Moras Black Label Malbecia valmistetaan vuosittain rajallinen 22 000 pullon erä, ja viini on valmistettu tarkoin valituista parhaista rypäleistä korkean laadun takaamiseksi. Rypäleet ovat kasvaneet Pederenal Valleyn alueella 1350 metrin korkeudessa merenpinnasta.

Alueen toinen rypäle on Malbecin tavoin aikoinaan eurooppalaisten siirtolaisten mukanaan tuoma Sangiovese, josta tutustumisen arvoinen esimerkki on mustavalkoisesta etiketistään tunnettu Las Moras Reserva Sangiovese – sekin rotevan voimakas liharuokien kumppani.

Finca Las Moras sadonkorjuu
Sadonkorjuu-aika on helmi-maaliskuussa. Tässä poimitaan Merlot-rypäleitä Las Morasin uuteen vuosikertaan.
Finca Las Moras

Tiesitkö…

Nimi Las Moras tarkoittaa espanjaksi mustaherukkaa, ja nimi tulee karhunvatukkapensaista, joita kasvaa runsaasti viinitarhojen ympäristössä. Se on myös talon viinien symboli: hedelmäisyyttä upeimmillaan.