Reilun kaupan rypäleet ja kotimainen työ yhdistyvät Chill Out -sarjan Malbec-viinissä

CHILL OUT® -viiniperheen tulokas Fair Trade -sertifioitu Malbec-punaviini tulee Argentiinasta. Litran muovipulloon pakatun viinin takana on Bodega Montlaiz, argentiinalainen luomuviinintuottaja.

Bodega Montlaiz, argentiinalainen luomuviinintuottaja

Bodega Montlaiz on argentiinalainen luomuviinintuottaja, jonka viinillä on vuoden 2015 vuosikerrasta saakka ollut myös Reilu kauppa -sertifiointi. Sertifioinnin myötä viinin tuotannossa noudatetaan Reilun kaupan kriteereitä, jotka asettavat vaatimuksia työntekijöiden työoloille ja palkkaukselle. Reilun kaupan viinistä maksetaan tuottajalle vähintään Reilun kaupan takuuhintaa ja erillistä Reilun kaupan lisää työntekijöiden itse valitsemiin käyttökohteisiin. Reilun kaupan kriteerit on rakennettu niin, että ne tukevat demokraattista päätöksentekoa tuottajayhteisössä. Viini on pullotettu Altian Rajamäen tehtaalla, jolloin hiilijalanjälki jää pienemmäksi verrattuna alkuperämaassa pullotettuun.

Reilun kaupan sertifikaatti on täällä vielä verrattain tuore, mutta omistaja Mariano Olaiz Montlaizista kertoo kokevansa, että Reilun kaupan myötä yhteisöllisyyden tunne on kasvanut viinitilan työntekijöiden keskuudessa. Reilun kaupan lisä antaa konkreettista lisämotivaatiota työn tekoon.

- Mitä parempaa viiniä me teemme ja mitä paremmin Bodega Montlaiz menestyy, sitä enemmän Reilun kaupan lisää kanavoituu suoraan työntekijöiden valitsemiin käyttökohteisiin, Olaiz sanoo.

Bodega Montlaizin työntekijöiden muodostama komitea onkin jo suunnitellut, miten he aikovat käyttää viinistä kartuttamaansa Reilun kaupan lisää. He tahtovat esimerkiksi hankkia kouluikäisille lapsille vaatteita, ruokaa ja koulutarvikkeita. Lisäksi he aikovat perustaa erillisen rahaston, josta voidaan tukea perheitä, joita kohtaa sairaus tai muu yllättävä rahantarve.

Viinikellarin työntekijä Gerardo Heredia vahvistaa väitteen yhteisöllisyyden kasvamisesta.

- Reilu kauppa on ollut meille erittäin hyvä asia. Paitsi että voimme parantaa elinympäristöämme, olemme alkaneet nähdä toisemme uusin silmin. Meitä kiinnostaa, mitä toistemme elämään kuuluu, ja yritämme auttaa toinen toisiamme, Heredia kertoo.

Rakennusmestari Cesar Leguizamón on vasta hiljattain aloittanut työt Montlaizilla.

- En ole ikinä ennen ollut töitä työpaikassa, jossa minulle on heti kerrottu laillisista oikeuksistani työpaikalla esimerkiksi palkanmaksun suhteen. Ja kun minun piti remontoida taloani, kollegani tulivat mukaan talkoisiin. He kertoivat Reilusta kaupasta ja ajatuksestaan, että meistä jokainen voi auttaa toisiaan, Leguizamón kertoo.

Kaikilta osapuolilta tarvitaan pitkäjänteistä sitoutumista

Reilun kaupan kriteerit asettavat vaatimuksia tuotannon lisäksi myös kaikille muille toimijoille Reilun kaupan tuotteen toimitusketjussa. Reilun kaupan lähtökohtana ovat pitkät kauppasuhteet ja molemminpuolinen yhteistyö, johon kaikki toimijat Reilun kaupan viinin toimitusketjussa sitoutuvat. Kaikki toimitusketjun yritykset ovat Reilu kauppa -sertifioituja, kunnes tuote on valmiissa pakkauksessaan, ja Reilun kaupan kriteerien ja viinin jäljitettävyyden toteutumista toimitusketjussa valvoo valvontayhtiö Flocert. Kun tavoitteena on vähentää köyhyyttä käymällä kauppaa reilusti, tarvitaan siihen kaikkien osapuolten työpanosta.

Argentiinan Mendozasta viini jatkaa matkaansa kohti Suomea ja Altian Reilu kauppa -sertifioitua tehdasta Rajamäellä. Rajamäen tehtaalla valmistetaan ja pakataan erilaisia alkoholijuomia, viinejä ja alkoholittomia juomia, ja täällä Bodega Montlaizin tuottama Reilun kaupan viini pullotetaan PET-pulloon. Lähellä kuluttajia pakkaamalla ja käyttämällä lasipulloja kevyempiä PET-pulloja tuotteen hiilijalanjälki jää pienemmäksi.

- Vastuullisesti tuotettujen raaka-aineiden hankkiminen on Altialle tärkeää, ja Reilussa kaupassa mukana oleminen on keino edistää hyviä työolosuhteita ja ympäristön kunnioittamista toimitusketjussa, kertoo Altian yritysvastuupäällikkö Saara Azbel.

Lähellä kuluttajia pakkaamalla ja käyttämällä lasipulloja kevyempiä PET-pulloja tuotteen hiilijalanjälki jää pienemmäksi.

- Reilun kaupan merkki on tärkeä myös yhä useammille kuluttajille ja sitä kautta asiakkaillemme. Rajamäen tehtaalla meillä on lisäksi korkeatasoista viiniosaamista ja olemme ylpeitä siitä, että voimme käyttää sitä myös Reilun kaupan tuotteiden hyväksi, Azbel lisää. Hän itse kokee tärkeänä, että Reilun kaupan avulla voi olla mukana edistämässä parempaa toimeentuloa viininviljelijälle ja tukemassa paikallisyhteisöjä heille tärkeissä asioissa, kuten lasten koulutuksessa.

- Minusta on hienoa, miten tässä viinissä yhdistyy Reilun kaupan raaka-aine ja kotimainen työ Rajamäellä. Tällä viinillä on tarina, josta välittyy hienosti yhteistyön voima. Kannustan muitakin yrityksiä perehtymään omiin toimitusketjuihinsa ja tutustumaan ihmisiin, jotka työskentelevät toimitusketjujen alkupäässä, sanoo Reilu kauppa ry:n yhteysvastaava Taika Koivula.

Viini on tehnyt pitkän matkan ennen kuin se päätyy asiakkaan ostoskoriin Suomessa. Mariano Olaiz Montlaizilta muistuttaa, että heidän viiniään ostava kuluttaja Suomessa on kuitenkin yhtä lailla osa heidän matkaansa Reilun kaupan viinintuottajana.

- Huomioimalla muiden ihmisten hyvinvointi, voimme kukin kasvattaa onnellisuutta ympärillämme. Kestävän kehityksen aikaansaaminen vaatii yhteistyötä, ja tätä sanomaa haluan välittää teille Suomeen saakka, Olaiz sanoo.

Reilun kaupan viinejä on myyty Suomessa vuodesta 2005. Altian Rajamäen tehdas on ensimmäinen Reilu kauppa -sertifioinnin saanut alkoholijuomien pullottaja Suomessa.

Teksti: Fairtrade Finland /Taika Koivula

13.11.2017
Finca las moras sadonkorjuu

Vastuullista viinintuotantoa


Tiesitkö, että Suomessa myytävien viinien ja muiden alkoholijuomien tuotannon eettisyyttä arvioidaan jatkuvasti? Ihmisoikeuksien toteutumista toimitusketjussa seurataan varhaisimmillaan siinä vaiheessa, kun viinirypäleet ovat vasta kypsymässä.

Lue lisää »