Viinintekijä Samuel Viljoen ja Punaisten kuningas Cabernet Sauvignon

Nederburgin viinintekijä Samuel Viljoen tuntee punaisten rypäleiden kuninkaaksi nimetyn Cabernet Sauvignonin salat. Tutustu!

Nederburg_Cabernet_Sauvignon

Etelä-Afrikan palkituimman viinitalon Nederburgin pitkäjänteisyys ja tinkimättömyys Cabernet Sauvignon -viinien laadun suhteen on tuonut viinitalolle lukuisia kansainvälisiä palkintoja.

Cabernet Sauvignon -rypälettä kutsutaan ’Punaisten kuninkaaksi’ ja se on myös tärkeä osa Nederburgin dna:ssa. Miten alun perin Cabernet Sauvignon valikoitui tärkeäksi rypälelajikkeeksi Nederburgille?

– Meillä on ollut menneinä vuosikymmeninä tinkimättömiä viinintekijöitä kuten legendaarinen Günter Brözel, jonka tinkimättömyys parhaimman laadun takaamiseksi on luonut rypälettä kunnioittavan tradition hänen seuraajilleen. Tämän tinkimättömyyden ansiosta olemme saavuttaneet palkintoja ja mainetta viineillemme.  

Mikä on tyypillistä eteläafrikkalaisille Cabernet Sauvignon -viineille?

– Eteläisellä leveyspiirillä ja Etelä-Afrikassa rypäleet saavat todella paljon aurinkoa ja rypäleet saavat kypsyä ihanteellisissa olosuhteissa. Rypäleet poimitaan sitä mukaa kuin ne kypsyvät eli sadonkorjuuta tehdään usein kolmekin kertaa. Huippualueillamme Stellenboschissa ja Paarlissa sijaitsevilla tarhoillamme kypsyneet rypäleet tuottavat täyteläisiä ja hedelmäisiä viinejä.  

Nederburg on saanut lukuisia palkintoja Cabernet Sauvignon -viineistään – mikä on teidän paremmuutenne salaisuus, miksi teette parempia viinejä kuin muut tuottajat Etelä-Afrikassa?

– Pitkäjänteinen työ parhaimman mahdollisen laadun takaamiseksi. Osaamme hyödyntää eri alueilta tulevien rypäleiden parhaimmat ominaisuudet, miten niitä yhdistellään parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi sekä miten optimoida esimerkiksi tammikypsytys.  

Cabernet Sauvignon on tunnettu loistavana ruokaviininä, mitä ruoka-viini -yhdistelmiä sinä suosittelet?

– Kaikki punaisesta lihasta valmistetut ruoat kuten esimerkiksi pihvit sopivat loistavasti Cabernet Sauvignonin kanssa. Vinkkaisin kokeilemaan myös esimerkiksi carpaccion kanssa.   

Onko sinulla jotain vinkkejä jaettavaksi Cabernet Sauvignonin ystäville? 

–Tyypillisestä tavasta poiketen suosittelen ensin valitsemaan viinin ja sitten miettimään sille sopivan ruoan. Viinin oikea lämpötila on myös olennaisen tärkeää eli sopiva tarjoilulämpötila on noin16-17 -asteessa, liian lämpimänä viinin profiili muuttuu ja liian viileänä viinin tanniinit tulevat liikaa esiin.  

Tiesitkö tämän Cabernet Sauvignonista?

  • Lajike on valkoisen Sauvignon Blanc ja punaisen Cabernet Franc -rypälelajikkeen ’lapsi’

  • Lajike on tullut kuuluisaksi Ranskan Bordeaux’n alueella tuotettujen huippuviinien ansiosta, ensimmäiset merkittävät tarhat on istutettu 1800-luvulla.

  • Rypälelajike on tunnettu kyvystään tuottaa huippuluokan viinejä, joilla on pitkä ikääntymispotentiaali.

  • Cabernet Sauvignon -viinillä on helposti tunnistettava mustaherukkaa muistuttava tuoksu ja tummien punaisten marjojen maku.

  • Erittäin ’ruokaystävällinen’ viini, joka sopii loistavasti tuhdimpien ruokien kuten pihvien, pataruokien, kypsytettyjen juustojen ja pateiden kumppaniksi.

  • Lajike on Etelä-Afrikan laajimmalle levinnyt punainen rypälelajike.

  • Lajiketta on viljelty Etelä-Afrikassa 1800-luvulta lähtien ja on tullut tunnetuksi maan arvostetuimpien viinien rypäleenä.

  • Rypäleet kypsyvät myöhään ja vastaavat hyvin Capen lämpimiin olosuhteisiin.

18.11.2022