Makupari: viini ja tex mex

Meksikolaisen keittiön peruspilareita ovat chilipippurit, mustat pavut ja tortillat. Tuliselle tex mex -ruoalle pärjäävät parhaiten hedelmäisen lempeät ja hieman jäännössokeriset valkoviinit.

 viinin ja tex mex ruoan yhdistäminen

Amerikkalaisittain sovellettu tex mex -ruoka on tunnettu tulisista ja rehdeistä mauistaan. Myös tomaattisalsalla, avokadoista tehdyllä guacamole-tahnalla ja maissilla on tärkeä rooli. 

Suosituimpia tex mex -ruokia ovat maukas chili con carne ja itse käärityt fajitakset eli täytetyt tortillat.

Hedelmäiset ja jäännössokeriset viinit sopivat tuliselle ruoalle.

Myös maissi on olennainen osa meksikolaista ruokaa ja siitä valmistetaan esimerkiksi nachot, tacot ja tortillat. Meksikolaista elämäniloa heijasteleva tex mex -ruoka on sosiaalista syömistä parhaimmillaan ja siksi loistava valinta vaikkapa illanistujaisiin.

Millainen juoma tex-mexille?

Juomavalintojen tekeminen tex mex -ruoan kanssa voi olla haastavaa, sillä tulisen ruoan ja viinin yhdistäminen on usein vaikeaa. Chilin polttava ja kokonaisvaltainen maku peittoaa helposti hienostuneen viinin, mutta hedelmäiset ja jäännössokeriset viinit onnistuvat helpottamaan suun poltetta. Viinin hienoinen sokerisuus ja tarpeeksi kylmä tarjoilulämpötila auttavat.

Suosi tulisen ruoan kanssa esimerkiksi Riesling-lajikkeesta valmistettua hieman jäännössokeria sisältävää valkoviiniä. Tex mex -keittiön ohuiden maissileipien kuten tortillojen ja tacojen kanssa lasiin voi kaataa kevyen pirteää ja hedelmäistä valkoviiniä Chill Out Crisp & Fruity Organic Rieslingiä tai makeampaa espanjalaista El Tiempo Blancoa

Jos haluat valita ruokajuomaksi punaviiniä, suosi kevyitä, hedelmäisiä ja myös aavistuksen jäännössokeria sisältäviä viinejä esimerkiksi Pinot Noir -lajikkeesta. Kokeile argentiinalaista Trapiche Pinot Noir Oak Caskia.

Näin hillitset tulisen ruoan poltetta

1. Vesi ei useinkaan auta tulisuuteen. Parhaiten pääset poltteesta eroon syömällä palan vaaleaa leipää tai nauttimalla maitotuotteita.

2. Lisää ruokaan hieman sokeria tai hunajaa, sillä makeus vähentää chilin voimakkuutta. Myös viinissä oleva sokeri auttaa tulisuudessa.

3. Toinen tapa miedontaa liian voimakasta kastiketta, on puristaa joukkoon happopitoista limeä tai sitruunaa.

4. Mikäli nautit tulisen ruoan kanssa viiniä, tarjoile se hyvin jäähdytettynä. Kylmä juoma viilentää ihanasti.

5. Tulisen ruoan kanssa voi valita matala-alkoholisen viinin. Chilipitoisen ruoan kanssa tulee yleensä juotua enemmän ja suurempia kulauksia.