Millainen viini sopii juustoille?

Parhaat juusto + viini -yhdistelmät löytyvät kokeilemalla – erehdysten ja onnistumisten kautta. Tutustu millainen viini sopii millekin juustolle ja nappaa täsmävinkit!

valkoviinilasi ja valkohomejuusto

Juuston tyyli vaikuttaa juomavalintaan

Lähtökohtana viinin ja juuston yhdistämisessä on, että keveille ja nuorille juustoille kannattaa valita raikkaita ja kepeitä viinejä, kun taas pitkään kypsyneiden juustojen rinnalla voi maistella täyteläisiä tai väkevöityjä viinejä.

Tuorejuusto + kepeä valkoviini

Tuorejuustoja yhdistää niiden nopea valmistaminen ja lyhyt kypsytysaika. Tunnetuimpia tuorejuustoja ovat italialainen mozzarella, kreikkalainen feta, ranskalainen Brillat-Savarin tai kotimainen leipäjuusto.

Tuorejuuston raikasta ja kevyttä makua kannattaa kunnioittaa keveillä, pirteän hapokkailla ja tammittamattomilla viineillä. Esimerkiksi raikas riesling, kevyesti kupliva kuohuviini tai vehnäolut maistuu tuorejuuston seurassa.

Kokeile:

Mozzarella + Le Contesse Prosecco Organic Leipäjuusto + Oscar Haussman OH01 Riesling Feta + vehnäolut

Vuohenjuusto + mineraalinen valkoviini

Vuohenjuusto valmistetaan vuohenmaidosta, jonka maku on luonnostaan lehmän- ja lampaanmaitoa happamampi, minkä vuoksi myös juustossa on yleensä voimakas maku. Tunnetuimmat vuohenjuustot valmistetaan Välimeren maissa, kuten Ranskassa, mutta myös Suomesta löytyy erinomaisia vuohenmaitojuustoja.

Hapokas juusto vaatii hapokkaan juomaparin, joten klassinen yhdistelmä ranskalaiselle vuohenjuustolle on mineraalinen chablis Ranskasta tai kirpeän herukkainen Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettu valkoviini.

Kokeile:

Ranskalainen Crottin de Chavignol + Laroche Petit Chablis Kolatun Kuttucheddar Waldemar + Laroche Sauvignon Blanc L

Valkohomejuusto + raikas kuohuviini

Valkohomejuustot, jotka verhoutuvat valkoiseen homehuntuun, ovat monen herkuttelijan intohimo. Pehmeän kermaisen rakenteen salaisuus on puristamaton juustomassa ja lyhyt, yleensä vain muutaman viikon kestävä kypsytys.

Maailman tunnetuimmat valkohomejuustot, kuten Brie ja Camembert tulevat Ranskasta, mutta myös suomalaisissa pienjuustoloissa, kuten Kolatulla, hallitaan maukkaiden ja pehmeiden juustojen valmistus. Pehmeät valkohomejuustot tulevat parhaiten juttuun keveiden valkoviinien ja raikkaiden kuohuviinien kanssa.

Kokeile:

Camembert + Trimbach Riesling Réserve Brie + Pongracz Rosé

Sinihomejuusto + makea jälkiruokaviini

Sinihomejuuston sininen tai vihertävä homekasvusto kasvaa juustoon kypsytyksen aikana, kun maidon joukkoon on lisätty pieni määrä homeitiöitä. Makumaailma vaihtelee miedosta vahvaan.

Suolaisten ja voimakkaiden sinihomejuustojen maku kesyttyy, kun niiden kanssa tarjoillaan makeaa viiniä.

Kotimaiset sinihomejuustot, kuten Aura ja Peltola Blue ovat mietoja vaihtoehtoja, kun taas ranskalainen Roquefort ja englantilainen Stilton maistuvat vahvojen makujen ystäville. Suolaisten ja voimakkaiden sinihomejuustojen maku kesyttyy, kun niiden kanssa tarjoillaan makeaa viiniä.

Kokeile:

Aurajuusto + Nederburg The Winemasters Noble Late Harvest

Kittijuusto + puolikuiva valkoviini

Kittijuustot sopivat parhaiten vahvojen makujen ystäville. Kittijuustoperinne on peräisin Keski- ja Pohjois-Euroopasta, missä luostareissa juustoja valmistavat munkit keksivät, että kellarissa kypsyvät juustot säilyvät paremmin, kun niiden pintaa harjataan suolavedellä.

Jos veden joukkoon lisättiin väkeviä hedelmätisleitä, juustojen maku vahvistui ja säilyvyys parani. Tunnetuimpia pehmeitä kittijuustoja ovat ranskalaiset Livarot ja Pont-l’Évêque, alsacelainen Munster ja punertava italialainen Taleggio. Voimakkaan makuinen juusto vaatii rinnalleen rehevää makua. Näin ollen puolikuivat valkoviinit, tuhdit luostarioluet tai makeat maalaissiiderit toimivat parhaiten kittijuuston kanssa.

Livarot tai Pont-l'Évêque + Trimbach Gewürztraminer

Kovat juustot + täyteläinen punaviini

Kovien juustojen salaisuus on juustomassan tiukka puristus valmistusvaiheessa ja juustotahkojen kellarikypsytys. Mitä pidempi kypsytys, sitä voimakkaampi maku.

Esimerkiksi italialaista Parmigiano Reggiano_a saatetaan kypsyttää jopa vuosia, minkä lopputuloksena pienessäkin juustopalassa on runsas pähkinäinen maku. Alppien alueella valmistetaan tunnetuimmat kovat juustot, kuten sveitsiläiset _Appenzeller, Gruyère ja emmentaali.

Ranskan tunnetuin kova juusto on taas Comté. Kovien juustojen seuraan voi avata pullon täyteläistä punaviiniä tai makeaa portviiniä, joka sopii erityisesti suolaisten juustojen kanssa. Rotevan voimakas punaviini ja pala vahvan makuista kovaa juustoa hurmaavat vaativimmatkin illallisvieraat.

Kokeile:

Comté + Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz Mustaleima-emmental + Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon