Millainen viini sopii juustoille?
Parhaat juusto + viini -yhdistelmät löytyvät kokeilemalla – erehdysten ja onnistumisten kautta. Tutustu millainen viini sopii millekin juustolle ja nappaa täsmävinkit!
Lue lisää »Hauska tapa tutustua erilaisiin viini- ja juustopareihin on järjestää tasting. Se toimii myös hyvänä ohjelmanumerona illanistujaisissa sekä aloittelijoille että kokeneemmille viininystäville. Katso vinkit!
- Noin 150 g/hlö erityyppisiä juustoja voimakkaista mietoihin, kypsytettyihin ja pehmeisiin. Voit valita sekä tuttuja että erikoisempia juustoja.
- Neljä erityylistä viiniä, esimerkiksi kuivaa tai puolikuivaa valkoviiniä, makeaa valkoviiniä, keskitäyteläistä tai täyteläistä punaviiniä ja portviiniä.
- Muista laittaa tarjolle myös vettä, vaaleaa leipää ja riittävästi viinilaseja.
- Ota juustot jääkaapista huoneenlämpöön noin kaksi tuntia ennen maistamista.
- Avaa kääreet niin, että juustot tuulettuvat ja peitä ne kevyesti kelmulla kuivumisen estämiseksi.
- Viilennä myös viinit sopivaan tarjoilulämpötilaan: laita punaviinit noin 15 minuutiksi jääkaappiin ennen tarjoilua ja ota valkoviinit jääkaapista huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.
- Leikkaa juustot lautasille ennen tarjoilua.
- Esittele maistajille viinit ja juustot. Maistelkaa ensin sellaisenaan ja sitten erilaisina yhdistelminä.
- Kannattaa aloittaa miedoimmasta juustosta ja edetä vähitellen voimakkaampaan.
- Viineissä kannattaa edetä valkoviineistä punaviineihin ja lopulta makeisiin viineihin.
- Parasta tastingissa on keskustelu: kertokaa omin sanoin, miltä viinit ja juustot maistuvat, mitkä yhdistelmät tuntuvat mukavilta ja mikä viini-juusto-pari muodostaa parhaan makuyhdistelmän.
- Muistakaa että makuasiat ovat jokaisen henkilökohtaisia kokemuksia.
Brie on klassikkojuusto samppanjalle ja Chablis-valkoviinille
Parhaat juusto + viini -yhdistelmät löytyvät kokeilemalla – erehdysten ja onnistumisten kautta. Tutustu millainen viini sopii millekin juustolle ja nappaa täsmävinkit!
Lue lisää »Katso ruokakirjailija Mari Moilasen juustotarjotin ja juustoiset reseptit chileläisille Tarapacá-viineille.
Lue lisää »Hillotetuissa viikunoissa tulee esiin kypsää hienoa makua, jota ei muuten löydy raakana poimituista tuoreista viikunoista. Katso hillokkeen ohje ja viinisuositus!
Katso resepti »