- Noin 150 g/hlö erityyppisiä juustoja voimakkaista mietoihin, kypsytettyihin ja pehmeisiin. Voit valita sekä tuttuja että erikoisempia juustoja.
- Neljä erityylistä viiniä, esimerkiksi kuivaa tai puolikuivaa valkoviiniä, makeaa valkoviiniä, keskitäyteläistä tai täyteläistä punaviiniä ja portviiniä.
- Muista laittaa tarjolle myös vettä, vaaleaa leipää ja riittävästi viinilaseja.
- Ota juustot jääkaapista huoneenlämpöön noin kaksi tuntia ennen maistamista.
- Avaa kääreet niin, että juustot tuulettuvat ja peitä ne kevyesti kelmulla kuivumisen estämiseksi.
- Viilennä myös viinit sopivaan tarjoilulämpötilaan: laita punaviinit noin 15 minuutiksi jääkaappiin ennen tarjoilua ja ota valkoviinit jääkaapista huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.
- Leikkaa juustot lautasille ennen tarjoilua.
- Esittele maistajille viinit ja juustot. Maistelkaa ensin sellaisenaan ja sitten erilaisina yhdistelminä.
- Kannattaa aloittaa miedoimmasta juustosta ja edetä vähitellen voimakkaampaan.
- Viineissä kannattaa edetä valkoviineistä punaviineihin ja lopulta makeisiin viineihin.
- Parasta tastingissa on keskustelu: kertokaa omin sanoin, miltä viinit ja juustot maistuvat, mitkä yhdistelmät tuntuvat mukavilta ja mikä viini-juusto-pari muodostaa parhaan makuyhdistelmän.
- Muistakaa että makuasiat ovat jokaisen henkilökohtaisia kokemuksia.