Millainen viini sopii juustoille?
Parhaat juusto + viini -yhdistelmät löytyvät kokeilemalla – erehdysten ja onnistumisten kautta. Tutustu millainen viini sopii millekin juustolle ja nappaa täsmävinkit!
Lue lisää »Hauska tapa tutustua erilaisiin viini- ja juustopareihin on järjestää tasting. Se toimii myös hyvänä ohjelmanumerona illanistujaisissa sekä aloittelijoille että kokeneemmille viininystäville. Katso vinkit!
- Noin 150 g/hlö erityyppisiä juustoja voimakkaista mietoihin, kypsytettyihin ja pehmeisiin. Voit valita sekä tuttuja että erikoisempia juustoja.
- Neljä erityylistä viiniä, esimerkiksi kuivaa tai puolikuivaa valkoviiniä, makeaa valkoviiniä, keskitäyteläistä tai täyteläistä punaviiniä ja portviiniä.
- Muista laittaa tarjolle myös vettä, vaaleaa leipää ja riittävästi viinilaseja.
- Ota juustot jääkaapista huoneenlämpöön noin kaksi tuntia ennen maistamista.
- Avaa kääreet niin, että juustot tuulettuvat ja peitä ne kevyesti kelmulla kuivumisen estämiseksi.
- Viilennä myös viinit sopivaan tarjoilulämpötilaan: laita punaviinit noin 15 minuutiksi jääkaappiin ennen tarjoilua ja ota valkoviinit jääkaapista huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.
- Leikkaa juustot lautasille ennen tarjoilua.
- Esittele maistajille viinit ja juustot. Maistelkaa ensin sellaisenaan ja sitten erilaisina yhdistelminä.
- Kannattaa aloittaa miedoimmasta juustosta ja edetä vähitellen voimakkaampaan.
- Viineissä kannattaa edetä valkoviineistä punaviineihin ja lopulta makeisiin viineihin.
- Parasta tastingissa on keskustelu: kertokaa omin sanoin, miltä viinit ja juustot maistuvat, mitkä yhdistelmät tuntuvat mukavilta ja mikä viini-juusto-pari muodostaa parhaan makuyhdistelmän.
- Muistakaa että makuasiat ovat jokaisen henkilökohtaisia kokemuksia.
Brie on klassikkojuusto samppanjalle ja Chablis-valkoviinille
Parhaat juusto + viini -yhdistelmät löytyvät kokeilemalla – erehdysten ja onnistumisten kautta. Tutustu millainen viini sopii millekin juustolle ja nappaa täsmävinkit!
Lue lisää »Juuston ja viinin liitto on se kuuluisa match made in heaven. Katso ruokakirjailija Mari Moilasen juustovinkit ja reseptit chileläisille Tarapacá-viineille.
Lue lisää »Hillotetuissa viikunoissa tulee esiin kypsää hienoa makua, jota ei muuten löydy raakana poimituista tuoreista viikunoista. Katso hillokkeen ohje ja viinisuositus!
Katso resepti »