Katso 3 Reilun kaupan viinivalintaa

Reilun kaupan viikkoa vietetään lokakuussa! Mitä Reilu kauppa oikein tarkoittaa ja millaisia Reilun kaupan viinejä Alkon valikoimasta löytyy?

Chill Out Malbec Argentina  punaviini

Reilu kauppa edistää monella tavalla oikeudenmukaista kauppaa sekä kehittyvien maiden pienviljelijöiden ja maataloustyöntekijöiden asemaa. Reilun kaupan takuuhinta ja kauppahinnan päälle tuleva Reilun kaupan lisä parantavat viljelijöiden toimeentuloa.

Reilun kaupan viljelijäosuuskunnat ja työntekijöiden järjestöt päättävät yhdessä, mihin lisä käytetään. Sen voi käyttää muun muassa koulutukseen, terveydenhuoltoon tai tuotannon tehostamiseen.

Reilu kauppa on myös ilmastoteko, sillä sen sertifiointijärjestelmässä tuottajien on täytettävä tietyt kriteerit, joista lähes kolmannes koskee ympäristöä mm. metsien suojeluun sekä energian ja veden kulutukseen sekä tuholaismyrkkyjen käyttöön liittyen. Lue lisää mitä Reilu kauppa oikein tarkoittaa.

Etelä-Afrikassa, Argentiinassa ja Chilessä valmistettuja Reilun kaupan viinejä löytyy Alkon valikoimasta noin 50. Tunnistat ne Fairtrade-logosta. Tutustu suosituksiimme:

Chill Out Malbec Argentina Organic Fairtrade 1 litra

Reilun kaupan lisäksi tämä täyteläinen punaviini on valmistettu luonnonmukaisesti ja pakattu ympäristöystävälliseen rPET-muovipulloon. Pullossa ei ole käytetty neitseellistä muovia, vaan se on valmistettu täysin kierrätetyistä PET-muovipulloista.

Argentiinan kansallisrypäleeksi kutsutusta Malbec-lajikkeesta valmistetun viinin takana on argentiinalainen Bodega Montlaiz -viinintuottaja. Viini matkaa Suomeen isossa laivakontissa ja pullotetaan Anoran Rajamäen alkoholijuomatehtaalla, jolloin hiilijalanjälki jää pienemmäksi verrattuna alkuperämaassa pullotettuun. PET-muovipullon hiilijalanjälki on 245 g CO2e/l, kun kevyen lasipullon (alle 420 grammaa painava) on yli kaksi kertaa suurempi eli 525 g CO2e/l. rPET-viinipullo on puolestaan hiilijalanjäljeltään lähes 50 % pienempi kuin neitseellisestä raaka-aineesta valmistettu PET-viinipullo

Tämä mehevän täyteläinen ja keskitanniininen viini sopii hyvin erilaisten liharuokien ja runsaampien pastojen kanssa sekä sellaisenaan seurusteluun. Huomaathan, että viinipullon koko on yksi litra, vaikka kevyt muovipullo näyttääkin melkeinpä samankokoiselta kuin tavallinen 75 cl lasipullo!

Chill Out Chenin Blanc Fairtrade 1,5 litraa

Tässä hedelmäisessä valkoviinissä yhdistyvät Etelä-Afrikan nimikkorypäle Chenin Blanc ja Reilun kaupan toimenpiteet työntekijöiden ja heidän perheidensä elämänlaadun parantamiseksi. 

Raikkaan kuiva, kevyen herukkainen ja mukavan mineraalinen valkoviini sopii sellaisenaan seurusteluun sekä kala- ja kanaruokien sekä salaattien seuraan. Kokeile esimerkiksi vesimeloni-sinihomejuustosalaatin kanssa.

Drostdy Hof Chardonnay Viognier Fairtrade 3 litraa

Pirteän hedelmäinen Chardonnay- ja Viognier-rypäleistä valmistettu valkoviini on pakattu 100 % kierrätettävään pakkaukseen, jolloin sisäpussin ja kahvan voi kierrättää muovinkeräykseen ja pahvipakkauksen kartongin keräykseen.

Kuiva ja hedelmäinen valkoviini on aromeiltaan mukavan sitruksinen ja viheromenainen. Se sopii hyvin buffetpöytään erilaisten salaattien -ja kasvisruokien kanssa. Viini on myös mainio kumppani kanalle ja kalalle.