Katso 3 Reilun kaupan viinivalintaa

Hyvää Reilun kaupan viikkoa! Mitä Reilu kauppa oikein tarkoittaa ja millaisia Reilun kaupan viinejä Alkon valikoimasta löytyy?

Chill Out Malbec Argentina  punaviini

Reilu kauppa edistää monella tavalla oikeudenmukaista kauppaa sekä kehittyvien maiden pienviljelijöiden ja maataloustyöntekijöiden asemaa.

Reilu kauppa on myös ilmastoteko, sillä sen sertifiointijärjestelmässä tuottajien on täytettävä tietyt kriteerit, joista lähes kolmannes koskee ympäristöä mm. metsien suojeluun sekä energian ja veden kulutukseen sekä tuholaismyrkkyjen käyttöön liittyen. Lue lisää mitä Reilu kauppa oikein tarkoittaa.

Etelä-Afrikassa, Argentiinassa ja Chilessä valmistettuja Reilun kaupan viinejä löytyy Alkon valikoimasta yli 50. Tunnistat ne Fairtrade-logosta. Tutustu suosituksiimme:

Chill Out Malbec Argentina Organic Fairtrade

Reilun kaupan lisäksi tämä täyteläinen punaviini on valmistettu luonnonmukaisesti ja pakattu ympäristöystävälliseen rPET-muovipulloon. Pullossa ei ole käytetty neitseellistä muovia, vaan se on valmistettu täysin kierrätetyistä PET-muovipulloista.

Argentiinan kansallisrypäleeksi kutsutusta Malbec-lajikkeesta valmistetun viinin takana on argentiinalainen Bodega Montlaiz -viinintuottaja. Viini matkaa Suomeen isossa laivakontissa ja pullotetaan Altian Rajamäen tehtaalla, jolloin hiilijalanjälki jää pienemmäksi verrattuna alkuperämaassa pullotettuun. PET-muovipullon hiilijalanjälki on 245 g CO2e/l, kun kevyen lasipullon (alle 420 grammaa painava) on yli kaksi kertaa suurempi eli 525 g CO2e/l. rPET-viinipullo on puolestaan hiilijalanjäljeltään lähes 50 % pienempi kuin neitseellisestä raaka-aineesta valmistettu PET-viinipullo

Tämä mehevän täyteläinen ja keskitanniininen viini sopii hyvin erilaisten liharuokien ja runsaampien pastojen kanssa sekä sellaisenaan seurusteluun. Huomaathan, että viinipullon koko on yksi litra, vaikka kevyt muovipullo näyttääkin melkeinpä samankokoiselta kuin tavallinen 75 cl lasipullo!

Two Oceans Chenin Blanc Fairtrade 3 litraa

Reilun kaupan valkoviinissä yhdistyvät Etelä-Afrikan nimikkorypäle Chenin Blanc ja Reilun kaupan toimenpiteet työntekijöiden ja heidän perheidensä elämänlaadun parantamiseksi. 

Raikkaan kuiva, kevyen herukkainen ja mukavan mineraalinen valkoviini sopii sellaisenaan seurusteluun sekä kala- ja kanaruokien sekä salaattien seuraan. Kokeile esimerkiksi vesimeloni-sinihomejuustosalaatin kanssa.

Two Oceans Chenin Blanc Fairtrade on saanut Viinilehdeltä arvion: Laadukas ja hyvin tehty sekä hinta-laatusuhteeltaan Edullinen ostos.

Expedition Bonarda Malbec Fairtrade 3 litraa

Viinilehden Löytö-viininä palkittu argentiinalainen Reilun kaupan hanaviini on maultaan pehmeän täyteläinen ja hedelmäinen, mutta samaan aikaan mukavan ryhdikäs. Se sopii hyvin tuhdimpien lihojen kuten entrecôte-pihvin tai lihapadan kanssa kanssa tai nautiskeltavaksi sellaisenaan.

"Kypsän marjainen, herukkaa, kirsikkaa, karhunvatukkaa ja yrttisyyttä aromeiltaan tarjoileva, nuorekas tuoksu. Melko täyteläinen maku toistaa tuoksun aromit. Siinä on aistittavissa myös paahteisuutta, tummaa luumua ja hentoa kahvia - jopa pippurista mausteisuutta. Nuorekas, mutta kypsä tanniinisuus ja hapankirsikkainen hapokkuus tuovat makuun ryhtiä ja kantavat viiniä hieman suuta kuivattavaan, savuiseenkin jälkivaikutelmaan." LÖYTÖ - Viinilehti 

Expedition on valmistettu Argentiinan nimikkorypäleenä tunnetusta Malbecista sekä Bonardasta.

Kuva: Christian Nusch