Anni Hautalan ”Annin ruokakirja” on kattaus maukasta kotiruokaa viinisuosituksineen

Annin ruokakirjan marraskuussa julkaisseen tv- ja radiojuontaja Anni Hautalan ykkösteesi keittiössä on, että stressata ei saa. Lue ruokakirjailijan ajatuksia ruoasta ja viinistä.

Annin ruokakirja

– Arkena pitää päästä niin helpolla kuin mahdollista. Lihaliemikuutioita saa käyttää. Juhlahetkinä voi sitten vähän hifistellä ja vaihtaa sen lihaliemen vaikka vähän parempaan puljonkiin, mutta ei silloinkaan tarvitse stressata, Anni kertoo ruoanlaittofilosofiastaan.

Tuoreen ruokakirjansa reseptien suunnittelussa hän lähti siitä, että kaikki raaka-aineet ja ainesosat olisi mahdollista löytää joka puolelta Suomea Hangosta Utsjoelle.

– Ja tietysti kaikissa ainesosissa voi soveltaa.

Annin Ruokakirjan julkkarit
Annin Ruokakirjan julkkareita vietettiin marraskuun lopulla ravintola OLO Gardenissa.

Ruokakirjailija vastasi ruoka- ja viiniaiheisiin kysymyksiin

Ruokakirjan teossa mieleenpainuvinta oli… päästä tutustumaan Larochen viinitilaan Ranskaan. Pääsimme seuraamaan viinin valmistusprosessia aina tynnyreiden valmistamisesta korkittamiseen. En olisi tajunnut, miten suuri käsityöponnistus viininvalmistus on ja miten suurta rakkautta, perinnettä ja historiaa se vaatii. Suhteeni viiniin muuttui aiempaa kunnioittavammaksi.

Lempireseptini kirjasta on… Hilma-mummon ohrarieska, johon kustannustoimittajanikin jäi koukkuun kokeiltuaan reseptiä kerran. Toinen suosikki on suolapedillä paistetut tiikerikatkaravut ja aioli. Kokonaisuuden kruunaa tietysti hyvä valkoviini.

Kun avaan jääkaappini… sieltä löytyy aina jotain, josta tehdä ruokaa. Rakastan sitä omaa henkilökohtaista kokkisotaa, kun avaan jääkaapin ja alan soveltaa sieltä löytyvistä raaka-aineista. Esimerkiksi kirjani resepti yhtäkkinen currykana syntyi näin. Jääkaapissani on aina ainakin dijon-sinappia ja voita. Ja pakko myöntää, että aina on myös jotakin, joka on mennyt vanhaksi. Inhoan heittää ruokaa pois, ja tässä minun pitäisi skarpata.

Ruoka tai raaka-aine, jota ilman en voisi elää… ovat kasvikset. Alan kaivata raikkaita kasviksia erityisesti lomareissuilla, kun tulee syötyä rasvaisesti ja vähän huonosti. Suosikkikasvikseni on tomaatti. Rakastan tomaattia sen kaikissa muodoissa, raakana ja erilaisissa tomaattipohjaisissa kastikkeissa.

Ruoassa tuhlaan… laadukkaisiin raaka-aineisiin. Ostan esimerkiksi mielelläni luomua ja käytän siihen vähän enemmän rahaa.

Viinissä tärkeintä on...  että se sopii omaan suuhun. Kaikki viinit vaan eivät sovi omaan makuun. Valkkari saa olla kirpeää, punaviini pehmeää.

Valkoviini… on parhaimmillaan ihanan kesäisenä päivänä jonkin hyvän kalaruoan seurana. Valkoviinin pitää olla raikasta ja pirskahtelevaa. 

Valitsen viinin ravintolassa… usein sommelierin suositusten perusteella. En ole mikään viiniasiantuntija, ja etenkään, kun en ole itse maistanut ruokia, luotan täysin ammattilaisten suosituksiin.

Maailman paras herkku… tyydyttää sekä suolaisen että makean nälän. Suolaisen perään on pakko saada heti makeaa. Tällainen voisi olla erilaisten juustojen, hillojen ja hedelmien sekä hyvän viinin yhdistelmä.

Annin Ruokakirja

Tutustu kirjaan

Annin Ruokakirjan monipuolinen reseptikokoelma sisältää niin perinteisiä kotiruokia, nopeita ja terveellisiä arkiruokia, Annin perheen kestosuosikkiannoksia kuin suussasulavia jälkiruokia ja kakkujakin. Mukana on myös viinisuosituksia ja ihania cocktaileja. (Otava)Tutustu kirjaan Otavan sivuilla>