Risotto – Mastechef historian paras risotto-ohje

Ruokakirjailija ja radio- ja tv-juontaja Anni Hautala hurmasi Masterchef-ohjelman tuomarit herkullisella risottobravuurillaan. Katso Annin Ruokakirjan risotto-ohje + viinisuositus.

Masterchef-historian paras risotto + viinisuositus
logo

2

logo

0 h 30 min

Masterchefin suurin risotto-opetus minulle oli: ”Maista koko ajan. Keitostaan ei voi maistella liikaa. Vasta ihan loppumetreillä maistaminen on ehkä liian myöhäistä. Laita sormisuolakippo, juustot ja voi asemiin jo etukäteen, sillä et voi poistua lieden luota kertaakaan koko 15 minuutin risoton hämmentämisen aikana." – Anni Hautala

Paras risotto Masterchef-historiassa

AINEKSET

  • n 1 litra hummerilientä hummerifondista (et varmaankaan tarvitse ihan kaikkea, mutta kesken et ehdi tekemään lisääkään!)

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 2 salottisipulia hienonnettuna

  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

  • 1 pieni kuivattu punainen chili

  • 2 dl arborioriisiä

  • suolaa

  • 1 dl valkoviiniä

  • n. 1 dl parmesanjuustoa raastettuna

  • voita

  • mascarponejuustoa

VALMISTUSOHJEET

    1. Lämmitä hummeriliemi omassa kattilassaan, jonka pidät koko ajan miedosti lämpimänä.

    2. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja lisää hienonnettu salottisipuli, valkosipuli ja murskattu chili. Kuullota sipuleita ja chiliä kolmisen minuuttia miedolla lämmöllä. Nosta lämpöä ja lisää riisi.

    3. Riisin pitää olla liikkeessä koko ajan, eli tässä tiukkaa kääntelyhommaa! Parin minuutin kuluttua riisi alkaa olla reunoilta läpikuultavaa. Lisää viini silloin ja hämmennä koko ajan. Viini kuplii itsestään alkoholit taivaan tuuliin.

    4. Lisää ensimmäinen kauhallinen hummerilientä tässä vaiheessa ja pieni ripaus suolaa. Lisää suolaripaus aina liemen perään. Laske lämpö sellaiseksi, että neste poreilee, mutta ei kiehu kovaa.

    5. Anna liemen imeytyä riisiin aina kunnolla ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen. 15 minuutin kuluttua alkaa olla valmista. Riisin pitää olla pehmeää, mutta pieni suutuntuma täytyy jäädä.

    6. Varmista että lientä on riittävästi, jotta risotto jää löysäksi.

    7. Nosta pannu pois liedeltä ja lisää voita, parmesaania ja mascarponea. Tämä parmesaanin ja kalaliemen sekoittaminen on kuulema kaikkia taiteen sääntöjä vastaan, mutta ei se mitään! Ollaan ruokarebellejä!

Resepti: Anni Hautala

Resepti: Anni Hautala

Annin Ruokakirjan monipuolinen reseptikokoelma sisältää niin perinteisiä kotiruokia, nopeita ja terveellisiä arkiruokia, Annin perheen kestosuosikkiannoksia kuin suussasulavia jälkiruokia ja kakkujakin. Mukana on myös viinisuosituksia ja ihania cocktaileja. (Otava 2017)