Resepti
Ruokatoimittaja Mari Moilasen bravuureita ovat risotot. Tietenkin al dente eli sopivalla purutuntumalla.
Kurpitsasose on vain yksi mauste - mielikuvitus on rajana, mitä haluat risottoon lisätä. Pinnalle sopivat vaikkapa Prosciutto-kinkku sekä murskatut amarettikeksit.
Ruokakirjailija Mari Moilanen ihastui Veronan matkallaan Michelin-tähtikokki Davide Bottan tapaan valmistaa maailman paras risotto. Tapa ei ole peri-italialainen, kokeile ja hurmaa ystäväsi risottomestarin taidoillasi! Lue lisää maailman parhaan risoton valmistuksesta.
1 pieni hokkaidokurpitsa
Valmista ensin kurpitsasose: Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja leikkaa puolikas vielä halki.
Laita palaset 200 asteiseen uuniin ja anna kurpitsalihan kypsyä 30 minuutin ajan.
Kaavi liha kuorista ja soseuta sileäksi tehosekoittimella.
2 kookasta tai 4 pientä salottisipulia
loraus oliiviöljyä
Tee sitten sipulipyre: Kuori ja pilko sipuli pieniksi paloiksi. Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja laita sipulit öljyyn kypsymään hyvin miedolle lämmölle kannen alle tunnin ajaksi. Soseuta kypsät sipulit sileäksi pyreeksi sauvasekoittimella.
2 dl Carnaroli-riisiä
2,5 dl esim. Prosecco -valkoviiniä
100 g voita
n. 2-3 dl kasvislientä
1/2 dl sipulipyrettä
100 g Grana Padano-juustoa
2 dl kurpitsasosetta
Valmista risotto: Kuumenna riisiä puukauhalla sekoitellen ilman öljyä kasarissa, kunnes se on kauttaaltaan hyvin kuumaa. Kaada joukkoon prosecco ja sekoittele risottoa vispilällä, kunnes viini alkaa olla imeytynyt. Lisää sipulipyre ja kaksi desilitraa kuumaa kasvislientä. Lisää voi ja ripaus suolaa. Sekoittele reippaasti ja voimakkaasti vispilällä, näin rakenteesta muodostuu kermainen. Lisää raastettu Grana Padano -juusto.
Kun kasvisliemi alkaa olla imeytynyt, lisää kurpitsasose ja tarvittaessa hieman kasvislientä. Sekoita, maista maku ja mausta risotto suolalla. Risotto on sopivan kypsää 16-18 minuutissa. Älä ylikypsennä, risoton kuuluu olla löysää ja riisissä tulee olla purutuntumaa.
Koristele rapeaksi paistetuilla pekoninpaloilla tai Prosciutto-kinkulla sekä murskatuilla amarettikekseillä.
Ruokatoimittaja Mari Moilasen bravuureita ovat risotot. Tietenkin al dente eli sopivalla purutuntumalla.
Piristä pizzaa myski- eli butternut-kurpitsalla ja avokadolla ja valuta oliiviöljyssä. Nautitaan Two Oceans -viinin kanssa.
Katso resepti »Omena tuo butternut-kurpitsasta valmistetun keiton makuun raikkautta. Leivo keiton kaveriksi maissileipää.
Katso resepti »Kokki Linnea Vihonen rakastaa ruoanlaittoa metsäretkellä tai kalliolla järven rannalla. Testaa miten sienirisotto syntyy trangialla!
Katso resepti »Valmista ja nauti vaikkapa sunnuntai-päivällisellä Nederburg-punaviinin ja ystävien kanssa.
Katso resepti »