Maailman paras risotto – katso italialaisen huippukokin vinkit

Ruokakirjailija Mari Moilanen ihastui Veronan matkallaan Michelin-tähtikokki Davide Bottan tapaan valmistaa maailman paras risotto. Tapa ei ole peri-italialainen, kokeile ja hurmaa ystäväsi risottomestarin taidoillasi!

Maailman paras risotto – katso italialaisen huippukokin vinkit

Pohjois-Italian Veronassa sijaitseva l'Artigliere on Davide Bottan, Bresciasta kotoisin olevan huippuchefin, omistama ravintola. Davide tekee risottonsa täysin eri tavalla kuin mitä perinteisesti risoton tekemisestä opetetaan.

Daviden ohjeella syntyy huikean kermaisen rakenteen omaava, lempeän makuinen ja mainion al dentemäisyyden omaava risotto, jossa sipulipyre edesauttaa kermaisuutta, kuten myös voin lisääminen jo alkuvaiheessa. Mutta suurin merkitys on selkeästi vispilällä!

Prosecco-viini kuuluu oleellisesti risoton valmistukseen, ja myös ruokajuomaksi esimerkiksi parsarisoton kanssa.

Tutustu alla vinkkeihin Daviden opeista maailman parhaaseen risottoon sekä alempaa risottoresepteihin, joissa kaikissa on hyödynnetty Daviden antamia perusoppeja.

Oleellinen osa risottoa on myös viinin lisääminen valmistuksen alkuvaiheessa. Prosecco on valkoviiniklassikko, mutta katso ohje myös punaviinirisoton valmistukseen.

Maailman paras risotto – näin se tehdään Davide Bottan ohjeiden mukaan:

  1. Kuumenna riisiä kuumalla pannulla ilman rasvaa, sekoita puukauhalla (unohda sipulin ja riisin freesaaminen kuumassa öljyssä)

  2. Lisää runsaasti prosecco-viiniä nesteeksi (enemmän viiniä kuin kasvislientä). 

  3. Lisää voi jo risoton kypsennyksen alkuvaiheessa. Näin voi kypsyy ruokaan ja edesauttaa kermaisen rakenteen syntymistä.

  4. Sekoita riisiä vispilällä, ei puukauhalla. Riisi on Daviden mukaan kuin kermaa, joten siihen käytetään vastaavanlaista työkalua kuin kermaa vatkatessa, ja vatkata saa ihan kunnolla.

  5. Käytä juustona Grana Padanoa parmesaanin sijaan. Tämä juusto on vähemmän suolaista ja hieman miedomman makuista kuin parmesan.

  6. Kypsennä risottoa maksimissaan 18 minuutin ajan. Riisissä todella saa olla vielä rapea sydän.

  7. Tarjoa risotto lämmitetyltä lautaselta, ei kulhosta ja levitä risotto ohueksi kerrokseksi lautaselle (mieluummin liian löysä kuin liian paksi risotto).

Vain mielikuvitus on rajana siihen, mitä raaka-ainetta risottoon haluat lisätä.