Punaviinirisotto

Punaviinirisotto saa tumman värinsä italialaisesta punaviinistä.

Punaviinirisotto + viinisuositus
logo

4 HLÖ

logo

0 h 45 min

Tämä risotto valmistetaan hieman eri tapaan kuin peri-italialainen risotto. Michelin-tähtikokki Davide Bottan risotto-ohjeella syntyy huikean kermaisen rakenteen omaava ja lempeän makuinen risotto.

Sipulipyree

AINEKSET

  • 2 kookasta tai 4 pientä salottisipulia

  • loraus oliiviöljyä

VALMISTUSOHJEET

    1. Valmista ensin sipulipyree: Kuori ja pilko sipuli pieniksi paloiksi. Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja laita sipulit öljyyn kypsymään hyvin miedolle lämmölle kannen alle tunnin ajaksi.

    2. Soseuta kypsät sipulit sileäksi pyreeksi sauvasekoittimella. Vinkki! Sipulipyreetä kannattaa valmistaa kerralla isompi satsi ja pakastaa sitä annospusseihin seuraavia risoton valmistuskertoja varten.

Risotto

AINEKSET

  • 2 dl Carnaroli-riisiä

  • 3 dl hyvähappoista punaviiniä

  • 1/2 dl sipulipyrettä

  • n. 2-3 dl lihalientä

  • 100 g voita

  • 100 g Parmesan-juustoa

VALMISTUSOHJEET

    1. Kuumenna riisiä kasarissa puukauhalla sekoitellen ilman öljyä, kunnes riisi on kauttaaltaan hyvin kuumaa. Kaada joukkoon punaviini ja sekoittele risottoa vispilällä, kunnes viini alkaa olla imeytynyt.

    2. Lisää valmistamasi sipulipyree ja kaksi desilitraa kuumaa lihalientä. Lisää voi ja ripaus suolaa. Sekoittele reippaasti vispilällä, jolloin rakenteesta muodostuu kermainen. Lisää raastettu Parmesan-juusto.

    3. Kun neste alkaa olla imeytynyt ja risotto valmista eli n. 16-18 minuutin kuluttua, tarkista maku ja tarvittaessa lisää lihalientä. Älä ylikypsennä, risoton kuuluu olla löysää ja riisissä tulee olla purutuntumaa.

Tiesitkö että Carnaroli-riisi on erityisen arvostettu italialainen riisilajike, joka tunnetaan parhaimpana riisityyppinä risottojen valmistuksessa. Se on hieman pitempijyväistä kuin Arborio-riisi ja sillä on erinomaiset kyvyt imeä itseensä nestettä ja makuja säilyttäen samalla jyvän rakenteen. Carnaroli-riisiä kasvatetaan pääasiassa Piemonten ja Lombardian alueilla Pohjois-Italiassa, jossa risottoruoka on perinteisesti erittäin merkittävä osa ruokakulttuuria.

Vinkki! Punaviinirisoton voi koristella pannulla rapeaksi paistetuilla, kokonaisilla prociuttosiivuilla tai paistin siivuilla. Myös friteerattu salvia sopii punaviinirisoton makuun hienosti.

Ohje ja kuva: Mari Moilanen