Basilika-sitruunarisotto

Ruokakirjailija Mari Moilasen ohjeella valmistat maailman parasta ja kauniin vaaleanvihreää basilikarisottoa. Valmistukseen sekä ruoan kanssa nautittavaksi sopii tietenkin Prosecco-viini.

basilikarisoton ohje
logo

4 HLÖ

logo

1 h 0 min

Valmista ensin sipulipyre

AINEKSET

  • 2 kookasta salottisipulia tai 4 pientä salottia

  • loraus oliiviöljyä

VALMISTUSOHJEET

    1. Kuori ja pilko sipuli pieniksi paloiksi. Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja laita sipulit öljyyn kypsymään hyvin miedolle lämmölle kannen alle tunnin ajaksi.

    2. Soseuta kypsät sipulit sileäksi pyreeksi sauvasekoittimella.

Tee seuraavaksi basilikapyre

AINEKSET

  • 1 iso ruukku basilikaa

  • 1/2-3/4 dl hyvää oliiviöljyä

  • 1 rkl sitruunanmehua

  • 1 tl merisuolahiutaleita

  • 2 valkosipulinkynttä

  • mustapippuria

VALMISTUSOHJEET

    1. Aja tehosekoittimessa tai monitoimikoneen kulhossa kaikki aineet sekaisin tasaiseksi seokseksi.

Valmista lopuksi risotto

AINEKSET

  • 2 dl Carnaroli-riisiä

  • 2,5 dl Proseccoa

  • 1/2 dl sipulipyrettä

  • n. 2-3 dl kasvislientä

  • 100 g voita

  • 100 g Pecorino-juustoa

  • n. 2 dl basilikasosetta

  • ½ sitruunan raastettu kuori

VALMISTUSOHJEET

    1. Kuumenna riisiä puukauhalla sekoitellen ilman öljyä kasarissa, kunnes se on kauttaaltaan hyvin kuumaa. Kaada joukkoon prosecco ja sekoittele risottoa vispilällä, kunnes viini alkaa olla imeytynyt.

    2. Lisää sipulipyree ja kaksi desilitraa kuumaa kasvislientä. Lisää voi ja ripaus suolaa. Sekoittele reippaasti ja voimakkaasti vispilällä, näin rakenteesta muodostuu kermainen.

    3. Lisää raastettu juusto. Voit tässä vaiheessa lisätä lientä, mikäli risoton koostumus on liian paksu. Risoton kuuluu olla valuvaa.

    4. Kun kasvisliemi alkaa olla imeytynyt ja risotto valmista eli n. 16-18 minuutin kuluttua, lisää basilikaöljy, raastettu sitruunankuori ja tarvittaessa hieman kasvislientä. Sekoita, maista maku ja mausta risotto suolalla.

    5. Risotto on sopivan kypsää 16-18 minuutissa. Älä ylikypsennä, risoton kuuluu olla löysää ja riisissä tulee olla purutuntumaa.

Vinkki! Sipulipyreetä kannattaa valmistaa kerralla isompi satsi ja pakastaa sitä esim. pieniin Minigrip-pusseihin seuraavia risoton valmistuskertoja varten. Tämän risoton voi koristella kevyesti oliiviöljyssä paistetuilla miniparsoilla tai syötävillä kukilla ja rucolan versoilla.

Tutustu tarkemmin, mikä tekee tästä risoton valmistustavasta niin poikkeuksellisen hyvän.

Resepti & kuva: Ruokatoimittaja Mari Moilanen