Miten cava ja prosecco eroavat toisistaan?
Kukkaroystävällisten kuohuviinien trendiä ajavat espanjalainen cava ja italialainen prosecco. Näillä kahdella kuohuvalla on paljon muitakin eroja kuin maantieteellinen sijainti.
Lue lisää »Ruokakirjailija Mari Moilasen ohjeella valmistat maailman parasta ja kauniin vaaleanvihreää basilikarisottoa. Valmistukseen sekä ruoan kanssa nautittavaksi sopii tietenkin Prosecco-viini.
2 kookasta salottisipulia tai 4 pientä salottia
loraus oliiviöljyä
Kuori ja pilko sipuli pieniksi paloiksi. Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja laita sipulit öljyyn kypsymään hyvin miedolle lämmölle kannen alle tunnin ajaksi.
Soseuta kypsät sipulit sileäksi pyreeksi sauvasekoittimella.
1 iso ruukku basilikaa
1/2-3/4 dl hyvää oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
1 tl merisuolahiutaleita
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria
Aja tehosekoittimessa tai monitoimikoneen kulhossa kaikki aineet sekaisin tasaiseksi seokseksi.
2 dl Carnaroli-riisiä
2,5 dl Proseccoa
1/2 dl sipulipyrettä
n. 2-3 dl kasvislientä
100 g voita
100 g Pecorino-juustoa
n. 2 dl basilikasosetta
½ sitruunan raastettu kuori
Kuumenna riisiä puukauhalla sekoitellen ilman öljyä kasarissa, kunnes se on kauttaaltaan hyvin kuumaa. Kaada joukkoon prosecco ja sekoittele risottoa vispilällä, kunnes viini alkaa olla imeytynyt.
Lisää sipulipyree ja kaksi desilitraa kuumaa kasvislientä. Lisää voi ja ripaus suolaa. Sekoittele reippaasti ja voimakkaasti vispilällä, näin rakenteesta muodostuu kermainen.
Lisää raastettu juusto. Voit tässä vaiheessa lisätä lientä, mikäli risoton koostumus on liian paksu. Risoton kuuluu olla valuvaa.
Kun kasvisliemi alkaa olla imeytynyt ja risotto valmista eli n. 16-18 minuutin kuluttua, lisää basilikaöljy, raastettu sitruunankuori ja tarvittaessa hieman kasvislientä. Sekoita, maista maku ja mausta risotto suolalla.
Risotto on sopivan kypsää 16-18 minuutissa. Älä ylikypsennä, risoton kuuluu olla löysää ja riisissä tulee olla purutuntumaa.
Vinkki! Sipulipyreetä kannattaa valmistaa kerralla isompi satsi ja pakastaa sitä esim. pieniin Minigrip-pusseihin seuraavia risoton valmistuskertoja varten. Tämän risoton voi koristella kevyesti oliiviöljyssä paistetuilla miniparsoilla tai syötävillä kukilla ja rucolan versoilla.
Tutustu tarkemmin, mikä tekee tästä risoton valmistustavasta niin poikkeuksellisen hyvän.
Resepti & kuva: Ruokatoimittaja Mari Moilanen
Kukkaroystävällisten kuohuviinien trendiä ajavat espanjalainen cava ja italialainen prosecco. Näillä kahdella kuohuvalla on paljon muitakin eroja kuin maantieteellinen sijainti.
Lue lisää »Punaviinirisotto saa tumman värinsä italialaisesta voimakaspigmenttisestä punaviinistä.
Katso resepti »Michelin-tähtikokki Davide Bottan risotto-ohjeella syntyy huikean kermaisen rakenteen omaava ja lempeän makuinen risotto. Tapa ei ole peri-italialainen, kokeile ja hurmaa ystäväsi risottomestarin taidoillasi!
Lue lisää »Ruokakirjailija ja radio- ja tv-juontaja Anni Hautala hurmasi Masterchef-ohjelman tuomarit herkullisella risottobravuurillaan. Katso Annin Ruokakirjan risotto-ohje + viinisuositus.
Katso resepti »