Näin käytät kukkia kesän ruokajuhlissa

Syötävät kukat ovat tuttu näky ravintoloiden annoksissa, mutta kuinka ottaa kukat osaksi omaa ruoanlaittoa? Keittiömestari, ruokakirjailija ja Kukkia lautasella -teoksen kirjoittanut Ina Niiniketo jakoi vinkkinsä syötävien kukkien käyttöön.

apilasalaatti

Listasimme parhaat ohjeet kukkien käyttöön, jotta tänä kesänä juhlapöydän kukat pääsevät loistamaan muuallakin kuin maljakossa.

Tarkista kukkien soveltuvuus ruoanlaittoon

Suomen kesä on syötäviä kukkia pullollaan, ja yleisiä kukkia ruoanlaitossa ovat mm. laventeli, kehäkukka, orvokki, ruusut, mangolia, yrttien kukinnot, syreeni ja voikukka.

Vaikka syötävien kukkien lista on pitkä, niitä hankkiessa tulee huomioida kasvin alkuperä. Jos kasvatuksessa on hyödynnetty torjunta-aineita, ei kukka sovellu ruoanlaittoon.

– Kukkakaupasta ostettua ruusua en suosittele maistamaan, sillä ne ovat täynnä kemikaaleja. Luonnosta poimittuja villiruusujen terälehtiä puolestaan voi käyttää ruoanlaitossa, Ina Niiniketo vinkkaa.

Syötäviä kukkia voidaankin poimia suoraan luonnosta, kunhan ne kerätään puhtailta kasvupaikoilta eikä esimerkiksi teiden varsilta. – Huomaathan, että kukissa viihtyy usein erilaiset ötökät, joten kukat on hyvä huuhdella ja antaa kuivua ennen käyttöä. Kukkien keräämisen lisäksi useita ruoanlaittoon soveltuvia kukkia, kuten laventelia, hibiskusta, kamomillaa ja sahramia, voi löytää myös luontaistuote- ja teekaupoista sekä tavallisista ruokakaupoista.

Hyödynnä kukkia monipuolisesti

Ensimmäisenä syötävistä kukista tulee monelle varmasti mieleen niillä koristelu, ja kukilla onkin helppo tuoda annokseen ylellisyyttä ja juhlan tuntua. Ina suosittelee valitsemaan mauttomia kukkia silloin, kun tarkoituksena on pelkästään annoksen koristelu.

Syötävät kukat soveltuvat kuitenkin myös muuksi kuin silmänruoaksi, ja niillä voi maustaa sekä tuoda annokseen tuoksuja, makuja ja tekstuuria.

Käytä laventelia pullissa kardemumman sijaan

– Esimerkiksi voikukan nuppuja voi pikkelöidä ja lisätä niitä salaattiin kapristen sijaan. Samettikukkia ja niiden lehtiä voi käyttää sekä maustamiseen että koristeluun. Perunasalaatin kanssa puolestaan toimivat erityisesti ruohosipulin kukat, jotka antavat makua sekä toimivat koristeena. Mikäli tänä kesänä aiot valmistaa kalapöydän antimet itse, voit käyttää syötäviä kukkia mausteena kalan graavaamisessa.

Kuivatut kukat, kuten laventeli, soveltuu erinomaisesti leivontaan. Yksi Inan vinkeistä onkin käyttää laventelia pullissa kardemumman sijaan.

Käytä kukkia lautasella – ja lasissa

Syötävät kukat sopivat erinomaisesti cocktailien ja mocktailien valmistamiseen. Kukista voidaan keittää herkullisia siirappeja, jotka toimivat juomasekoitusten pohjana. Inan suosikkeja on Hugo cocktail, jonka yksi pääraaka-aine on seljankukkamehu. Juoma on helppo valmistaa myös kotona, sillä sen valmistamiseen ei tarvitse itse keittää siirappia – seljankukkamehua saa nimittäin valmiina useista ruokakaupoista.

Myös boolit saavat juhlan tuntua syötävien kukkien avulla, ja kukat voidaan pakastaa suoraan jääpalojen sisään. Tällöin ne toimivat sekä viilennyksenä että koristeena.

– Muista, että kukkien käyttäminen ruoanlaitossa voi vaikuttaa myös ruokajuomien valintaan. Koristeena käytetyt, mauttomat kukat voi huoletta jättää huomioimatta kun mietitään sopivaa viiniä ruoalle. Jos annoksessa on kuitenkin hyödynnetty vaikkapa ruusua tai sahramia, niiden käyttäminen kannattaa huomioida viinivalinnoissa.

12.06.2024
apilasalaatti

Apilasalaatti


Apiloiden sesonki alkaa kesäkuussa ja kestää syyskuuhun saakka. Ne sopivat loistavasti salaatteihin. Tässä Kukkia Lautasella -kirjan ohjeessa apilat saavat joukkoonsa lehtikaalia, erilaisia yrttejä sekä comté-juustoa.

Katso resepti »