Lue mitä Tarapacan viinintekijä Sebastian Ruiz ja Leydan viinintekijä Viviana Navarrete odottavat tämän vuoden sadonkorjuulta ja kuinka tärkeitä luonnon monimuotoisuus ja ympäristöstä huolehtiminen ovat viinitaloille.
- Meillä Tarapacan viinien sadonkorjuu on alkanut kolme viikkoa etuajassa poikkeuksellisten hyvien säiden takia. Aloitimme punaisten rypäleiden poiminnalla ja nyt ovat vuorossa valkoiset, pääviinintekijänä perinteikkäällä viinitalolla työskentelevä Ruiz sanoo.
Chilen palkituimpiin viinitaloihin kuuluvan Tarapacan viinitarhat sijaitsevat keskellä Maipo-laaksoa, joka on ihanteellista seutua viininviljelylle. Esimerkiksi Tarapacan viinitarhojen alueella on peräti seitsemää erilaista maaperää, joiden ominaisuuksien perusteella valitaan niissä parhaiten kasvavat rypälelajikkeet. -Teemme vuosittain noin 50 hehtaaria uudelleenistutuksia, joilla haetaan lajikkeille parhaat mahdolliset kasvupaikat.
Maailmansotien jälkeen 1900-luvulla maahan tulleet italialaiset ja espanjalaiset siirtolaiset istuttivat tarhoja ja kehittivät viininviljelyä eurooppalaisten menetelmien mukaan, mutta he eivät osanneet ottaa huomioon, etteivät samat säännöt pädekään viininviljelyssä maapallon toisella puolella. Tämän takia on tärkeää tutkia maaperää ja tehdä tarvittaessa uudelleenistutuksia.
Viinitarhoille puhaltaa tuuli kaksi kertaa päivässä. Aamupäivällä tuuli tulee Andien vuoristosta ja iltapäivällä puolestaan Tyynenmeren suunnalta tuoden viinitarhoille viilentävää tuulta. Varsinkin iltapäivällä puhaltava tuuli on tärkeä. -Tammikuu oli tänä vuonna erityisen kuuma, ja sen takia viilentävä tuuli on ollut erityisen oleellista.
Toinen tärkeä tekijä on läheinen Maipo-joki, jota Tarapacan viinitalo hyödyntää sekä köynnösten kasteluun että ympäristön kuormitusta minimoivana energian tuottajana uuden vesivoimalaitoksensa avulla. Maipo-joesta ohjataan vettä voimalaitokseen, jonka tuottaman ympäristöystävällisen sähkön avulla Tarapacan viininviljelystä ja -tuotannosta aiheutunut hiilijalanjälki on pienentynyt muutamassa vuodessa peräti 30 prosenttia. - Meille viinitarhojemme biodiversiteetistä huolehtiminen on tärkeää. Eläimillä ja kasveilla on tärkeä roolinsa, jotta saamme tuotettua korkealuokkaisia viinejä, Ruiz muistuttaa.
Leydan viinitarhan jyrkiltä rinteiltä näkyy Tyynelle valtamerelle asti. Iltapäivisin kuumaa ilmaa viilentää mereltä puhaltava tuuli.
Naiset ovat tarkempia poimijoita kuin miehet
Huippulaatuisista ja palkituista viineistään tunnetun Leydan viinintekijä Viviana Navarrete on sadonkorjuun aikaan kiireinen. -Nyt kun on ollut erittäin kuuma vuosi, rypäleet ovat kypsyneet samaan aikaan, joten olemme joutuneet tekemään kolmen viikon työn yhdessä viikossa, Viviana kertoo. Kolmen lapsen äidillä riittääkin kiirettä aamusta iltamyöhään aina huhti-toukokuun puolelle asti jolloin sadonkorjuu päättyy.
Leydan viinitarhat sijaitsevat jyrkillä rinteillä muutama kilometrin päässä Tyynenmeren rannikolta. Kansainvälisesti palkitun Leydan viinialueen perustaja on Chilessä uranuurtaja viileän ilmaston rypälelajikkeiden kasvattajana. Viileä ilmasto luo erittäin suotuisat viljelyolosuhteet erityisesti sellaisille rypälelajikkeille, jotka eivät kestä liikaa kuumuutta. Myös Leydalle on tärkeää säilyttää ympäristön monimuotoisuus, viinitalo pitää tarhoillaan muun muassa lampaita, jotka syövät ruohoa talvisin ja keväisin.
Palkitun viinitalon erityisosaamista ovat tarkasti määriteltyjen palstojen käyttäminen sekä rajattujen viinierien tuottaminen. Viña Leyda tunnetaan alueensa edelläkävijänä, ja viinitalo on luonut alueelle oman alkuperänimityksen, D.O. Leyda Valley.
Leydan parhaimpien viinien rypäleet poimitaan käsin ja tähän tehtävään Navarrete valitsee ainoastaan naisia. - Naiset ovat paljon miehiä huolellisempia ja tarkempia poimijoita, siksi palkkaamme mielellämme naisia poimimaan parhaimpiin viineihimme valittavat rypäleet, Navarrete nauraa.