Yhden yön retkellä tärkeintä on nautiskelu – ota talteen pakkauslista ja lähde luontoon!

Yö teltassa tai riippumatossa keskellä kesäistä luontoa on elämys. Kysyimme eräopas Minttu Heimovirralta, miten aloittelevan retkeilijän kannattaa pukeutua ja mitä kaikkea yön yli kestävälle retkelle on hyvä ottaa mukaan.

riippumatto

Lue pukeutumisvinkit ja ota talteen kätevä pakkauslista, josta on hyötyä pitempäänkin patikoineelle!

Seuraa sääennusteita ja pukeudu sen mukaan

Ennen retkeä kannattaa kuunnella, mitä meteorologit kertovat. Onko luvassa aurinkoa, pilvipoutaa vai kenties kuurosateita.

“Retkelle voi varsin hyvin lähteä tavallisissa ulkoiluvaatteissa ja lenkkitossuissa, kunhan varautuu sään muutoksiin vedenpitävillä varusteilla”, vinkkaa Heimovirta. Retkeily on pohjimmiltaan luonnossa liikkumista, ei varusteurheilua. Farkuilla pärjää hyvin, mutta jos sää on kostea, on mukavampi patikoida pitkospuilla takissa ja housuissa, jotka hengittävät ja hylkivät edes vähän vettä.

Keinokuitu hiostaa helposti, joten metsässä on miellyttävämpää liikkua luonnonkuiduissa. Merinovillaiset vaatteet kuivuvat vikkelästi, lämmittävät kosteanakin ja pysyvät raikkaana koko retken ajan. Kengiksi käyvät lenkkarit tai kumisaappaat, mutta vaativampaan maastoon on hyvä harkita nilkkaa paremmin tukevia vaelluskenkiä. Jos lämpötila jää reilusti alle hellerajan, saatat tarvita matkan varrella tai viimeistään leiripaikalla pipoa ja lapasia.

Pakkaa retkelle mukaan ainakin nämä tarpeelliset tavarat

Eräopas Minttu Heimovirta pakkaa yhden yön retkelle mukaan seuraavan listan mukaan. Jos retkeilet perheen tai ystävien kanssa, jokainen ei tietenkään tarvitse omaa telttaa tai ruoanlaittovälineitä. Sovella siis harkiten ja tasaa painoa kavereiden kesken!

- Juomavettä ja vesipullo. Selvitä ennen retkeä, onko reitin varrella vesipisteitä. Jos ei, varaa vähintään 1,5 litraa vettä reissaajaa kohden. Huomioi, että lämpimällä säällä vettä kuluu enemmän. Jos leiriydytään makean veden äärelle, lisää juomavettä saa keittämällä.

- Rinkka. Majoite, makuupussi ja -alusta vievät tilaa, joten pikkurepulla ei välttämättä pärjää, mutta 65-litrainen rinkka riittää pidemmällekin retkelle.

- Makuualusta. Solumuovinen makuualusta toimii lyhyellä retkellä mainiosti. Jos nukut kyljelläsi ja teet usemman päivän patikointeja, harkitse ilmatäytteistä makuualustaa. Lämmin, paksu ja pehmeä alusta menee pieneen tilaan ja on kevyt kantaa.

- Makuupussi. Valitse makuupussi, jonka lämpöarvo vastaa todellisia oloja. Jos olet palelevaa sorttia, pussin comfort-arvon olisi hyvä keikkua miinuksen puolella, vaikka retkeilisitkin vain kesällä.

- Teltta tai riippumatto. Riippumatossa yöpyjä tarvitsee makuualustan, jottei kylmyys hiivi salakavalasti selkäpuolelta nukkujan riesaksi. Myös hyttysverkko ja sadesuoja saattavat olla tarpeen. Kiinnitykseen sopivaa paracord-narua myydään retkeilykaupoissa, mutta sitä saa edullisesti myös rautakaupoista.

- Taukotakki, vaihtosukat ja muut lisälämmikkeet. Lämmin taukotakki on ihana vetää ylle leiriydyttäessä. Valitse normaalikokoa suurempi malli, jotta se mahtuu muiden vaatteiden päälle. Vilukissa pakkaa rinkkaan myös villasukat.

- Pesupussi eli hammasharja ja -tahna, kosteusliinoja ja muut henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet.

- Korvatulpat. Keskikesällä lintujen konsertti alkaa jo aamuyöstä, joten hiljaisuus on kesäisestä metsästä kaukana.

- Vessapaperi, käsidesi ja roskapussi. Vajaa vessapaperirulla kulkee kätevästi mukana, eikä paina paljon. Muista myös roskapussi, sillä kaiken mitä tuot metsään, kannat sieltä myös pois.

- Otsalamppu tai pieni taskulamppu, sillä illat pimenevät etelässä jo elokuussa.

- Kartta ja kompassi ovat tärkeitä varusteita merkityilläkin reiteillä. Kanna paperikarttaa aina mukana, sillä kuuluvuutta ei välttämättä korvessa ole ja akkukin saattaa hyytyä.

- Pieni ensiapulaukku, aurinkovoide, rakkolaastaria ja lääkkeet. Vahinko sattuu todennäköisemmin silloin, kun ea-tarpeita ei ole mukana. Matkakokoista ensiapupakkausta voi etsiä esimerkiksi apteekeista.

- Tulentekovälineet eli puukko ja tulitikut vedenpitävään pussiin pakattuna.

kati_ja_juha_kokkaa_low
Trangialla eli retkikeittimellä on mukava kokkailla luonnonhelmassa.

- Ruuanlaitto- ja ruokailuvälineet eli kuppi, lautanen, lusikka, retkikeitin sekä kattila. Jos rinkassa on tilaa, yhden yön retkellä ruoanvalmistukseen, syömiseen ja kattaukseen voi panostaa enemmän ja pakata mukaan myös pöytäliinan, viinilasit sekä posliinilautaset.

- Riittävästi ruokaa. Kuivatut ruoat ovat käteviä pitkällä vaelluksella, mutta lyhyemmälle retkelle jaksaa kantaa vaikka pressopannun, uunifetapastan ainekset, tuoreita vihanneksia salaattiin sekä suklaabanaaneja makeannälkään. Nautiskelija pakkaa kyytipojaksi myös viiniä kevyessä muovipullossa tai pahvipakkauksessa.

- Kännykkä ja varavirtalähde. Puhelin on turvallisuustekijä, mutta myös väline, joka tallentaa ikimuistoiset retkihetket luonnon helmassa. Varavirtalähteellä varmistat, ettei akku lopu täydellisen auringonnousun aikaan.

“Oikeastaan ei ole väliä lähdetkö yhden yön vai useamman päivän kestävälle retkelle, sillä varustemäärä ei juuri muutu”, naurahtaa Heimovirta. “Käytännössä pakkaan lyhyellekin taipaleelle reppuun samat tavarat ensiapulaukusta ruoanvalmistusvälineisiin. Kannattaa siis miettiä, retkeilisikö samalla pakkaamisen vaivalla vaikka koko viikonlopun ajan!”

Minttu Heimovirta

Haastettelussa Minttu Heimovirta

Minttu Heimovirta on biologi, toimittaja ja eräopas. Hän nauttii elämästä Lapissa tuntureiden keskellä luonnon tarinoita kuunnellen. Puolisonsa Joona Kivisen kanssa Ylläkselle perustama Pihka Outdoors -yritys järjestää vaelluksia ja päiväretkiä eri välinein pienissä ryhmissä ja ympäri vuoden, ekologisesti ja luontoa kunnioittaen. Myös varustevuokraus ja erilaiset retkeilykurssit kuuluvat palveluihin. Teksti Pia Alapeteri