Paras pääsiäislammas tulee läheltä

Ravintola Nokan keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Ari Ruoho tunnetaan pitkäjänteisestä ja intohimoisesta työstään suomalaisen ruokakulttuurin puolesta. Mitä kannattaa ottaa huomioon pääsiäisen liharuokaa valmistaessa?

Paras pääsiäislammas tulee läheltä

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun ostaa lampaan lihaa ja mistä ylipäätään kannattaa ostaa?

-Suosin itse kotimaista lihaa –  luomua tai vastaavaa – suoraan tuottajilta ostettuna, jolloin voin olla varma lihan alkuperästä ja laadusta. Nuori ja hyvälaatuinen, aika miedon makuinen karitsan liha on suosittua, sillä se sisältää vähemmän rasvaa kuin lampaan liha. Rasva saa lihan maistumaan monien karsastamalle ’villalle’, mutta minttukastike tai -hyytelö taittaa hyvin tuota villaisuutta. Yksi suosikkini on tällä hetkellä karitsan luullinen niska, josta tulee mehevän mureaa muutaman tunnin huolellisella haudutuksella, Ari vinkkaa.

-Useat lampolat myyvät myös suoraan kuluttajille esimerkiksi REKO-lähiruokaryhmän kautta. Omat suosikkini ovat Tammisaaren Bovikin ja Perttelin Herrakunnan lammastilojen karitsanlihat (http://www.bovik.fi ja http://www.herrakunnan.fi) Näitä suosin myös ravintola Nokan keittiössä.

Mitä vähän erikoisempia mausteita kannattaisi kokeilla vaihteen vuoksi pääsiäislampaan maustamiseen perinteisten rosmariinin, mintun tai valkosipulin tilalle?

-Karitsan kanssa sopivat todella hyvin tuoreet yrtit kuten rakuuna, salvia, basilika, lipstikka tai lehtipersilja. Täyteläisempää makua tuovat esim. kahvin pavut, joilla voi maustaa kastikkeen tai rouhia lihan pintaa.

Entä millaista viiniä kannattaa valita lampaan kanssa?

-Lammasviinin valintaan vaikuttavat käytettävä lihan osa ja valmistustapa, sekä myös käytetyt mausteet. Perussääntönä voi pitää, että lammas kaipaa kaverikseen runsasmakuisen ja täyteläisen punaviinin.

Oma suosikkini on rotevan voimakas Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon.

Ari voitti vuonna 2016 Pro Gaalan Vuoden keittiöpäällikkö -palkinnon, jonka perusteina oli vastuullisuus ja esikuvallisuus. Ari on tehnyt jo vuosia tiivistä yhteistyötä pientilatuottajien kanssa parempien tuotteiden ja kustannustehokkaiden ratkaisujen löytämiseksi. Samaa tinkimätöntä asennetta edustavat laadustaan tunnetut Tarapacan viinit, jotka valmistetaan luontoa kunnioittavien tuotantomenetelmien ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

Viinitalo palkittiin työstään vuonna 2016 Green winery of the Year -palkinnolla.

Ravintola Nokan keittiömestari Ari Ruoho

Ari Ruoho

Ravintola Nokan keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija on innokas kalastaja ja metsästäjä.

Tutustu ravintola Nokkaan>