Mitä oikein on mala-makuelämys? Tutustu Dong Bei Hu -ravintolan tyyliin

Yhden Suomen parhaista kiinalaisista ravintoloista Dong Bei Hu’n mala-maustetut ruoka-annokset tarjoavat uniikin makuelämyksen. Tutustu kiinalaiseen Sichuan pippurin ja chilin yhdistelmään!

Dongbeihu_ruoka-annos

– Mala on mausteinen ja jännällä tavalla suuta turruttava makukokemus, joka saadaan aikaan yhdistämällä taidolla kiinalaista sichuan-pippuria ja chiliä. Usein mausteet uutetaan öljyyn, jota käytetään erilaisten ruoka-annosten maustamiseen, kertoo Helsingin Kruununhaassa sijaitsevan ravintola Dong Bei Hu’n omistaja Eve Ding – Malassa mausteet eivät polta suuta, vaan muodostavat suuntäyttävän hieman puuduttavan tunteen.

– Yksi suosituimmista ravintolamme annoksista on paistettua kanaa, chiliä ja purjoa. Ruoassa käytetään paljon sichuan-pippuria, mutta tarkoituksena ei ole syödä pippureita, ainoastaan mausteisen herkulliset kanan palat, Eve kertoo.

– Idea ravintolassamme on jakaa annoksia koko seurueen kesken. Muita suosittuja annoksiamme ovat muun muassa friteerattu sweet & sour kana Kantonin tyyliin ja friteerattu tofu, joka on Pohjois-Kiinassa suosittua soijakastikkeen kanssa. Öljyssä paistettu munakoiso tarjotaan korealaisessa kastikkeessa, joka on makeaa ja vähän mausteista. Ravintolassamme käy myös paljon Koreasta kotoisin olevia asiakkaita, sillä tarjoamme korealaiskiinalaista ruokaa, mikä on harvinaista Suomessa.

Klassinen viiniyhdistelmä pippuriselle ja mausteiselle ruoalle on puolikuiva Riesling-valkoviini, joka tasapainottaa mausteista makua.

– Omia suosikkiannoksiani on vegaaninen tofuannos chilillä ja korianterilla 'Lao Ban Dou Si’, Eve kertoo. – Se ei ole kovin voimakas, mutta aromeista löytyy mukavaa tuoretta chilin tulisuutta ja hieman Sichuan pippuria. Se sopii hyvin puolikuivan Riesling-viinin kanssa, joita löytyy valikoimastamme useita.

riesling_pullot

Sichuan-pippuria käytetään kuivattuna tai tuoreena

Sichuan-pippurilla on monta nimeä ja sitä kutsutaan muun muassa anispippuriksi tai sechuan-pippuriksi. Se on pippuriruutapuun marja, mutta nimestään huolimatta se ei ole läheistä sukua Intian rannikolta kokoisin olevalle yleisesti tuntemallemme pippurille.

Sichuan-pippuri tulee Lounais-Kiinasta Sichuanin alueelta – satovuosi ja viljelyalue vaikuttavat pippurin laatuun sekä se miten pippuri kuivatetaan. Sichuan-pippuria voidaan käyttää myös tuoreena erityisesti Kiinassa. Kuivattu pippuri käytetään ruoanlaitossa usein kuumaan öljyyn lisättynä, tuore pippuri taas ruoan päälle.

Millainen viini toimii pippurisen ruoan kanssa?

Kiinassa juodaan paljon teetä, mutta myös viiniä. Maassa on viljelty viiniä jo Han-dynastian ajoilta lähtien. Viinien laatu on noussut vuosien saatossa, mutta sitä ei vielä juurikaan tuoda esimerkiksi Eurooppaan.

Klassinen viiniyhdistelmä pippuriselle ja mausteiselle ruoalle on puolikuiva Riesling-valkoviini, joka tasapainottaa mausteista makua suussa. Puolikuivissa viineissä on vähemmän alkoholia kuin kuivissa viineissä, mitä tekee makukokonaisuudesta lempeämmän – korkea alkoholipitoisuus ja ruoan tulisuus riitelevät suussa. Kokeile jopa täysin alkoholitonta Riesling-viiniä.

Dong Bei Hu Rauhankatu 15 00170 Helsinki

Lue lisää ja varaa pöytä: https://www.dongbeihu.fi/

13.12.2022