Näin valitset viinin meksikolaiselle ja tex-mex ruoalle

Meksikolainen keittiö on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista. Lue mitä kannattaa ottaa huomioon viinivalinnassa ja katso kaksi viinivinkkiä sekä ruokaohjeet jutun lopusta.

texmex

Mitä on meksikolainen ruoka?

Suosituimmat meksikolaiset ruoat tulevat maan eteläisten alueiden mausteisesta keittiöstä. Chili-paprikoita löytyy yli 100 lajiketta, jotka antavat voimaa ja meksikolaista luonnetta ruoka-annoksille. Muita tärkeitä mausteita ovat kumina ja tuore korianteri.

Käytetyimpiä pääraaka-aineita siipikarja, naudanliha, karitsanliha ja sianliha. Myös kalat ja äyriäiset ovat rannikkoalueilla yleisiä. Maissi on tärkein vihannes ja maissijauhosta valmistetaan tortillalettuja.

Chili-paprikoita on yli 100 lajiketta, jotka antavat voimaa ja meksikolaista luonnetta ruoka-annoksille.

Meksikolaisen ruoan kanssa juodaan usein olutta, mutta vaihtoehtoja löytyy myös viininystäville. Chilin polttava maku peittoaa helposti hienostuneen viinin, mutta hedelmäiset ja jäännössokeriset viinit, erityisesti valkoviinit, onnistuvat helpottamaan suun poltetta. 

Millainen viini tulisille tacoille?

Sopivia tulisuutta pehmentäviä viinejä ovat kuivahko tai puolikuiva Riesling-valkoviini esimerkiksi Ranskan Alsacesta, Grüner Veltliner Itävallasta ja monet Chenin Blanc -valkoviinit uudesta maailmasta.

Jos haluat valita ruokajuomaksi punaviiniä, suosi kevyitä, hedelmäisiä ja myös aavistuksen jäännössokeria sisältäviä viinejä esimerkiksi Pinot Noir -lajikkeesta. Uudesta maailmasta löytyy sopivia viinejä niin Pinot Noirista, Zinfandelista ja Merlot-rypäleestä.

Tex Mex - monien suosikki

Tex Mex -nimi tulee sanoista Texan ja Mexican. Yhdysvaltojen ja Meksikon välisellä rajalla Meksikon ruokakulttuuri sekoittuu Texasin ruokaan. Tyypillisiä ruokia ovat burritot, nachot, tacot sekä jalapeñot ja guacamole. Tex Mex ruoalle sopivat samantyyppiset juomat kuin meksikolaiselle ruoalle.

Kaksi viinivinkkiä meksikolaiselle ja Tex Mex -ruoalle

1. Puolikuiva valkoviini Kungfu Girl Riesling sopii tulisen ruoan seuraan aromaattisen makumaailmansa sekä jäännössokerinsa ansiosta. Raikkaan hedelmäinen ja monipuolinen Kungfu Girl on valmistettu Yhdysvaltojen luoteisosassa sijaitsevassa Washingtonin osavaltiossa.

2. Vähätanniininen ja pehmeän keskitäyteläinen punaviini Inception Deep Layered Red on punaviinin ystävän valinta tex mex ruoalle, jonka maussa on runsaasti punaisia marjoja. Jäännössokerinsa ansiosta se on helposti nautiskeltava illanviettoviini ja sopii erityisen hyvin mausteisille texmex-ruoille tai wokille.