Chileläinen Viña Tarapacá panostaa biodiversiteettiin

Tutustu viinintekijä Sebastian Ruizin näkemyksiin kestävästä viininviljelystä. "Panostaminen biodiversiteettiin ei ole pelkästään ekologinen velvollisuus, vaan se voi myös parantaa viinien laatua"

vina_tarapaca_maisema

Ekologisesti kestävään viinintuotantoon panostava Viña Tarapacá on yksi Chilen arvostetuimmista viinitiloista. Maipo Valleyn viinialueella sijaitseva viinitila yhdistää perinteen ja innovaation tuottaakseen viinejä, jotka ovat paitsi herkullisia myös ympäristövastuullisia sekä uskollisia kasvupaikalleen.

Viña Tarapacán pääviinintekijä Sebastian Ruiz uskoo, että viinitilansa biologisen monimuotoisuuden eli biodiversiteetin elävöittäminen on pitkäjänteisen ja korkealaatuisen viinituotannon avain.

Vina Tarapacan pääviinintekijä Sebastian Ruiz
Vina Tarapacan pääviinintekijä Sebastian Ruiz

Vuonna 2024 tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Viña Tarapacá perustettiin. Maipon laaksossa sijaitsevan viinitilan pitkät perinteet tarjoavat erityisen näkökulman ympäristövastuulliseen viininviljelyyn. Moni oppitunti on opittu vuosien varrella. Central Valley on biologiselta monimuotoisuudeltaan luokiteltu yhdeksi maailman 35 erityisalueesta. Valitettavasti tämä tarkoittaa, että alueelta on kadonnut vähintään 70 % kotoperäisistä eläin- ja kasvilajeista. Osasyy tähän on ihmisen monokulttuuriin painottuva viininviljely.

Ekologisesti kestävä viininviljely on ainoa oikea tapa eteenpäin

Viña Tarapacá on kuitenkin päättänyt kääntää asiat päälaelleen ja sitoutua vahvasti ekologisesti kestävään viinintuotantoon. “Tutkimme viinitilamme Isla de Maipossa hyvin tarkkaan ja huomasimme, että maaperä oli heikossa kunnossa, lintuja ja kettuja ei enää näkynyt. Se oli herättävä kokemus. Oli selvää, että ekologisesti kestävä viininviljely on ainoa oikea tapa eteenpäin ja vaikka tie ei aina ole helppo asiaan on suhtauduttava intohimoisesti. Viinintuottajien on otettava vastuu ympäristöstä. Emme voi vain katsoa sivusta,” Sebastian kertoo.

Sebastianin tarina alkoi maatalousopintojen parissa. “Nuorempana vietin kesäni isoisäni maatilalla, missä hän hoiti puutarhaansa. Se sain minut kiinnostumaan biologiasta ja maanviljelystä. Yliopiston loppumetreillä 1990-luvun alussa vierailin Chilessä viinitilalla. Kun näin viinitarhat ja tammitynnyrit ajattelin ajattelin että ‘vau’ kuinka upeaa. Viinintekijä Alvaro Espinoza oli kyseisellä tilalla töissä ja hän on Chilessä luonnonmukaisen ja erityisesti biodynaamisen viininviljelyn pioneeri. Hän oli todella innostunut ja inspiroiva. Sillä hetkellä päätin erikoistua viininviljelyyn. Minua kiinnosti erityisesti viininviljely osana maatilaa, eläimiä ja muuta maanviljelyä.”

Päätös viinialalle siirtymisestä näyttäisi olleen oikea, sillä Sebastian on nyt tehnyt yhteensä 31 sadonkorjuuta ja on tänä päivänä yksi Chilen arvostetuimmista viinintekijöistä.

Cantillana-vuoriston ja Maipo-joen eristämä Viña Tarapacá on hyvin ainutlaatuinen paikka ja työtä sen suojelemiseksi tehdään usealla eri saralla. “Kehitimme elvytysohjelman hylätyille viljelyalueille ja metsille. Korvasimme myös vieraslajien istutukset kotoperäisillä lajeilla.

Aurinkopaneelien asentaminen viinitilan katolle on yksi askel kohti energiankulutuksen hallintaa

Alueelle on rakennettu ekologisia käytäviä ja synteettisten torjunta-aineiden käyttöä on vähennetty merkittävästi. Viña Tarapacá on ottanut myös käyttöön uusiutuvaa energiaa, kuten aurinkopaneeleja vähentääkseen energiankulutusta. Aurinkopaneelien asentaminen viinitilan katolle on yksi askel kohti energiankulutuksen hallintaa. Tämä ei ole ainoastaan ympäristöystävällinen teko vaan myös taloudellisesti järkevä, sillä se säästää energiaa ja pitkällä aikavälillä myös rahaa.”

Viinitila hyödyntää myös edistyksellistä teknologiaa viinitarhojen kastelun optimoimiseksi. “Yli kymmenen vuotta sitten valmistaaksemme yhden litran viiniä tarvitsimme noin seitsemän litraa vettä. Nyt luku on lähellä 1:1. Uusia eläin- ja kasvilajeja on saapunut takaisin Isla de Maipoon, ja perinteisten lajien populaatiot ovat moninkertaistuneet, osittain lintujen runsaan määrän ansiosta, jotka auttavat luonnonmukaisessa hyönteistorjunnassa. Käärmeet torjuvat muita tuholaisia, kuten erilaisia jyrsijöitä, mikä vähentää tarvetta synteettisille torjunta-aineille. Tällaiset pienet ekosysteemit viinitilojen ympärillä ovat elintärkeitä ympäristövastuullisessa viininviljelyssä,” Sebastian iloitsee.

Uusia eläin- ja kasvilajeja on saapunut takaisin Isla de Maipoon, ja perinteisten lajien populaatiot ovat moninkertaistuneet

Lisäksi Viña Tarapacá kiinnittää erityistä huomiota kierrätykseen. Kevyet viinipullot ovat osa heidän sitoutumistaan vähentämään hiilijalanjälkeä. Jopa viinipullojen etiketit valmistetaan kierrätysmateriaalista. Sebastian painottaa, että ympäristön suojeleminen ei ole pelkästään viinintekijöiden ja viinitilojen vastuulla, vaan koko viinialan sekä kuluttajien on otettava askelia kohti kestävämpää tulevaisuutta. Viña Tarapacá pyrkii olemaan tässä suunnannäyttäjä ja toivoo innostavansa muita viinitaloja seuraamaan esimerkkiä.

Biodiversiteetin eheyttäminen vie vuosikymmeniä

“Laadimme ja laitoimme alulle biodiversiteettisuunnitelman vuonna 2016. Se ei ole aikana juuri mitään. Biodiversiteetin eheyttäminen vie vuosikymmeniä, jopa satoja vuosia, mutta kaiken voi tuhota päivässä. Olemme vasta alussa, mutta hyvin motivoituneita.”

Panostaminen biodiversiteettiin ei ole pelkästään ekologinen velvollisuus, vaan se voi myös parantaa viinien laatua. Luonnon monimuotoisuus luo paremmat edellytykset viiniköynnöksille. Mikrobiologia ja erityisesti kotoperäisest hiivakannat ovat viime vuosina nousseet merkittävään rooliin terroir-keskustelussa viinialalla. Lopputuloksen merkityksellisyydestä kiistellään, mutta viinin monivivahteinen makumaailma ja aromien ainutlaatuisuus on kiistatta yhteydessä viinitarhaan.

Panostaminen biodiversiteettiin ei ole pelkästään ekologinen velvollisuus, vaan se voi myös parantaa viinien laatua

“Terve viinitarha ja hyvä raaka-aine ovat tärkeässä osassa huippuviinin valmistuksessa. Terroir-käsite on aiemmin nähty hieman suppeana. Mielestäni se kattaa maaperän, ilmaston, työntekijät ja biologisen monimuotoisuuden, ja se on keskeinen tekijä viinin laadussa ja ainutlaatuisuudessa.”

Tulevaisuudesta puhuttaessa Sebastian tiedostaa ongelmat, mutta on optimistinen.

“Olemme suurien haasteiden edessä. Ilmastonmuutoksesta johtuen esimerkiksi sademäärä alueella on vähentynyt merkittävästi, mutta kun sataa niin vettä tulee enemmän mitä kuiva maaperä pystyy ottamaan vastaan. Eroosio ja tulvat ovat iso ongelma. Samaan aikaan Maipon viinit eivät ole koskaan ollut parempia ja Chile kokonaisuudessaan parantaa tasoaan vuosi vuodelta. Opimme nopeasti ja jos jatkamme tällä tiellä voimme valmistaa herkullisia ja omaleimaisia viinejä myös tulevaisuudessa - kestävästi.”

Haastattelu: Ilkka Sirén