Australia - moderneja viinejä ja rentoa ruokaa

Upeasta luonnostaan tunnettu Australia on unohtumattomia aistielämyksiä hakevan unelmakohde. Australian-matkaan on helppo yhdistää maan kiehtovien viinien – tuhtien shirazien ja modernien valkoviinien maistelu.

australia_maisema

Eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitseva Australia on pinta-alaltaan verrattavissa Yhdysvaltoihin. Suosittuihin aktiviteetteihin, kuten surffaukseen ja patikointiin, yhdistyy luontevasti eksoottinen viiniseikkailu. Viinimaana Australia on poikkeuksellisen tasainen ja yksi maailman kuumimmista. Laajalle levittäytyvien viinintuotantoalueiden maaperät vaihtelevat suuresti, ja maan punertava väri on monilla viinialueilla silmiin pistävä piirre – varsinkin Etelä-Australian osavaltiossa sijaitseva Coonawarra tunnetaan punaisesta Terra-Rossa -maasta.

Menestyksekkäitä viinejä nuoresta viinihistoriasta huolimatta

Australian viinituotannon katsotaan alkaneen vuonna 1788, kun Sydneyn ensimmäinen kuvernööri Arthur Phillip istutti kaupungin nykyisen keskustan paikalla sijaitsevaan puutarhaansa Etelä-Afrikasta tuotuja viiniköynnöksen pistokkaita. Viinituotannon varsinaiset ensiaskeleet otettiin Sydneyn pohjoispuolelle jäävällä Hunter Valleyn alueella, jossa myös muuan Dr. Henry Lindeman perusti maineikkaan Lindemansin viinitalon.

Yksi viinintuotannon esi-isistä on James Busby, joka toi Espanjasta ja Ranskasta perinteisiä eurooppalaisia rypälelajikkeita. Jo vuoteen 1870 mennessä viinitarhoja löytyi Tasmaniaa lukuun ottamatta kaikista Australian siirtokunnista, ja rohkeimmat tuottajat uskaltautuivat jopa lähettämään valmistamiaan viinejä eurooppalaisiin viinikilpailuihin.

Pitkien välimatkojen viinimaa

Australiassa kannattaa varata hyvin aikaa liikkumiseen kaupunkien, nähtävyyksien ja viinintuotantoalueiden välillä. Viinimatkailu tunnetuimmilla viinintuotantoalueilla on kuitenkin helppoa. Etukäteisvarausten tekeminen viinitilavierailuille on usein turhaa, ja jokaiselta viinialueelta löytyy informaatiokeskus, joista saa helposti tietoa vierailun arvoisista viinitiloista ja niiden aukioloajoista.Australiaan matkustettaessa kannattaa huomioida, että vuodenajat ovat päinvastaiset Suomeen verrattuna.

Australian kesä kestää joulukuusta helmikuun lopulle ja talvi kesäkuusta elokuun loppuun. Turistisesonki on paikallisen kesän aikana, joten jos sesonkia haluaa välttää, kannattaa Australiaan matkustaa syksyllä tai keväällä, jolloin ilmastokin on miellyttävämpi.

Hunter Valley

Australian vanhimman viinintuotantoalueen viljelyperinne sai alkunsa 1800-luvun puolivälissä, kun Euroopasta saapuneet siirtolaiset istuttivat viinitarhoja rannikon läheisyyteen Sydneyn pohjoispuolelle. Maan suurimmaksi kaupungiksi kasvanut Sydney sijaitsee vain 160 kilometrin päässä Hunter Valleysta. Alueen vanhin viinitalo on vuonna 1843 perustettu Lindeman's, joka on maailmankuulu Shiraz-viineistään. Shiraz ja Cabernet Sauvignon -viinien lisäksi Hunter Valley on tullut tunnetuksi Etelä-Afrikasta Australiaan rantautuneesta Sémillon-rypäleestä, josta valmistetaan alueen tunnetuimmat valkoviinit.  

Hunter Valleyn yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien valmistukseen: Sémillon, Chardonnay, Verdelho

  • Punaiset lajikkeet, joita käytetään punaviinien valmistukseen: Shiraz, Cabernet Sauvignon

Hunter Valley sijaitsee parin tunnin ajomatkan päästä Sydneysta, joka sykähdyttää upeilla surffirannoillaan ja pilvenpiirtäjillään. Lyhyen välimatkan vuoksi kaupunkiloma yhdistyy kätevästi viininmaisteluun. Sydneyssa kannattaa nauttia viinin ohella Australian erikoisuuksia – grillattua kengurua tai emua. Jälkiruoista tunnetuimpia ovat kookoksella ja suklaalla kuorrutetut Lamingtonit ja Anzac-kaurakeksit. Anzacit ovat täynnä historiaa, sillä sotilaiden vaimot lähettivät näitä hyvin säilyviä keksejä ensimmäisen maailmansodan urheille taistelijoille.

Barossa

Barossa on Hunter Valleyn rinnalla Australian vanhimpia viinialueita. Etelä-Australian osavaltiossa sijaitsevan Barossan viinintuotanto alkoi 1800-luvun loppupuolella, kun Saksasta saapuneet siirtolaiset istuttivat eteläiseen Australiaan viiniköynnöksiä. Barossasta kasvoi reilussa vuosisadassa mantereen merkittävin viinintuotantokeskus.

Tänä päivänä lähes puolet kaikesta Australiassa tuotetusta viinistä tulee Adelaiden kaupungin pohjois- ja koillispuolelle levittyviltä tarhoilta.Barossassa tuotetut shiraz-viinit kuuluvat tänä päivänä maailman tunnetuimpien punaviinien joukkoon. Parhaimmillaan shiraz-viinit ovat väriltään sysimustia ja maultaan täyteläisiä sekä suklaisen mausteisia. Itä-Barossan viileän ilmaston ansiosta alueen viininviljelijät ovat onnistuneet valmistamaan raikkaan hedelmäisiä riesling-viinejä.  

Barossan yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien valmistukseen:

     

    Riesling, Chardonnay, Sémillon

  • Punaiset lajikkeet, joita käytetään punaviinien valmistukseen:

     

    Shiraz, Cabernet Sauvignon, Mourvedre

Barossa sijaitsee noin 70 kilometriä Adelaidesta koilliseen. Kiehtovassa Adelaidessa voi nauttia rantaelämästä ja nähdä koaloja Adelaide-kukkuloiden kumipuissa. Kulinaristeja houkuttelee vilkas Central Market, joka on koko maan paras ruokatori.

Yarra Valley

Melbournen koillispuolella avautuva Yarra Valley on Victorian tunnetumpia ja merkittävimpiä viinintuotantoalueita. Ryrien veljekset istuttivat alueelle viiniä vuonna 1838. Rannikon läheisyyden ansiosta Yarra Valleyn viinitarhat soveltuvat viileässä ilmastossa viihtyvien lajikkeiden viljelyyn, ja tarhoilla kypsyy usein Chardonnay ja Pinot Noir -rypäleitä.

Yarrassa on myös herätty hyvissä ajoin kansainväliseen kuohuviinibuumiin ja monet sanovatkin, että Melbournen läheisyydessä sijaitsevalla viinialueella tuotetaan Australian raikkaimmat ja vivahteikkaimmat kuohuviinit.

Yarra Valleyn yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien ja kuohuviinien valmistukseen: Chardonnay

  • Punaiset lajikkeet, joita käytetään kuohuviinien valmistukseen: Pinot Noir

Yarra Valleyn tunnetuimmat viinitilat sijaitsevat vain kivenheiton päässä Australian värikkäästä kulttuurikaupungista Melbournesta, josta löytyy musiikkia ja taidetta jokaiseen makuun. Melbourne, kuten muukin Australia, viehättää matkailijoita ruokakulttuureja yhdistävällä fuusioruoallaan.

Eden Valley

Barossan itäpuolella avautuvasta Eden Valleysta on tullut Australian tunnetuimpien riesling-viinien tuotantoalue. Ensimmäiset Riesling-pistokkaat istutettiin Eden Valleyn viinitarhoille vasta 1960-luvulla, mutta modernin hedelmäisistä valkoviineistä tuli jo muutamassa vuosikymmenessä Eden Valleyn eniten tuotettu viini.Rieslingin lisäksi viinintuotantoalueen lämpimimmillä kasvupaikoilla on onnistuttu valmistamaan hyvän rakenteen omaavia shiraz-viinejä.

Eden Valleyn yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien valmistukseen: Riesling

  • Punaiset lajikkeet, joita käytetään punaviinien valmistukseen: Shiraz

Coonawarra

Penolan kaupungin pohjoispuolella avautuva Coonawarran viinintuotantoalue tuli 1800-luvun puolivälissä tunnetuksi hedelmätarhoistaan. Viininviljely alkoi alueella vuonna 1890, kun John Riddoch istutti ensimmäiset köynnökset.Punainen savimaa on tämän Etelä-Australian itäisimmän viinintuotantoalueen maaperän tunnusomainen piirre.

Ilmasto on lisäksi Barossaa viileämpi.Vaikka Shirazilla on vahva asema Coonawarrassa, alue tunnetaan tänä päivänä persoonallisista cabernet sauvignon -viineistä. Punaisten lajikkeiden lisäksi Coonawarrassa viljellään myös valkoisia lajikkeita.  

Coonawarran yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien valmistukseen: Chardonnay

  • Punaiset lajikkeet, joita käytetään punaviinien valmistukseen: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot

Tasmania

Vajaan 250 kilometrin päässä Australian etelärannikosta sijaitsevasta Tasmanian saaresta on tullut merkittävä viinintuotantoalue vasta viimeisten vuosikymmenien aikana, vaikka ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin Tasmaniaan samaan aikaan Etelä-Australian viinitarhojen kanssa. Arvostuksen takana on viime vuosina syntynyt kasvava kysyntä raikkaita kuohu- ja valkoviinejä kohtaan.Tasmanian viinintarhat sijaitsevat saaren pohjois- ja itärannikoilla, joilla meren läheisyys viilentää ilmastoa. Viileän ilmaston ansiosta köynnöksissä kypsyvät rypäleet säilyttävät arvokkaan hapokkuutensa ja raikkautensa.

Tasmanian yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valko- ja kuohuviinien valmistukseen: Chardonnay, Riesling

  • Punaiset lajikkeet, joita käytetään kuohuviinien valmistukseen: Pinor Noir

Tasmania on seikkailijan paratiisi, jossa voi nähdä upeaa sademetsää, syviä rotkoja ja eksoottisia eläimiä, kuten uhanalaisen pussieläimen, Tasmanian tuholaisen.  

Margaret River

Margaret River on yksi Australian nuorimmista viinialueista. Viinintuotannon pioneerina pidetään sydänlääkäri Tom Cullitya, joka istutti ensimmäiset viiniköynnökset Länsi-Australian osavaltion rannikolle vuonna 1967. Tänä päivänä Margaret Riverissä on yli 200 viinitilaa.Australian mantereen lounaiskulmassa sijaitseva tuotantoalueen erikoisuutena ovat pienet butiikkiviinitilat, joiden kellareissa syntyy persoonallisia valko- ja punaviinejä. Mereltä puhaltavat tuulet tuovat alueen tarhoille kaivattua viileyttä ja pidentävät rypäleiden kasvukautta. Rannikon läheisyydessä sijaitsevat tarhat ovat vuoden keskilämpötiloissa mitattuna Australian viileimmät.

Margaret Riverin yleisimmät rypälelajikkeet:

  • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien valmistukseen: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillon

  • Punaiset lajikkeet, joita käytetään punaviinien valmistukseen: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot