Ruffino Chianti Suomessa 40 vuotta - johtava Chianti-tuottaja uudistaa legendaarisen viininsä

Italialainen Ruffinon viinitalo on ollut johtava Chiantin valmistaja jo lähes 150 vuotta. Alkoon talon Chianti-viini lanseerattiin marraskuussa 1984 ja se on ollut siitä lähtien kuluttajien suosikkeja. Ikoninen Chianti uudistuu nyt entistä laadukkaammaksi.

Ruffino Chianti Organic

Ruffino Chianti Organic on nyt Ruffino 1877

Ruffino Chianti oli ensimmäinen viini, jonka viinitalon vuonna 1877 perustaneet serkukset Ilario ja Leopoldo Ruffino valmistivat Keski-Italian Toscanassa Chiantin viinialueella. Viini saavutti nopeasti menestystä maailmalla ja oli esimerkiksi Yhdysvaltain kieltolain aikaan 1920-luvulla ainoa Chianti, jota myytiin apteekeissa sen ’stressiä lieventävien vaikutusten takia’. Ruffino Chianti on edelleen monille viininystäväille "The Chianti" eli tae laadukkaasta ja tasapainoisesta viinistä. Viini on vuodesta 2018 lähtien valmistettu luonnonmukaisesti.

Chiantin DOCG:n yleisiä vaatimuksia on päivitetty ja mm. Sangiovese-rypäleen vähimmäismäärä on laskenut 70 prosentista 60 prosenttiin vuosikerrasta 2023 alkaen. Tavoitteena on luoda Chianti DOCG -viineille helpompi, pehmeämpi ja kansainvälisempi profiili. Myös Ruffino aloitti muutama vuosi sitten Chiantin kehitystyön tavoitteenaan entistä laadukkaampi viini, joka on silti makuprofiililtaan tutun lähestyttävä.

Marraskuussa 2024 Alkon valikoimaan vaihtuvassa Ruffino Chianti -viinissä Sangiovesen määrä on 60 %. Muut rypäleet ovat Merlot ja Petit Verdot sekä pieni määrä vaaleita rypälelajikkeita, jotka tuovat makuprofiiliin raikkautta ja tasapainoa.

Tämä muutos on tarkoittanut koko viininvalmistusprosessin tarkastelua uudesta näkökulmasta ja sisältänyt paitsi rypälesekoitteen työstämistä myös monien viininvalmistuksessa tärkeiden yksityiskohtien hiomista. Esimerkiksi rypäleet jäähdytetään ennen puristamista aromien optimaalisen laadun säilyttämiseksi. Jäähdytyksen jälkeen puristaminen tehdään hyvin lempeästi, jolloin rypäleistä saadaan vain parasta mehua. Myös maserointia on lyhennetty, jotta tanniineista saadaan mahdollisimman pyöreät ja pehmeät - lopputuloksena on täyteläisempi rakenne, pyöreämmät tanniinit, hienostuneemmat ja hedelmäisemmät aromit sekä mineraalisempi loppumaku.