Pasta Arrabiata
Klassinen tomaattikastike ja pasta toimivat parhaiten toscanalaisen Chianti-viinin kanssa, sillä sen hapokkuus toimii hyvin tomaatin hapokkuuden kanssa.
Katso resepti »Pastan ja kastikkeen täydellinen liitto syntyy yhdistämällä oikean mallinen pasta oikeaan kastikkeeseen. Tutustu millainen pastamalli sopii parhaiten millekin kastikkeelle!
Myynnissä on hyllymetreittäin erilaisia pastamalleja. Pastapakettia ei kuitenkaan kannata valita sattumanvaraisesti, sillä malleista moni on suunniteltu juuri tietyntyyppisen kastikkeen – condimentin – pariksi.
Pastan alkuperästä on monenlaisia tarinoita. Jotkut uskovat, että venetsialainen tutkimusmatkailija Marco Polo toi pastan Eurooppaan Kaukoidästä. Toiset taas väittävät, että Rooman keisarit söivät pastaa jo vuosisatoja ennen kuin Marco Polo oli edes syntynyt. Oli tarinoista mikä tahansa tosi, niin olemme yhtä mieltä siitä, että pastan kotimaa on Italia.
Erilaiset pastamallit ovat kehittyneet eri puolilla Italiaa ja niitä on laskettu olevan yli 350. Pastamallit ovat muotoutuneet alueiden tyypillisiä raaka-aineita ja keittotyylejä mukaillen. Esimerkiksi ohut, litteä nauhapasta linguine tulee Liguriasta, mikä on myös yksi Italian suurimmista basilikan tuottajista. Linguine onkin täydellinen pari pestokastikkeelle.
Pastamallit voidaan jaotella karkeasti kolmeen luokkaan: nauhapastoihin, putkilopastoihin ja kuviopastoihin. Opettele yhdistämisen perussäännöt ja sukella italialaisen keittiön makumaailmaan!
Perinteistä jauhelihakastiketta muistuttava spagetti bolognese lienee jokaiselle kotikokille tuttu ruokalaji. Aidossa italialaisessa ravintolassa sinulle ei kuitenkaan koskaan tarjoiltaisi paksua lihakastiketta, ragú, ohuen nauhapastan kera.
Attenzione! Valuta putkilopasta hyvin ennen kuin yhdistät sen kastikkeeseen. Pastan sisään jää helposti paljon keitinvettä, joka laimentaa kastikkeen vetiseksi.
Ohuet nauhapastat, kuten spagetti sekä hiuksenhieno capellini tulisi sen sijaan yhdistää ohuisiin kastikkeisiin, kuten pekonista ja kananmunasta sekoitettavan carbonaraan, tai tarjoilla kokonaan ilman kastiketta. Kokeile vaikka spagetti aglio e olio, johon tarvitset vain lorauksen laadukasta oliiviöljyä sekä hieman raastettua, tuoretta valkosipulia. Öljy maustaa spagetin kauttaaltaan, mutta ei hukuta sitä.
Klassinen spagetti cacio e pepe taas syntyy kirjaimellisesti, kun ripautat spagetin joukkoon hieman pippuria ja reilusti maukasta parmesan-juustoa.
Tuhdeille lihakastikkeille parempia vaihtoehtoja ovat litteät ja leveät tagliatelle, pappardelle ja fettuccine. Nämä tanakat nauhapastat pärjäävät paksuillekin kastikkeille ja ovat erityisen hyviä tuorepastoina.
Putkilon malliset pastat, kuten penne, rigatoni ja tortiglioni sekä kotoisa makaroni ovat suunniteltu keräämään kastike sisäänsä. Näin jokainen suupala tarjoaa maukkaan yhdistelmän sekä pastaa että kastiketta.
Perussääntö on, että mitä suurempia lihan tai vihannesten palasia kastike sisältää, sitä suuremman pastamallin se vaatii ja päin vastoin. Suuri tortiglioni on esimerkiksi liian iso pelkälle tomaattikastikkeelle, koska kastike valuu ulos ja putki jää tyhjäksi.
Valmista sen sijaan tulinen tomaattikastike, arrabiatta, sulkakynää muistuttavan ja siitä nimensä saavan penne rigaten seuralaiseksi. Tomaattikastikkeiden kaverina toimii sopivan hapokas ja keskitäyteläinen Chianti Italian Toscanasta.
Mielikuvituksellisiakin muotoja saavat kuviopastat ovat kuin tarjottimia erilaisille kastikkeille. Ruuvia muistuttavan kierrepasta fusilli kerää ohuemmat tomaatti-, öljy- ja kermapohjaiset kastikkeet kurveihinsa. Simpukkapasta conchiglie'n kuoren sisään taas mahtuu isommatkin vihannespalaset.
Perhospasta farfalle sopii kauniin ja kätevän muotoilunsa ansiosta myös kylmänä esimerkiksi erilaisiin ruokaisiin salaatteihin.
Oli pasta minkä muotoinen hyvänsä, yksi ohje pätee kaikkiin: muista sekoittaa pasta kastikkeen kanssa heti keittämisen jälkeen, kun pasta on vielä al dente, koska pasta jatkaa kypsymistä vielä lämpimän kastikkeen seassa. Pasta on al dente eli ”hampaille sopiva”, kun se tuntuu kypsältä, mutta napsahtaa vielä hieman hampaissa.
Höyryävän herkullinen pasta-annos kannattaa tarjoilla välittömästi, pronto. Buon appetito!
Klassinen tomaattikastike ja pasta toimivat parhaiten toscanalaisen Chianti-viinin kanssa, sillä sen hapokkuus toimii hyvin tomaatin hapokkuuden kanssa.
Katso resepti »Italian Toscanasta tulevat Chianti-punaviinit ovat erinomaisia ruoan kumppaneita erityisesti tomaattipohjaisille ruoille. Lue miksi ja tutustu vinkkeihin.
Lue lisää »Toscana on monen suomalaisen viininystävän suosikkikohde. Maakunnan tunnetuimman viinialueen Chiantin läpi kiermurtelee tutustumisen arvoinen viinitie Strada del Vino.
Lue lisää »