Grilliviini x 3 – millaista viiniä eri grilliruoille?

Grillaaminen on kesäkauden ehdoton ykkösharrastus. Lue millaisia viinejä kannattaa valita grilliruoille ja miksi!

Monipuolisen grillaajan luottoviinit

Grilliruokien kirjo on todella monipuolinen, mikä tulisi näkyä myös juomatarjoilussa. Punaviiniä lihalle ja valkoviiniä kalalle on hyvä, joskin hieman pölyttynyt nyrkkisääntö.

Ennen viinin valintaa on hyvä hahmotella mielessä meneekö ritilälle t-luupihvi, tuoremakkaraa tai vaikkapa kokonainen ananas. Etukäteen mietitty kokonaisuus auttaa välttämään suurimmat kuopat ja takaamaan onnistuneen herkutteluhetken.

Grillaaminen on monipuolista ruoanlaittoa, joka tulisi näkyä myös juomavalinnoissa.

Grillikuvun alta paljastuu usein sekalainen lajitelma erilaisia herkkuja, joten monipuolisuus viinissä on tervetullut ominaisuus. Esimerkiksi raikkaan hedelmäiset roseeviinit yllättävät monipuolisuudellaan, sillä hento makeus viinissä auttaa sitä taipumaan erilaisten ruokien kaveriksi.

Grilliviini? Yhdistä viini ruokaan, älä kodinkoneeseen

Suurin kompastuskivi grillaukseen soveltuvan viinin valinnassa on itseasiassa sana “grilli”. Grilli on vain väline ruoan valmistusta varten kuten uuni tai liesi.

Sen sijaan kannattaa miettiä ruokalajin päätähteä, oli se sitten nautaa tai kanaa, unohtamatta kuitenkaan lisukkeita, marinadia ja kastikkeita. Jos grillaat kasviksia tai halloumi-juustoa, suuntaa raikkaisiin rypälelajikkeisiin kuten sauvignon blanc, chenin blanc, riesling tai kokeile pirskahtelevaa prosecco-kuohuviiniä.

Grillattu halloumi-juusto
Valkoviineistä esimerkiksi sauvignon blanc tai riesling-rypäleistä valmistetut viinit tai pirskahteleva prosecco-kuohuviini toimivat grillatun halloumi-juuston kanssa.

Kalaa grillatessa kokeile esimerkiksi roseekuohuviiniä tai yllätä vieraat lasillisella punaista pinot noiria. Makkaroiden kanssa toimii niin puolikuiva riesling kuin mehevä malbec, riippuen hieman minkälainen makkara on kyseessä.

Possun kanssa valmistustapa on kaiken a ja o. Jos marinadissa on makeutta tai tulisuutta, aavistuksen makeat valko- ja roseeviinit toimivat hyvin. Savuisten grilliribsien kanssa toimii täyteläinen mutta ei liian tanniininen punaviini kuten zinfandel.

Punaviini toimii grilliruoan kanssa ja syystäkin

Grillattu liha kuuluu kesään kuin nenä päähän. Kun grillissä tirisee perinteinen entrecôte tai flank steak on turha kikkailu usein turhaa. Possun, kalan, kanan sekä kasvisten kanssa on luontevampaa kokeilla erilaisia rohkeita yhdistelmiä, mutta naudanliha ja punaviini ovat kuin luotuja toisilleen.

Pihviä grillatessa lasiin lorahtaa espanjalainen tempranillo, australialainen shiraz tai klassinen chianti Toscanasta. Punaviinissä tulisi olla hyvä tanniinirakenne sekä runsaasti mehevää hedelmäisyyttä, jotta lopputulos ei olisi kömpelö.

Pihviä grillatessa lasiin lorahtaa espanjalainen tempranillo, australialainen shiraz tai klassinen chianti Toscanasta

Grillaus on rentoa puuhaa, joten viineistäkään ei kannata ottaa turhaa stressiä.

Poimi viinivinkit kesän grillijuhliin

KANA- JA KASVISVARTAAT 

Beringer Zinfandel Rosé

Pirteän mansikkainen ja hennon makea kalifornialainen rosee on mainio valinta mausteisten ruokien seuraan. Puolimakea roseeviini ei säikähdä tulisiakaan ruokia ja viinin hapokkuus jättää suuhun raikkaan jälkimaun. Kokeile rohkeasti marinoitujen grillivartaiden kanssa tai ihan sellaisenaan laiturin nokassa nautittuna.

TUOREMAKKARAT JA BURGERIT 

Trapiche Pure Black Malbec

Kypsän marjaisa, aavistuksen mausteinen ja pehmeä malbec kuuluu grillimestarin vakiovarusteisiin. Puhdaspiirteinen ilman tammea kypsytetty argentiinalaisviini on nappivalinta herkullisen makkaralajitelman kylkeen.

Viinin mausteisuus saa sähäkkää vastakaikua vahvasta chorizo-makkarasta, mutta sopii mainiosti myös yrttisen salsiccia-tuoremakkaran kyytipojaksi. Kokeile myös cheddarilla kyllästetyn juustohampurilaisen kanssa.

ENTRECÔTE

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet

Ronskin täyteläinen ja tanniininen australialainen punaviini on täsmäosuma mehevälle grillipihville. Viinin mausteinen ja intensiivinen makumaailma pelaa loistavasti yhteen naudanlihan makujen kanssa. Harteikas tanniinirakenne antaa luontevan vastaparin rasvaiselle naudanlihalle. Laadukas entrecôte tai t-luupihvi chimichurri-kastikkeella on täydellinen yhdistelmä viettelevälle punaviinille.

HUOM! Aurinkoisena kesäpäivänä grillatessa liian lämpimänä tarjoiltu viini on yhtä tervetullut kuin tyhjä kaasupullo. Aurinko lämmittää viinilasin yllättävän nopeasti, joten tarjoile viini mieluummin suoraan jääkaapista.

ilkka-siren

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Porvoolainen viiniasiantuntija kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Kansainvälisesti hän on julkaissut artikkeleita mm. Wine Enthusiast, BBC ja Fine Dining Lovers -julkaisuissa. Sirén toimii myös tuomarina Concours Mondial de Bruxelles -viinikilpailussa ja on Confraria do Vinho do Porto -portviinijärjestön ritaroima jäsen sekä Consejo Regulador de la D.O. ‘Jerez-Xérès-Sherry' -järjestön sertifioima sherry-kouluttaja. Sirén oli ehdolla arvostetun IWSC Wine Communicator of the Year 2018 -palkinnon saajaksi.