Peuranpaisti punaviinikastikkeella
Voimakas peuranliha vaatii rinnalleen tanniinisen täyteläisen punaviinin. Katso myös maukas karpalo-punaviinikastikkeen ohje ja viinisuositus.
Katso resepti »Monien klassikkopataruokien tärkeä ainesosa on punaviini. Mutta millaista punaviiniä pataan ja mihin kaikkeen muuhun ruoanlaittoon punaviiniä voi käyttää? Tutustu myös kolmeen reseptiin, joiden valmistuksessa käytetään viiniä.
Hyvä keittiöpunaviini on hedelmäinen, ei kovin tanniininen ja melko neutraali perusviini, josta kuitenkin löytyy hedelmäisyyttä.
Jos käytät punaviiniä paljon ruoanvalmistuksessa, hanki kaappiin laatikkoviini.
Jos taas lorautat pataan tilkan silloin tällöin, pidä kierrekorkillinen pikkupullo käsivarastossa. Punaviini jonka olet hankkinut ruoan kanssa nautittavaksi sopii usein myös ruoanvalmistukseen.
Monet paistit, pataruoat ja muhennokset hautuvat meheviksi liemessä, jossa osa on punaviiniä. Käytä nesteenä 50/50-suhteessa punaviiniä ja lihalientä.
Kypsennyksen jälkeen liemi kannattaa vielä tiivistää keittämällä sitä kokoon, jotta viinin herkulliset aromit saadaan maksimoitua. Burgundinpata lienee yksi koko maailman tuntemista liharuoista, jossa punaviini on ruoan tärkein mauste.
Viinin sisältämä happo saa aikaan lihan valkuaisaineissa kemiallisen muutoksen, jolloin lihan sidekudos paisuu ja mureutuu.
Marinadissa käytettävä öljy tekee lihan pinnan rasvaiseksi ja mehevöittää näin osaltaan laihaa lihaa. Rasvaisen lihan marinadiin ei öljyä tarvitse lisätä. Peitä raaka liha viinin, öljyn ja mausteiden seoksella. Anna maustua mielellään seuraavaan päivään. Voit kypsentää lihan marinadissaan. Lopputulos on maukas ja murea.
Klassinen punaviinikastike tekee pihveistä ja paisteista gourmet-ruokaa. Punaviinikastike sopii, yllättävää kyllä, myös rasvaisen kalan, kuten lohen kumppaniksi.
Lisää viini kastikkeeseen mahdollisimman varhain, jotta sen hyvät maut kiehuvat esille.
Nyrkkisäännön mukaan viinin on oltava ensimmäinen kattilaan lisättävä neste, ennen mahdollista lientä tai kermaa.
Käytä viiniä keittonesteenä joko veteen tai liemeen sekoitettuna. Lihakeitto saa aivan uudenlaisen makuvivahteen. Myös yrtit sopivat mainosti näihin soppiin.
Kun sekoitat punaviiniä, silputtua sipulia, murskattua valkosipulia sekä suolaa ja pippuria voin joukkoon, saat helpon maustevoin pihvisi päälle. Säilytä maustevoitanko pakastimessa, niin se on aina valmiina viimeistelemään nautintosi, iskeepä lihanhimo sitten milloin tahansa.
Voimakas peuranliha vaatii rinnalleen tanniinisen täyteläisen punaviinin. Katso myös maukas karpalo-punaviinikastikkeen ohje ja viinisuositus.
Katso resepti »Viinirypäleet tuovat mehevyyttä pastakastikkeeseen. Kokeile myös tehdä itse punaviini-tagliatellea!
Katso resepti »Sinihomejuusto tuo sopivasti suolaisuutta runsaan riistan makuun. Anna höyryävän pataruoan ja täyteläisen Nederburg-punaviinin hemmotella!
Katso resepti »