Ripasso-punaviini - millaisesta viinistä on kyse?

Italialaista Ripasso-punaviinia voidaan kutsua kuuluisan Amarone-viinin pikkuveljeksi. Tutustu tarkemmin, mitä Ripasso-viinit oikein ovat ja miten ne liittyvät Amaroneen.

Ripasso viinipulloja

Kuivatuista viinirypäleistä valmistetut viinit kasvattavat suosiotaan. Ehkä tunnetuin tällainen viini on Pohjois-Italian Valpolicellan viinialueelta tuleva runsaan täyteläinen Amarone-punaviini. Rypäleiden kuivaaminen ennen viininvalmistusta on oiva tapa saada viiniin lisää makua ja aromeja.

Ripasso on italiaa ja tarkoittaa uudelleen käytettyä.

Kuivaamisen aikana rypäleestä haihtuu nestettä, jolloin aromit tiivistyvät ja rypäleen sokeripitoisuus kasvaa, ja siten myös alkoholipitoisuus nousee hieman viininvalmistusprosessin aikana.

Näin tehdään ripasso-viini

Ripasso-menetelmällä viini valmistetaan ensin normaalisti kuten punaviini yleensäkin ja sen jälkeen se käytetään uudelleen amarone-viinin valmistuksesta jääneen kuorimassan kanssa. Rypäleet ovat tyypillisiä italialaisia kuten Corvina, Rondinella tai Negrara.

Ripassoa voisi luonnehtia punaviiniksi extra-aromeilla. Se on selkeästi edullisempi vaihtoehto, kuin kallis keskimäärin yli 30 euron hintainen Amarone-viini, nauttia samantyylisistä kuivattujen hedelmien ja marjojen sekä hienoisen jäännössokerin makumaailmasta. Ripasso-viinit maksavat Alkossa keskimäärin 15 eurosta ylöspäin. Lue tarkemmin, miten Ripasso ja Amarone-viinit eroavat toisistaan.

ripasso_ja_juustot

Antiche Terren luomu-ripasso sopii erittäin hyvin juustoviiniksi. Kuvassa makupareina Valio Aura Gold -juustoa, Valio Keisarinna kristallinen gouda -juustoa sekä Parmesaania.

Ripasso-menetelmällä viiniin kehittyy enemmän makua ja pehmeyttä. Ripassot ovat monikäyttöisiä viinejä, koska ne ovat tuhteja ja hapokkaita ja sopivat siksi esimerkiksi riistan, juustojen ja pataruokien kanssa.