Italialaista Ripasso-punaviiniä voidaan kutsua kuuluisan Amarone-viinin pikkuveljeksi. Tutustu tarkemmin, mitä Ripasso-viini oikein on ja miten se liittyy Amaroneen.
Kuivatuista viinirypäleistä valmistetut viinit ovat monien kuluttajien suosiossa. Ehkä tunnetuin tällainen viini on Pohjois-Italian Valpolicellan viinialueelta tuleva runsaan täyteläinen Amarone-punaviini. Rypäleiden kuivaaminen ennen viininvalmistusta on oiva tapa saada viiniin lisää makua ja aromeja.
Ripasso on italiaa ja tarkoittaa uudelleen käytettyä.
Antiche Terre -viinitalon elegantti luomuripasso voitti Viinilehden Vuoden 2024 punaviini -palkinnon. Se palkittiin myös vuoden 2024 parhaimpana luomupunaviininä.
Kuivaamisen aikana rypäleestä haihtuu nestettä, jolloin aromit tiivistyvät ja rypäleen sokeripitoisuus kasvaa, ja siten myös alkoholipitoisuus nousee hieman normaalia enemmän viininvalmistusprosessin aikana.
Ripasso-menetelmällä viini valmistetaan ensin normaalisti kuten punaviini yleensäkin ja sen jälkeen se käytetään uudelleen Amarone-viinin valmistuksesta jääneen kuorimassan kanssa. Rypäleet ovat tyypillisiä italialaisia kuten Corvina, Rondinella tai Negrara.
Antiche Terre -viinitalon luomu-Ripasson rypäleet korjataan perheen omalta Mezzo Monte -nimiseltä luomutarhalta Valpantenan laaksosta Valpolicellan viinialueella.
Ripassoa voisi luonnehtia punaviiniksi extra-aromeilla. Se on selkeästi edullisempi vaihtoehto, kuin kallis keskimäärin yli 30 euron hintainen Amarone-viini, nauttia samantyylisistä kuivattujen hedelmien ja marjojen makumaailmasta. Ripasso-viinit maksavat Alkossa keskimäärin 16 eurosta ylöspäin. Lue tarkemmin, miten Ripasso ja Amarone-viinit eroavat toisistaan.
Antiche Terren luomu-ripasso sopii erittäin hyvin juustoviiniksi. Kuvassa makupareina Valio Aura Gold -juustoa, Valio Keisarinna kristallinen gouda -juustoa sekä Parmesaania.
Ripasso-menetelmällä viiniin kehittyy enemmän makua ja pehmeyttä. Ripassot ovat monikäyttöisiä viinejä, koska ne ovat tuhteja ja hapokkaita ja sopivat siksi esimerkiksi riistan, juustojen ja pataruokien kanssa.
Viinilehden Vuoden 2024 punaviini tulee Pohjois-Italiasta. Vivahteikkaan monipuolinen Ripasso hurmasi Viinilehden tuomariston myös Vuoden 2024 luomupunaviinikisassa. Tutustu kaksinkertaiseen voittajaviiniin!
Lue lisääKuivatuista rypäleistä valmistetuista punaviineistä tunnetuimpia ovat Pohjois-Italian Veneton viinialueen täyteläiset amaronet sekä ripassot. Lue miten amarone viini tehdään ja miten ripasso eroaa amaronesta. Katso myös viinivinkit!
Lue lisääParas punaviini onnistuu puhuttelemaan tunnetasolla ja jättää jälkeensä herkullisen viipyilevän maun lisäksi vahvan muistijäljen. Tutustu viinikirjoittaja Ilkka Sirénin suosituksiin eri hintaluokissa.
Lue lisääViinilehden Vuoden punaviini 2021 tulee Pohjois-Italiasta. Harmoninen, luonteikas ja suunmyötäisen mehukas Amarone hurmasi Viinilehden tuomariston kertaheitolla. Tutustu voittajaviiniin!
Lue lisää