Mitä ominaisuuksia pitää parhaassa punaviinissä löytyä? Lue viinikirjoittaja Ilkka Sirénin perustelut ja kurkkaa jutun lopusta hänen punaviinivinkkiään.
Milloin punaviini maistuu hyvältä?
Punaviinien kyky sykähdyttää ja hurmata ei ole täysin selitettävissä pelkästään tanniinien määrällä tai tynnyrikypsytysmenetelmillä. Mielestäni hyvä punaviini voi olla myös viini, joka ei välttämättä ole suosikkisi, mutta syystä tai toisesta se on jäänyt mieleesi hyvänä viininä. Kuka meistä ei olisi maistanut lomamatkalla viiniä ja todennut sen hyväksi, mutta kotona sama viini ei maistu ollenkaan niin hyvältä.
Ehkä et pidä portviineistä, mutta kun maistoit oman syntymävuotesi colheita-vuosikertaportviiniä se vei kielen mennessään. Et välttämättä ostaisi roseeviiniä, mutta kun kaveri tarjoaa lasillisen kuumana kesäpäivänä se onkin parasta ikinä.
Viini on hyvää kun me miellämme sen hyväksi. Toki, suurin osa siitä on puhtaasti kiinni viinin makumaailmasta, mutta se miten, milloin, missä ja kenen kanssa me sitä nautimme painaa yllättävän paljon makuelämyksien puntarissa kun mietimme onko viini hyvää vai ei.
Ruokajuoman imagostaan huolimatta punaviini on myös nautiskelujuoma, jota pystyy nauttimaan hyvin mielin ilman ruokaakin.
Viini on eurooppalaisittain perinteisesti ruokajuoma ja syystäkin. Ruoan ja viinin yhdistäminen on parhaimmillaan unohtumaton kokemus. Viiniä toki voi ja kannattaakin maistella välillä ilman ruokaa. Ilman ulkoisia muuttuvia tekijöitä viinin arvioiminen on lähtökohtaisesti tasalaatuisempaa ja siten monesti myös hyvin opettavaista. Ruokajuoman imagostaan huolimatta punaviini on pesun kestävä nautiskelujuoma, jota pystyy nauttimaan hyvin mielin ilman ruokaakin.
Mikä tekee punaviinistä hyvän nautiskeluviinin?
Tämä on se tuhannen taalan kysymys, johon ei ole yhtä oikeaa vastausta johtuen ihmisten hyvinkin erilaisista makumieltymyksistä. Tästä huolimatta on olemassa tiettyjä asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota nautiskeluviiniä metsästäessä.
Luontaisesti mehevät rypälelajikkeet kannattaa laittaa muistiin. Osa rypälelajikkeista tunnetaan mehevän hedelmäisestä ja helposti lähestyttävästä makuprofiilista.
Rypäleet kuten Merlot, Grenache, Malbec ja Zinfandel ovat tuttua kauraa herkuttelijoiden ostoslistalla. Myös tyyliltään kevyet ja vähemmän tanniiniset rypälelajikkeet kuten Pinot Noir ja Gamay ovat herkullisia nautiskeluviinejä riippuen oletko täyteläisen vai kevyen punaviinin perään (Pro tip: molempi parempi).
Liika on liikaa varsinkin kun viinin vieressä ei ole ruoka-annosta tasapainottamassa kokonaisuutta. Kannattaakin vältellä yliampuvan hapokkaita tai erittäin tanniinisia punaviinejä. Nämä ominaisuudet loistavat ruokapöydässä, mutta sellaisenaan nautittaessa lopputulos saattaa olla diplomaattinen irvistys.
Pidä mielessä myös nautiskeluhetki. Kesä, simmarit ja raikkaan hapokas punaviini on voitokas yhdistelmä. Talvi, villasukat ja raikkaan hapokas punaviini saattaa olla karvas pettymys. Paitsi jos tykkäät hapokkaista punaviineistä, kuten minä.
Makeus punaviinissä on lähtökohtaisesti enemmän poikkeus kuin sääntö, mutta pieni määrä jäännössokeria punaviinissä alleviivaa runsautta ja täyteläisyyden tunnetta. Yhdessä alkoholin kanssa sen rooli viinin rakenteessa ja suutuntumassa on merkittävä. Jos pehmeän täyteläiset punaviinit kiinnostavat, kannattaa kurkkia viinin tuotelappua tarkemmin.
Muutama gramma sokeria per litra ja aavistuksen korkeampi alkoholi (14-15%) on lähes takuuvarma merkki mehevän täyteläisestä punaviinistä.
Tasapaino on kaiken a ja o. Viini voi olla makumaailmaltaan täysi kymppi, mutta rakenteeltaan todella kömpelö, eikä uutta lasillista tee enää mieli. Hapokkuus, tanniinit, alkoholi ja makeus ovat liikkuvia osia, jotka tulee olla tasapainossa, jotta lopputulos on juotavissa hymyssä suin.
Tärkeintä on toki tietää mistä itse pitää. Jos rakastat raastavan tanniinisia punaviinejä, italialainen Nebbiolo on takuulla mieleesi. Kaikkien makumieltymyksiä, jopa omiakin, on vaikeaa ja joskus lähes mahdotonta tietää etukäteen. Nautiskelu ei ole tarkkaa tiedettä. Viininmaistelu saa olla hauskaa. Kokeile rohkeasti uusia makuja ja saatat hyvinkin löytää joukon uusia suosikkiviinejä.
Nappaa punaviinivinkit nautiskeluun
Argentiinalainen Malbec-punaviini on täyteläisten viinien ystävien mieleen. Tässä intensiivisen marjaisassa ja viehättävän mehevässä punaviinissä on kaikkea paljon, mutta ei mitään liikaa.
Malbecin luontaista mehevän hedelmäistä makumaailmaa reunustaa rouhea tanniinirakenne, joka ei kuitenkaan ole liian voimakas tai epämiellyttävä. Myös 12 kuukauden kypsytys bourbon-tynnyreissä antaa punaviinille tujauksen lisää mausteisuutta. Lopputulos on runsasrakenteinen ja charmikas punaviini, joka sopii tunnelmanluojaksi niin illanistujaisiin kuin rennon kokkailun oheen.
Uusvanha helsinkiläinen viinisanonta “kaikki punaviini ei ole täyteläistä, eikä kaikki täyteläinen ole punaviiniä” pitää paikkansa tämänkin viinin kohdalla.
Keskitäyteläinen, hennon hapan ja ennen kaikkea tasapainoinen Chianti-punaviini kutsuu nauttimaan viinilasin jos toisenkin. Eloisan herukkainen makuprofiili ja Sangiovese-rypäleen hapokkuus saa veden herahtamaan kielelle.
Chianti on klassinen ruokaviini, joten nälän yllättäessä turvaudu helppoon ja hyvään kuten valkosipulisella tomaattikastikkeella kyllästettyyn pastaan. Chianti tunnetaan myös ikonisena pizzaviininä. Pizzan täytteinen leffailta onkin omiaan veikeälle italo-punkulle, joten ei muuta kun pizza uuniin ja ‘Netflix and Chianti!’
Tyylipuhdas italialainen Amarone-punaviini on nautiskeluviinien kärkikastia. Osittain rusinoituneista rypäleistä valmistettu Amarone on kypsän marjaisa hedelmäpommi, joka räjähtää makunystyröiden päälle kuin viinillinen papattimatto.
Viininvalmistusmenetelmästä johtuen runsasrakenteinen Amarone tarjoaa usein enemmän makua per siemaus kuin mikään muu punaviini ja huippuviiniksi vieläpä suhteellisen maltillisella hintalapulla. Vivahteikas ja tasapainoinen venetolainen punaviini ei pane kampoihin ruokapöydässä tai sen ulkopuolella. Jos viinilasin viereen hiipii nokare kypsää pecorino vecchio tai gouda-juustoa, huuda “BINGO”
Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén
Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.