Mikä tekee punaisesta Pinot Noirista suositun viinin vuosi toisensa jälkeen?
Elegantin Pinot Noir -rypäleen vahvuus on monipuolisuus, sillä se tulee niin hyvin toimeen erilaisten ruokalajien kanssa aina kepeämmistä lohiruoista riistalintuihin ja meheviin lihapatoihin. Pinot Noir -viinit ovat tyyliltään ja rakenteeltaan usein keskitäyteläisiä eli kepeämpiä kun esimerkiksi tuhdit ja tanniiniset Cabernet Sauvignon -rypäleestä tehdyt punaviinit.
Pinot Noir -rypälelajike on kotoisin Ranskan Burgundista, mutta myös uudesta maailmasta eli Euroopan ulkopuolelta tulee erinomaisesti ruoan kanssa sopivia Pinot Noir -viinejä.
Uuden maailman Pinot Noirit ovat usein Burgundin viinejä hedelmäisempiä. Yhdysvalloissa, Chilessä tai Uudessa-Seelannissa valmistetut viinit tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia tutustua viinin aromeihin ja ne ovat myös hinnaltaan huomattavasti edullisempia kuin huippuarvostetut ranskalaiset viinit.
Kevyemmät Pinot Noirit ovat erinomaisia kumppaneita paistetulle tai grillatulle rasvaiselle kalalle. Esimerkiksi klassiset lohimedaljongit tai halstrattu taimen saavat Pinot Noirista erinomaisen juomakumppanin.
Kokeile: Matua Marlborough Pinot Noir, Uusi-Seelanti
Jos Pinot Noiriin haluaa tutustua juustojen seurassa, kannattaa lautaselle leikata keveitä juustoja. Esimerkiksi klassinen brie, normandilainen camembert tai kotimaisten pienjuustoloiden juustot sopivat sen kumppaniksi.
Kokeile: Leyda Single Vineyard Las Brisas Pinot Noir, Chile
Monet riistan ystävät ylistävät keveitä punaviinejä, jotka eivät peitä riistaruokien omaa villin luonnollista makua. Pinot Noir sopii esimerkiksi sorsan, peltopyyn tai fasaanin seuraan. Paahdettu ja rapeapintainen ankanrinta ja kevyesti tammitettu Pinot Noir on yhdistelmä, josta illallisvieraat varmasti ilahtuvat.
Kokeile: Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir, Yhdysvallat
Ranskan Burgundista kotoisin olevasta Pinot Noir -rypäleestä voi valmistaa upeita punaviinejä. Eloisiin pinot noireihin voi tutustua vaikkapa riistakauden aikaan tai kevyiden juustojen seurassa. Opi lisää rypäleestä sommelier Antti Uusitalon johdolla.
Lue lisääMaaperä, ilmasto sekä valmistustapa vaikuttavat viinin luonteeseen huomattavasti, mutta erityisesti valmistuksessa käytetty rypälelajike. Tutustu yleisimpiin valkoisiin ja punaisiin rypälelajikkeisiin A:sta Z:aan.
Lue lisääArvostettu kalifornialainen Pinot Noir nappasi kunniamaininnan Vuoden Viinit -kisassa. Vuoden Viinit ry arvioi ja palkitsee viinejä jo kahdettakymmenettä vuotta.
Lue lisää