Ruokakaupan viinit - millaisia ovat 8 prosenttiset viinit?
8 prosenttiset viinit eivät synny itsestään, vaan niiden kehittämiseen on laitettava runsaasti työtunteja. Tutustu 8 % viinien valmistukseen ja laatuun!
Lue lisää »Miksi ja milloin kannattaa valita matala-alkoholinen vaihtoehto? Ja mitä matala-alkoholinen viini oikein tarkoittaa? Tutustu vinkkeihin.
Matala-alkoholisissa viineissä alkoholia on 0,6–9,9 prosenttia. Mitä vähemmän juomassa on alkoholia sitä vähemmän siinä on myös kaloreita. Juomasta saatavat kalorit eivät siis riipu niinkään siinä olevan sokerin määrästä, vaan suurin osa tulee alkoholista.
Alkoholissa on enemmän kaloreita kuin sokerissa.
Tavallinen kuiva tai puolikuiva valkoviini on alkoholipitoisuudeltaan yleensä 12,5-13,5 % ja sisältää noin 70-80 kaloria desilitraa kohden.
Viinin pienempi alkoholimäärä saadaan aikaan joko luonnollisesti tai tekniikan avulla.
Luonnollisesti matalampi alkoholimäärä saadaan korjaamalla rypäleet normaalia aiemmin, jolloin niihin on ehtinyt kehittyä vasta pienempi määrä käymiskelpoista sokeria.
Lisäksi luonnonmukaisesti matala-alkoholisia viinejä saadaan viileillä alueilla kasvaneista rypäleistä, koska viileässä ilmastossa rypäleisiin ei kehity niin paljon alkoholikäymiseen tarvittavaa sokeria.
Hyvä esimerkki tällaisesta viinistä on portugalilainen klassinen vinho verde -valkoviini kuten suosittu Casal Garcia Vinho Verde (9,5 % alkoholia, 60.0 kcal / 1 desi).
Tekniikkaa puolestaan avuksi käyttämällä (esim. käänteisosmoosilla) alkoholia saadaan poistettua valmiista viinistä.
Viinin maku kevenee kun siinä on vähemmän alkoholia. Tämän takia matala-alkoholiset viinit sopivat nautittavaksi keveiden ruokien kuten esimerkiksi salaattien, kasvisruokien tai vähärasvaisen kalan kanssa.
Jos viini on makeudeltaan puolimakea tai makea, sitä kannattaa kokeilla mausteisten aasialaisruokien kumppanina.
Matala-alkoholiset viinit sopivat mm. salaattien kanssa nautittavaksi, koska viinin maku kevenee kun siinä on vähemmän alkoholia.
Vähän alkoholia sisältävät punaviinit toimivat vaaleiden liharuokien ja vaikkapa pizzan kanssa, mutta myös mausteisempien liharuokien kanssa.
Punaviini kannattaa nauttia hieman viilennettynä, jolloin sen raikkaus, keveys ja hienoinen makeus tulevat parhaiten esiin.
Pienempiä kalori- ja alkoholimääriä kaipaavan kannattaa tutustua myös rosee- ja kuohuviineihin, jotka toimivat hyvin esimerkiksi jälkiruokien kanssa tai sellaisenaan seurusteluun tai juhlajuomina.
8 prosenttiset viinit eivät synny itsestään, vaan niiden kehittämiseen on laitettava runsaasti työtunteja. Tutustu 8 % viinien valmistukseen ja laatuun!
Lue lisää »Kokosimme lehtien ja muiden medioiden arvosteluita ja kommentteja uusista markettiviineistä. Lue mitä niistä puhutaan!
Lue lisää »Ilman sokeria ei olisi viiniä, sillä se muuttuu käymisessä alkoholiksi. Mutta mitä kaikkea muuta sokeri antaa viinille, ja miten viinin makeus itseasiassa määritellään?
Lue lisää »Tutustu mitä kaikkea ruokakauppojen uusi viinivalikoima pitää sisällään. Viiniraati valitsi suosikkinsa – tutustu ja löydä omasi!
Lue lisää »