Tiesitkö tätä? 5 faktaa hanapakkauksista

Kauanko hanaviini säilyy avattuna ja miten se kannattaa säilyttää? Lue viisi faktaa hanaviinien laadusta, ympäristöystävällisyydestä ja säilyvyydestä.
5 myyttiä hanapakkauksista

1. Hana- ja pussiviinit ovat laadukkaita

Hanapakkauksissa on yhtä laadukkaita viinejä kuin pulloissa – ainoa ero on pakkausmuoto. Jos etiketti pullossa ja hanapakkauksessa on sama, myös sisältö on sama.

On tuottajan ammattitaidosta kiinni, miten viini käsitellään ennen kuin se pakataan lasipulloon, PET-muovipulloon, hanapakkaukseen, viinipussiin tai tetraan.

Esimerkiksi luonnonkorkki päästää viiniin läpi aina vähän happea, joten ilmatiiviissä kierrekorkkipullossa viiniin voidaan lisätä happea. Hanapakkausten tuotannon aikana taas pyritään välttämään hapen ja viinin kontaktia. Viinin erilainen käsittelytapa ei kuitenkaan vaikuta viinin laatuun vaan esimerkiksi sen säilyvyyteen.

Suhteessa viini on edullisempaa hanapakkauksessa kuin pullossa. Kolmen litran hanapakkaus on edullisempi kuin neljä 0,75 litran pulloa samaa viiniä. Hanapakkauksista löytyy hyvin eri hintaisia viinejä.

2. Tonkkaviinien valikoima on laaja

Ensimmäiset hanapakkaukset tulivat Suomessa myyntiin jo vuosituhannen vaihteessa. Reilussa 15 vuodessa hanaviinien suosio on kasvanut ja kysynnän lisääntyessä myös viinivalikoima on monipuolistunut. Jokaiselle löytyy siis jotain. Tutustu valikoimaan.

Alkon valikoimassa on yli 250 erilaista hanapakkausta ja niiden osuus kaikista Alkossa myydyistä viineistä on yli 40 prosenttia.

Ruotsissa hanapakkausten osuus on yli 50 prosenttia koko viinimarkkinasta. Hanapakkaukset ovat olleet Ruotsin markkinoilla pidempään kuin Suomessa. Hanaviineistä on vuosien aikana tullut salonkikelpoisia ja sosiaalisesti hyväksyttyjä – on helt okej nostaa tonkkaviini illallispöytään!

3. Tonkassa viini säilyy pitkään avaamisen jälkeen

Kun viinipullon avaa, viini altistuu hapelle, joka ajan kuluessa pilaa viinin.

Hanapakkauksessa pussi ja hana on rakennettu niin, ettei tyhjiöpakattuun pussiin mene lainkaan ilmaa. Kun säilytät avatun hanapakkauksen tai viinipussin (huom, myös punaviinin) jääkaapissa, viini säilyy hyvänä jopa neljä viikkoa, kun taas avattu pullo vain muutaman päivän.

hanapakkauksen säilyvyys

Koska hanapakkaus säilyy pitkään, siitä voi nautiskella lasillisen kerrallaan aterialla tai käyttää ruoanvalmistuksessa.

Avaamattomana hanapakkaukset säilyvät hyvänä noin vuoden pakkauspäivämäärästä. Löydät pakkauspäivän hanapakkauksen pohjasta ja kannesta.

Hanaviini kannattaa nauttia mahdollisimman tuoreena, sillä pakkauksen muovihana sekä folio- tai muovipussi päästävät lävitseen enemmän happea kuin lasipullot.

4. Laatikko- ja pussiviinit ovat ympäristöystävällisiä

Oli viini pullossa tai hanapakkauksessa, siitä syntyy jätettä. Kartonkiset viinilaatikot ja kevyet pussipakkaukset ovat kuitenkin ympäristöystävällinen valinta. Pahvisella hanapakkauksella on pienimmät ilmastovaikutukset suhteessa juomalitraan eli 70 g CO2e/l. Perinteisillä lasipulloilla hiilijalanjälki on peräti 675 g CO2e/l.

Pakkauksen pahviosan voi kierrättää pahvinkeräyspisteessä tai polttaa mökkisaunaa lämmittäessä. Chill Out -viinisarjan hanapakkauksissa on kätevä repäisynauha, jolla kartonkilaatikon saa helposti auki, muovisen viinipussin ulos ja lajittelu on helppoa.

Chill Out -viinit pussitetaan lähituotantona Suomessa Rajamäen tehtaalla, mikä kutistaa viinin hiilijalanjälkeä ja kasvattaa säilyvyyttä. Viini tuodaan Suomeen rahtikontissa 24 000 litran säiliöissä, mistä saadaan 30 000 pullollista viiniä.

Jos viinit kuljetettaisiin Suomeen valmiiksi pullotettuna, yhteen konttiin mahtuisi vain 18 000 pulloa. Kun tuote pakataan Suomessa, on tuotteella enemmän myynti- ja käyttöaikaa kuin jos pakkaukset laivataan kaukomailta. Samalla luodaan lisää työpaikkoja Suomeen.

5. Hanaviini kulkee mukana kätevästi

Laatikkoviinit ja viinipussit ovat suosittuja piknikeillä tai retkillä. Eväitä voi joutua kantamaan pitkään, jolloin viinipakkauksen painolla, koolla ja muodolla on jo merkitystä.

Chill Out -hanapakkauksissa on kätevä repäisynauha, jolla kartonkilaatikon saa helposti auki, muovisen viinipussin ulos ja lajittelu on helppoa.

Yksi hanapakkaus painaa paljon vähemmän kuin neljä lasipulloa. Kevyt ja rikkoutumaton viinipussi kulkee helposti mukana.

Esimerkiksi 1,5 litran viinipussi vastaa kahta viinipulloa, mutta se muovautuu kätevästi esimerkiksi kylmälaukkuun tai jääkaappiin.

Hyvin viilennetty viinipussi viilentää myös ruokia kylmälaukussa. Jos retkipaikka vaihtuu kesken päivän, viinipussi tai hanapakkaus on helppo sulkea ja kuljettaa mukana.

Ison seurueen kesken tyhjäksi juotu hanapakkaus tai viinipussi on helppo laittaa lähimpään roskikseen, kun taas tyhjät pullot vastuullinen kuluttaja tietysti kantaa mukanaan kierrätyspisteeseen.