Laroche - Valkoviinien aatelia

Laatua ja monipuolisuutta

Chablis’n kylä ympäristöineen idyllisessä Keski-Ranskassa on Chardonnay-valkoviinien luvattu maa. Larochen perinteikäs viinitalo on ollut seudun viinintuotannon merkittävimpiä vaikuttajia jo vuodesta 1850 lähtien. Chablis-viinit ovat valkoviinien kärkikastia, koska ne ovat laadukkaita ja monipuolisia ruokaviinejä. Mutta tiesitkö, että Chablis on 100-prosenttinen Chardonnay-viini ja että sen merellisen mineraalinen maku on peruja muinaisesta merenpohjasta?

Chablis on lähellä viinien aatelista samppanjaa

Chablis on maultaan hyvin lähellä samppanjaa, joka myös valmistetaan pääasiassa Chardonnay-rypäleestä. Champagnen alueen maaperä on hyvin samankaltainen kuin Chablissa, sillä Chablis sijaitsee vain reilu 100 kilometriä Champagnesta etelään. Chablis-viinin voidaankin sanoa olevan samppanjaa ilman kuplia!

”The best fruit”

Laroche-viinien kasvoina tunnetuksi tullut Gwenaël Laroche on Chardonnay-ihminen henkeen ja vereen. Hän tiivistää filosofian fraasiin ”The best fruit” – parhaat mahdolliset rypäleet, jotka kasvatetaan tarkassa seurannassa.

Katso mitä sommelier Samuil Angelov kertoo Chablis'ta

Tutustu ravintola Olon ja Emon keittömestari Pekka Terävän resepteihin.

"Raikkaan mineraaliset, ranskalaiset Larochet ovat suosikkiviinejäni kalaruokien kanssa."

Sokerisuolattua lohta

Herkän kaunis annos on yllättävän helppo valmistaa.

Kananpoikaa rapsakan ohran kera

Kotimaisista raaka-aineista ammentava annos ihastuttaa erilaisilla purutuntumilla.

Katso lisää Pekka Terävän suunnittelemia annoksia Laroche-viineille

Omaperäinen Chardonnay-viini

Moni ei tiedä, että Chablis valmistetaan Chardonnay-rypäleestä, joka on ainoa Chablis’n alueella viljelty lajike. Chablis on yksi maailman omaperäisimmistä Chardonnay-viineistä. Ranskan Burgundissa sijaitsevan Chablis’n alueen viileys tuo rypäleestä esiin hapokkuuden ja raikkauden. Tästä syystä Chablis on hyvin erilaista viiniä kuin vaikkapa lämpimillä alueilla Australiassa, Kaliforniassa ja Etelä-Ranskassa tuotetut hedelmäiset chardonnayt. Chablissa ei myöskään ole ylitammitettua eikä ylivahvaa hedelmän makua, vaan se on kaikin puolin tasapainoinen valkoviini.

Chablis kertoo kasvupaikkansa tarinaa

Chablis'n maaperän kerrostumista löytyy edelleen satoja miljoonia vuosia sitten fossiloituneita merieliöitä ja osterinkuoria. Syvälle maaperän uumeniin työntyvät viiniköynnöksen juuret tuovat rypäleihin Chablis-viineille tunnusomaisen merellisen ja mineraalisen suolaisen maun ja tuoksun. Chablis’t ovatkin erinomainen osoitus siitä, miten hyvä viini kertoo kasvupaikkansa tarinaa.

Chablis-viinien alkuperäluokitus

Chablis-viinit jaetaan neljään eri ryhmään alkuperäluokituksensa mukaisesti: Petit Chablis AOP, Chablis AOP, Premier Cru Chablis AOP sekä Crand Crus Chablis AOP. Alkuperäluokitus näkyy viininystävälle yleensä selkeimmin hinnassa ja laadussa: mitä korkeampi luokitus, sitä laadukkaampi ja hintavampi viini.

Pekka Terävän retiisi-vuohenjuustosalaatti

Ihanat, kevään ensimmäiset retiisit ja vuohenjuusto muodostavat mahtavan makuparin.

Paistettu haukifilee Pekka Terävän tapaan

Herkulliset suppilovahverot ja parsa muodostavat mahtavat makuparit hauelle. Nauti Laroche-valkoviinin kanssa.

Sokerisuolattua lohta à la Pekka Terävä

"Raikkaan mineraaliset, ranskalaiset Larochet ovat suosikkiviinejäni kalaruokien kanssa." Tutustu keittömestari Pekka Terävän reseptiin.

Mustajuurta Pekka Terävän tyyliin

Kokeile Olon ja Emon keittiömestari Pekka Terävän tapaa valmistaa muodikasta mustajuurta!

Chablis kruunaa kalaruoat

Lempeähappoinen, kevyesti tammitettu ja suutuntumaltaan täyteläinen Laroche Chablis on klassinen kalaviini kesän erilaisille kalaruoille. Katso kalamestari Juha Lindbergin vinkit grillaamiseen ja savustamiseen sekä Suomen parhaan sommelierin Taneli Lehtosen vinkit viinivalintaan.

Katso vinkit kalan grillaamiseen

Grillissä kypsennetty kala on nopeasti valmistuva, maukas ja terveellinen kesäherkku. Grilli tuo kalaan savuisia hiilloksen makuja ja vaatii myös viiniltä täyteläisyyttä.

Miten kalaa savustetaan, entä mitä viiniä sen kanssa?

Savustuspöntössä kala saa miellyttävän savun maun ja tuoksun sekä kauniit värit. Voimakas savuaromi vaatii myös viiniltä luonnetta.

Kalaruokien parhaat kaverit