Leyda

Vuonna 1997 perustettu Viña Leyda -viinitalo toimii Chilessä Leydan laaksossa. Palkitun viinitalon erityisosaamista ovat tarkasti määriteltyjen palstojen käyttäminen sekä rajattujen viinierien tuottaminen.

Leyda Ley-alue

Laakso on tunnettu siitä, että siellä on maan viininviljelysalueista kaikkein alhaisin maksimilämpötila, ja myös lämpötilojen vaihtelu eri vuodenaikojen välillä on pieni. Alueella sataa vain vähän, ja Humboldtin merivirta puskee viileää ilmaa laaksoon, joka sijaitsee hyvin lähellä Tyynen valtameren rannikkoa. Viña Leyda tunnetaan alueensa edelläkävijänä, ja viinitalo on luonut alueelle oman alkuperänimityksen, D.O. Leyda Valley. Leyda-viinit tunnistaa viinien etiketissä olevasta kauniista vanhasta asemarakennuksesta, joka on viimeinen pysäkki Santiagosta Tyynelle valtamerelle kulkevalla junareitillä. Tosin kyseinen kauniin vaaleansininen asemarakennus paloi tulipalon seurauksena muutama vuosi sitten.

Muutamia kilometrejä Tyynen valtameren rannikolta sijaitsevan kansainvälisesti palkitun Leydan viinialueen perustaja on Chilessä uranuurtaja viileänilmaston rypälelajikkeiden kasvattajana. Viileä ilmasto luo erittäin suotuisan maaperän ja viljelyolosuhteet erityisesti viileän ilmanalan rypäleille. Myös Leydalle on tärkeää säilyttää ympäristön monimuotoisuus, viinitalo pitää tarhoillaan muun muassa lampaita, jotka syövät ruohoa talvisin ja keväisin.

Viinintekijä Viviana Navarreten kädenjälki näkyy laadussa

Leydan viineistä vastaa Chilen arvostetuimpien viinintekijöiden joukkoon kuuluva Viviana Navarrete. Viinitalolla on mahdollisuus tuottaa pieniä eriä terroir-viinejä, jotka edustavat parhaiten kunkin viinitarhan ainutlaatuisuutta. Maaston suurista kaltevuuseroista johtuen tarhat altistuvat eri tavoin auringonvalolle. Alueen parhaimpina edustajina pidetään elegantteja ja monikäyttöisiä Pinot Noir ja Sauvignon Blanc -viinejä.

Leydan parhaimpien viinien rypäleet poimitaan käsin ja tähän tehtävään Navarrete kertoo valitsevansa ainoastaan naisia. - Naiset ovat paljon miehiä huolellisempia ja tarkempia poimijoita, siksi palkkaamme mielellämme naisia poimimaan parhaimpiin viineihimme valittavat rypäleet, Navarrete nauraa.