Runebergin torttu

Aki Wahlmanin valmistusvinkki: ”Leivosten valelu makealla viinillä voittaa jopa klassisen punssin.”

logo

6-8 HLÖ

logo

0 h 30 min

Kansallisrunoilija J. L. Runebergin päivää juhlistetaan perinteisellä runebergin tortulla. Perimätiedon mukaan leivonnaisen kehitteli aikoinaan runoilijan vaimo Fredrika Runeberg miehensä pyydettyä jotain makeannälkään. Kun kaapista ei löytynyt mitään makeaa, loihti Fredrika syötävää niistä aineksista, joita kaapista sattui löytymään ja näin syntyi kuuluisa torttu.

Pohja

AINEKSET

  • 200 g margariinia tai voita

  • 2 dl sokeria

  • 2 kananmunaa

  • 2 dl jauhettua mantelia (120 g)

  • 2,5 dl korppujauhoja

  • muutama piparkakku

  • 1 hapankorppu

  • 2 dl vehnä- tai grahamjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

VALMISTUSOHJEET

    1. Aloita vaahdottamalla huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen, vatkaten ne hyvin joukkoon

    2. Jatka rouhimalla mantelit, hapankorppu sekä piparkakut hienoiksi, esimerkiksi monitoimikoneessa. Yhdistä ne korppujauhon, vehnä- tai grahamjauhon sekä leivinjauheen kanssa. Lopuksi lisää vielä rasva-munavaahdon sekaan jauhoseos.

    3. Voitele pyöreät annosvuoat ja levitä taikina tasaisesti. Kypsennä 175 asteessa, noin 12 minuuttia tai kunnes leivonnaiset ovat kypsiä.

Kostutukseen

AINEKSET

  • noin 1 dl makeaa jälkiruokaviiniä, esim. Moscato d'Asti

VALMISTUSOHJEET

    1. Kun leivonnaiset ovat jäähtyneet, kostuta ne makealla viinillä esim. Moscato d´Astilla (noin 1 rkl/ torttu).

    2. Jaa leivonnaisten päälle teelusikalla hillonokareita. Sekoita tomusokeriin sen verran vettä, sitruuna- tai muuta mehua tai munanvalkuaista, että seos on sopivan notkeaa valutettavaksi tai pursotettavaksi renkaaksi hillosilmän ympärille.

Koristeluun

AINEKSET

  • Vadelma- tai omenahilloa

  • noin 1 dl tomusokeria

  • 0,5-1 rkl vettä tai mehua

VALMISTUSOHJEET

    1. Jaa leivonnaisten päälle teelusikalla hillonokareita. Sekoita tomusokeriin sen verran vettä, sitruuna- tai muuta mehua tai munanvalkuaista, että seos on sopivan notkeaa valutettavaksi tai pursotettavaksi renkaaksi hillosilmän ympärille.