Skandinaavisia kalavoileipiä

Kokoa voileipien päälle kalatäytteitä ja nauti mineraalisen valkoviinin tai kuivan kuohuviinin kera.

Skandinaavisia kalavoileipiä
Skandinaavisia kalavoileipiä

Siikapiirakat

AINEKSET

  • 10-12 cocktailkokoista karjalanpiirakkaa

  • 125 g piparjuurituorejuustoa

  • 200 g mustikkagraavattua siikaa (ks ohje alempaa)

  • tilliä tai viinisuolaheinää

VALMISTUSOHJEET

    1. Voitele vastapaistetut, mutta jäähtyneet cocktailpiirakat tuorejuustolla.

    2. Pane jokaiselle piirakalle siivu tai kaksi mustikkagraavattua siikaa.

    3. Koristele tillillä tai viinisuolaheinällä.

Mustikkagraavattu siika

AINEKSET

  • 2 suomustettua siikafileetä

  • 2-3 rkl merisuolaa

  • 1 rkl sokeria

  • rouhittua valkopippuria

  • 4 rkl murskattuja tuoreita tai pakastemustikoita

VALMISTUSOHJEET

    1. Graavaa siikafileet: Pyöräytä muutama kierros valkopippuria siikafileille. Sekoita suola ja sokeri, ripottele seos siikafileiden sisäpinnalle.

    2. Levitä murskatut mustikat kalojen päälle. Pane fileet vastakkain ja anna suolautua jääkaapissa vuorokauden ajan. Pyyhi pois ylimääräinen suola ja marjat. Leikkaa kalasta ohuita siivuja aloittaen fileen häntäpäästä.

Lohinäkkärit

AINEKSET

  • 5-6 palaa näkkileipää tai hapankorppua

  • voita

  • 150 g kylmäsavulohta

  • 1 dl balsamipunajuuria

  • tilliä tai viinisuolaheinää

VALMISTUSOHJEET

    1. Voitele näkkileivät ohuesti voilla. Pane jokaiselle leivälle siivu kylmäsavulohta kauniisti taiteltuna.

    2. Lusikoi päälle ruokalusikallisen verran punajuurikuutioita. Koristele timjamilla.

Balsamipunajuuret

AINEKSET

  • 5-6 punajuurta

  • vettä

  • 2 rkl voita

  • 1-2 rkl tummaa balsamikastiketta

  • 1 tl sormisuolaa (esim. Maldon)

  • ripaus mustapippuria

  • 2 rkl silputtua, tuoretta timjamia

VALMISTUSOHJEET

    1. Keitä punajuuret kypsäksi kiehuvassa vedessä. Pane kypsät punajuuret kylmään veteen ja kuori ne heti. Kuori irtoaa silloin helposti. Leikkaa punajuuret pieniksi kuutioiksi.

    2. Sulata voi paistinpannulla ja paista punajuuria siinä muutama minuutti.

    3. Mausta tummalla balsamikastikkeella, suolalla, pippurilla ja tuoreella timjamilla.

Resepti

Ruokatoimittaja Tiina Rantanen